Πολιτισμός

04/07/2015 - 15:54

Ο εγγονός του Χαλίμ Μπέη στη Μυτιλήνη

Ο

Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός υποδέχθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο, τον Τούρκο διακεκριμένο επιχειρηματία Jan Elgiz και τη συνοδεία του, που έφθασαν σήμερα από την Κωνσταντινούπολη στη Μυτιλήνη, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σημαντική μη κερδοσκοπική πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου, σήμερα Σάββατο 4 Ιουλίου 2015 στο κάστρο του Μολύβου.

 

Ο κ. Jan Elgiz, είναι εγγονός του Χαλίμ Μπέη (Διοικητή της Λέσβου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας) και πέραν των πολλαπλών επιχειρηματικών του ενασχολήσεων, έχει αναπτύξει πλούσια διεθνή πολιτιστική δραστηριότητα, δεδομένου ότι είναι ιδιοκτήτης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης.   

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Κώστας Αστυρακάκης και ο εντεταλμένος σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης Πάνος Πίτσιος, συζητήθηκαν και τέθηκαν οι βάσεις για μελλοντική συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Κωνσταντινούπολη προς τη Λέσβο. 

Κατά τη σύσκεψη, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η πραγματοποίηση πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Λέσβου και Πόλης, μετά την επιτυχημένη έκθεση φωτογραφίας της Τζέλης Χατζηδημητρίου στο Ελληνικό Προξενείο, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών στα εικαστικά, τη φωτογραφία, τη μουσική, κ.λπ., καθώς και με την αξιοποίηση των οθωμανικών μνημείων της Λέσβου, όπως το Γενί Τζαμί, κ.α.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι Τούρκοι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη, που φέρει το όνομα του παππού του επιχειρηματία και στη συνέχεια αναχώρησαν για το Μόλυβο, όπου μαζί με τους άλλους 120 Έλληνες και ξένους υψηλούς προσκεκλημένους (επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, διευθυντές πολιτιστικών οργανισμών, κ.α.), θα παρακολουθήσουν τη μουσική εκδήλωση για το Wagner στο Φρούριο του Μολύβου, καθώς και την έκθεση φωτογραφίας του Λέσβιου επιχειρηματία της Ελβετίας Δημήτρη Δημητριάδη, στη Στέγη Τρύφωνος.  

Μοιράσου το άρθρο!