Πολιτισμός

26/03/2017 - 17:23

Ο ακτιβιστής από το Περού έρχεται στη Μυτιλήνη

Ο

Renzo Grande είναι ένας φωτογράφος που εστιάζει το πάθος και την ευαισθησία του στο να καταγράφει καθημερινές ιστορίες δρόμου.

 
Με καταγωγή από τη Λίμα του Περού και βάση του, πλέον, τη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε την οπτική του καταγραφή το 2010.
 
Η δουλειά του έχει προβληθεί, μεταξύ άλλων, στα Photo France, Los Angeles Times, Serie Oro Italia, United Nations, UNDP, Humanum.
 
Οι φωτογραφίες του Renzo έχουν εκτεθεί στη Γερμανία, το Ιράν, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Βενεζουέλα, το Περού, τις ΗΠΑ.
 
Είναι ο ιδρυτής του Πρότζεκτ των 24 ωρών, μιας παγκόσμιας καταγραφής της ανθρώπινης κατάστασης μέσω της φωτογραφίας δρόμου.
 
Αυτή τη χρονιά ο Renzo θα έρθει στη Λέσβο να καταγράψουμε παρέα και να αναδείξουμε το προσφυγικό.
 
Είκοσι τέσσερις ώρες ξύπνιοι καταγράφοντας καταστάσεις που θα συναντήσουμε στα προσφυγικά καμπ, στις συλλογικότητες και τις δομές της Μυτιλήνης και ό,τι άλλο απαντήσουμε στον δρόμο μας σε σχέση με το προσφυγικό.
 
Κάθε μία ώρα, μία φωτογραφία θα αναρτάται στους λογαριασμούς μας στο instagram.
 
● Τι σημαίνει η φωτογραφία για σένα;
 
Οι ποιητές έχουν τις λέξεις, οι ακτιβιστές τη φωνή τους, εγώ είμαι τυχερός που έχω τη φωτογραφία.
 
Πιστεύω ότι βρισκόμαστε εδώ σ’ αυτόν τον κόσμο για να εκφραστούμε, να κάνουμε την ύπαρξή μας να αξίζει, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον με κάθε δυνατό τρόπο.
 
Είμαστε όλοι άνθρωποι και ως τέτοιοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι.
 
Η φωτογραφία μού έδωσε έναν τρόπο να εκφραστώ, να καταγράψω την ανθρωπότητα και να παραμείνω αληθινός.
 
● Τι είναι το Πρότζεκτ των 24 ωρών και ποιος ο σκοπός του;
 
Ξεκίνησε το 2012 με σκοπό να συγκριθούν η Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες σε μία και μοναδική μέρα, να καταγραφούν οι δυσκολίες και οι ομοιότητες των ανθρώπων σε διαφορετικές τοποθεσίες.
 
Στον έκτο χρόνο τώρα, μαζευόμαστε χιλιάδες σε μία μόνο μέρα ώστε να μεταδώσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ύπαρξης σε περισσότερες από 700 πόλεις.
 
Μέσα από το Πρότζεκτ των 24 ωρών μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρωπότητα, να δούμε εικόνες μέσω της άποψης του κάθε τοπικού φωτογράφου.
 
Να ερωτευτούμε. Να συνειδητοποιήσουμε πόσο όμοιοι είμαστε όλοι ξέχωρα από την οικονομική κατάσταση του καθενός, τη θρησκεία ή τη γεωγραφική τοποθεσία.
 
Εκτός από το να καταγράψουμε στιγμές της ανθρωπότητας, στοχεύουμε επίσης να κάνουμε τη διαφορά και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με ΜΚΟ και κοινότητες αλληλεγγύης ώστε να ενδυναμώσουμε τις πρωτοβουλίες τους και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό.
 
Φέτος θα εργαστούμε ώστε να βοηθήσουμε την Αλληλεγγύη Λέσβου και να παράσχουμε όση ανακούφιση μπορούμε μέσω της συνέργειας των συμμετεχόντων φωτογράφων.
 
Σχεδιάζω επίσης να κάνω ένα εργαστήρι φωτογραφίας με τους πρόσφυγες της Λέσβου, να τους δώσουμε φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσεως και να τους αφήσουμε να καταγράψουν τις δικές τους 24 ώρες.
 
Οι φωτογραφίες θα αποτελέσουν μέρος της ταξιδιωτικής έκθεσης του Πρότζεκτ των 24 ωρών. Πέρυσι είχαμε 5 εκθέματα.
 
 
Στη φετινή έκδοση του Πρότζεκτ των 24 ωρών, κάθε φωτογράφος που θα συμμετάσχει θα ευαισθητοποιήσει και θα στρέψει την προσοχή του κόσμου πάνω στην Αλληλεγγύη Λέσβου.
 
Στοχεύουμε να αυξήσουμε τις δωρεές και τους εθελοντές και να βοηθήσουμε, όσο είναι δυνατόν, τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε ανάγκη
 
 Βρείτε τον στο instragram: IG @renzogrande
 

 

Μοιράσου το άρθρο!