Πολιτισμός

27/04/2016 - 06:26

Ο λαϊκός ποιητής της Άντισσας δεν μένει πια εδώ....

Χθες 26/04/2016 συνοδέψαμε στην τελευταία του κατοικία τον "Ποιητή της Άντισσας" τον Πετρέλλη Παναγιώτη. Ο Πετρέλλης Παναγιώτης έφυγε σε ηλικία 91 χρόνων 

 
Γεννήθηκε το 1925 στην Άντισσα. Ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία και σε ηλικία 30 χρόνων έφυγε μετανάστης στην Αυστραλία και μετά από 10 χρόνια επιστρέφει στην Άντισσα. Πριν επιστρέψει στην πατρίδα του επισκέπτεται το Παρίσι (Μουσείο Λούβρου ,Βερσαλλίες , Πύργο Άιφελ ) πήγε στη Βενετία , πήγε την Ελλάδα στους Δελφούς, στη Βεργίνα στην Ολυμπία από όπου εμπνεύστηκε πολλά ποιήματά του 
Ο Πετρέλλης Παναγιώτης δεν σπούδασε ηταν κτηνοτρόφος δεν ήξερε από δεκαπεντασύλλαβο η παρόμοια φιλολογικά παιδέματα , απλά ήταν ένας λαϊκός Ποιητής γιατί δεν έγραφε με τη γνώση αλλά με το συναίσθημα , με την καρδιά . Έγραψε για πολλούς και έγραψαν γι αυτόν πολλοί. 
 
Ο Κώστας Μίσσιος ποιητής -ερευνητής τον αναφέρει ως τον μεγάλο Λαϊκό Ποιητή της Λέσβου, Ο δικός μας Πάνος Φραγκέλλης αναφέρει:
Οι στιχοπλόκοι αυτοί μπορεί να μη είναι βαθυστόχαστοι και αισθαντικοί ποιητές , όμως , παράτην επίδραση σ αυτούς της λόγιας παράδοσης δεν είναι αποκομμένοι από τις Λαϊκές ρίζες. Οι ποιητές αυτοί έχουν συναίσθηση της ατέλειας των ποιημάτων τους , παράλληλα όμως αισθάνονται την ανάγκη το ''κυοφορηθέν'' να το δώσουν στη δημοσιότητα γιατί κάποιοι ''ειδήμονες θα το προσέξουν''. είναι φανερό ότι ο αγαπητός Παναγιώτης πάσχει ,νιώθει ακατανίκητη εσωτερική παρόρμηση να φτιάξει στίχους τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του. Αξίζει κάθε έπαινο.
 
Όμως στο μυαλό μου υπάρχει το μήνυμα που μου έστειλε ο Εγγονός του Παναγιώτης Κράιας όταν γεννήθηκε η εγγονή μου Ροδούλα , το στίχο που έγραψε ο παππούς του Παναγιώτης Πετρέλλης για τα εγγόνια του:
Ήρθαν τα εγγονάκια μου και κελαηδούν τ αηδόνια
ήρθε ξανά η Άνοιξη και λιώσανε τα χιόνια
Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα Ποιητή της Άντισσας Πετρέλλη Παναγιώτη
 
 
Κείμενο Θανάσης Τσολάκης 

Μοιράσου το άρθρο!