Πολιτισμός

15/02/2017 - 16:13

Ολοκληρώθηκε το πολιτιστικό φεστιβάλ The Island of Love στη Λέσβο

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που υπήρξε αφορμή για τη διοργάνωση του The Island of Love από την μη κερδοσκοπική ομάδα ΙΔΕΑ, έπεσε η αυλαία του νέου πολιτιστικού φεστιβάλ της Λέσβου!

Στην τελευταία ημέρα της διοργάνωσης φιλοτεχνήθηκε και το τελευταίο έργο της κεντρικής δράσης του φεστιβάλ. Μικρά παιδιά, ανάμεσά τους προσφυγόπουλα και μαθητές του ειδικού σχολείου Μυτιλήνης, συν-φιλοτέχνησαν με ενθουσιασμό το 15ο γλυπτό πτηνό, που είχε κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα υλικά, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Αγάπη είναι Πολύχρωμη».

Λίγη ώρα αργότερα, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Λέσβου στην Κυψέλη, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, η εικαστικός Ραφαέλλα Τσόπτση και η ομάδα Genious Loci πραγματοποίησαν την εικαστική δράση “Emotional Contact” συμμετέχοντας με τον δικό τους τρόπο στο φεστιβάλ The Island of Love.

 

Τα έργα τέχνης του φεστιβάλ

 

Κατά την διάρκεια του The Island of Love δημιουργήθηκαν 15 έργα τέχνης! Καλεσμένοι καλλιτέχνες άλλα και παιδιά, φιλοτέχνησαν τα γλυπτά πτηνά, που είχε κατασκευάσει από ανακυκλωμένο υλικό η ομάδα δημιουργικού της ομάδας ΙΔΕΑ, εμπνευσμένοι από το θέμα της φετινής διοργάνωσης, τα «Πουλιά» και τις έννοιες της «Αγάπης» και του «Έρωτα».

Στην φιλοτέχνηση συμμετείχαν, ο Χρήστος Κεχαγιόγλου και η ομάδα project Ni (No Identity) με τους Κώστα Λάβδα, Πάνος Κουφό, Μαρία Χαρατσάρη, Αλέξανδρο Βουρλή, Σωτηρία Σμυρναίου και Ελεάνα Μποζίνη, ο Δημήτρης Αντωνίτσης, ο Χρήστος Ευσταθίου, ο Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, η Εύα Μήταλα και ο Φελίπε Κατωτριώτης, ο James Lane, ο Νικόλας Βαμβουκλής και ο Γιοχάνες, πρόσφυγας ζωγράφος από την Ερυθραία, ο οποίος πλέον ζει στη Λέσβο και διδάσκει ζωγραφική μεταδίδοντας το ταλέντο του.

Τα έργα θα εκτεθούν για ένα διάστημα στη Λέσβο, ενώ σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει και η δημοπράτησή τους, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την κάλυψη μέρους των εξόδων του φεστιβάλ, άλλα και για φιλανθρωπικό σκοπό, ως ενίσχυση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δημοπράτηση θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μυτιλήνη: ένα μεγάλο καλλιτεχνικό εργαστήρι

 

Την κεντρική δράση του φεστιβάλ πλαισίωσε ένα δεκατετραήμερο γεμάτο δράσεις πολιτισμού!

 

Κατά τη διάρκεια του The Island of Love πραγματοποιήθηκαν τέσσερα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, που μαζί με την φιλοτέχνηση των γλυπτών, που γινόταν σε διάφορα σημεία της πόλης, μετέτρεψαν τη Μυτιλήνη σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό εργαστήρι.

 

Παράλληλα, το κοινό της πόλης είχε την ευκαιρία να απολαύσει εκπληκτικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Η αρχή είχε γίνει με την εξαιρετική παράσταση Ρωμαίος & Ιουλιέτα για Δύο, και ακολούθησαν η συναυλία του Νίκου Ζιώγαλα, το μοναδικό ρεσιτάλ κλασσικού τραγουδιού με την Μαρία Γαλάνη μέσα στον Καθολικό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη και το ατμοσφαιρικό θεατρικό-χορευτικό δρώμενο «Ο Ελύτης συναντά τον Σαίξπηρ» με τον Μιχαήλ Δουκάκη, τους nomades artcore και την Εύα Τσούρου και τον Παναγιώτη Τσετσώνη.

 

Σημαντική ήταν επίσης για την Μυτιλήνη και η εμφάνιση της μεγάλης Νένας Βενετσάνου, που τραγούδησε για το κοινό της Λέσβου στο Δημοτικό Θέατρο. Οι συναυλίες του φεστιβάλ έκλεισαν με την εμφάνιση της Έλλης Πασπαλά, την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου, που στο ξεκίνημα της συναυλίας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την έμπρακτη «Αγάπη», που έδειξαν οι κάτοικοι του νησιού τα τελευταία χρόνια, λίγο πριν μαγέψει το κοινό με την μελωδική της φωνή.

 

Συμμετοχή και τοπικών ομάδων και καλλιτεχνών

 

Τον δικό της, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του The Island of Love, έπαιξε και η συμμετοχή τοπικών ομάδων και μεμονωμένων καλλιτεχνών και εικαστικών στις δράσεις του φεστιβάλ.

 

Μυτιληνιοί φωτογράφοι, μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, συμμετείχαν με φωτογραφίες τους στην έκθεση «Φως το Ερωτικόν», Λέσβιοι εικαστικοί στην έκθεση «Τα Φτερά του Έρωτα», δημιουργοί στην έκθεση λαϊκής τέχνης «Έρωτας και Πουλιά» και χορευτές της ομάδας Los salseros de Lesvos σε εκδήλωση χορού στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης, το βράδυ του Αγίου Βαλεντίνου.

 

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε και την συμμετοχή της Εμινέ Μπερκάν, που ταξίδευσε στη Λέσβο με την έκθεση εικονογραφικού κολάζ «Ερωτικές Υποθέσεις», την K-Gold Temporary Gallery με την εικαστική παρέμβαση «Οι γιορτές μας είναι εκρήξεις», άλλα και τους Παύλο Τριανταφυλλίδη, Εύη Σαμπανίκου, Ρενάτα Δαλιανούδη, Αθανάσιο Καλαμάτα και Στέλλα Παναγιωτοπούλου, για τη συμμετοχή σε διαλέξεις και ανοικτές συζητήσεις στη διάρκεια του φεστιβάλ.

 

 

Σημειώνουμε, πως το φεστιβάλ The Island of Love διοργανώνεται από την μη κερδοσκοπική ομάδα ΙΔΕΑ, αποτελεί εθελοντική πρωτοβουλία, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Επιμελητηρίου Λέσβου.

 

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ Περιφέρεια, ΕΡΤ 3, ΣΚΑΙ 100.3, e-daily.gr, e-radio.gr, culturenow.gr, allaboutfestivals.gr, KISS FM, Ράδιο Αίολος, Astra Radio, Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, Lesvosnews.net

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 

Ιστοσελίδα: http://www.islandoflove.eu

Facebook: https://www.facebook.com/islandoflove.lesvos.greece/

Twitter: https://twitter.com/theislandoflove

Instagram: https://www.instagram.com/theislandoflove

Μοιράσου το άρθρο!