Πολιτισμός

24/05/2017 - 12:57

Όταν ο Δήμαρχος τα βλέπει «όλα καλά» τότε το κιούπι λαδιού σπάει...

yle="text-align: justify;">Σ’ αυτό τον τόπο είναι δύσκολο να βρεις ελπίδα. Ότι καλό έχει γίνει δεν είμαστε άξιοι ούτε να το διατηρήσουμε ούτε να το κάνουμε καλύτερο. Ο λόγος για το Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βράνα στη Γέρα. Πριν μερικές εβδομάδες ο Πρόεδρος του Δ.Σ. με επιστολή του προς το Δήμαρχο είχε επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν από τη γειτνίαση του Μουσείο με τον καταυλισμό των Ρομά. Ο Δήμαρχος Λέσβου επέλεξε να απαντήσει στο Μουσείο Βρανά με την ίδια επιστολή που είχε απαντήσει πριν δύο χρόνια και.... τα βρήκε πάνω κάτω «όλα καλά».

Σήμερα με νέα επιστολή ο Πρόεδρος του Δ.Σ. αποκαλύπτει τις φθορές που έγιναν προχθες στο Μουσείο Βρανά. Ένα κιούπι λαδιού μεγάλης αξίας έσπασε και.... λεηλασίες σε γειτονικά κτήματα.

Δήμαρχε επιμένεις;  Όλα καλά;

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς

Τον κύριο   Σπύρο Γαληνό   Δήμαρχο Λέσβου

 

 

Κύριε Δήμαρχε,

Σας εκθέσαμε  με επιστολή μας για άλλη  μια φορά  την κατάσταση που επικρατεί πέριξ του Ελαιοτριβείου Μουσείου Βρανά, εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώνονται  από την λειτουργία του  παρακείμενου καταυλισμού των Ρομά και η απάντηση που μας εστάλη  (22-5-2017)   είναι όμοια με την προ διετίας  επιστολής  σας.

Επί της ουσίας μεταθέτετε τις ευθύνες  -  γνωρίζοντας μας ότι η απόσταση μεταξύ του Μουσείου και του καταυλισμού των Ρομά είναι 100 μέτρα,  η παραβατικότητα που κατά καιρούς παρατηρείται, οφείλεται σε Ρομά που έρχονται από άλλα μέρη, ότι την ευθύνη της πάταξής της έχει η Αστυνομία.

Ω του Θαύματος! Προχθές υπερπηδώντας την μάντρα της αυλής  του Μουσείου έσπασαν ένα  αξίας,  μεγάλο κιούπι λαδιού και εισήλθαν στο παρακείμενο κτήμα του κ. Π. Αυγουστή  όπου «λεηλάτησαν» ότι μπόρεσαν.

Αυτά τα κρούσματα είναι κανόνας στην περιοχή, τα έχουμε συνηθίσει.  Η βρωμιά,  η ακαταστασία,  θλίβει, προσβάλει και δυσφημεί.

Γίνεται αντιληπτό  ότι αυτό που βιώνει το Μουσείο, οι επισκέπτες του, οι εργαζόμενοι, όλη η περιοχή, δεν γίνεται κατανοητό, και μιας και δεν έχετε  επισκεφθεί  το Μουσείο, σας καλούμε να το γνωρίσετε  και να συζητήσουμε και  με τους πολίτες της  περιοχής για τα προβλήματα.

Ως προς τον Νίκο  Κούνδουρο, σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας τιμήθηκε εν ζωή  και στον ύστατο αποχαιρετισμό του,   ήταν παρούσα όλη  η  ηγεσία της χώρας. Εκδόθηκαν ανακοινώσεις από Δήμους και Περιφέρειες έστω και αν δεν συνδεόταν μαζί τους,  ατυχώς πλην υμών.  

Η μέγιστη λοιπόν  οφειλόμενη  τιμή  - έστω  μετά θάνατον  -στον δημιουργό που επί είκοσι χρόνια προσέφερε στον τόπο,  είναι  πρώτα από όλα  η προστασία του Μουσείου – Μνημείου προκειμένου να έχει προοπτική  η συνέχιση της λειτουργίας του.  Αυτό και μόνο  σας ζητείται, για ένα  σημαντικό  πολιτιστικό και αναπτυξιακό έργο  της Λέσβου και τίποτα άλλο.

 

     Ο Πρόεδρος  του Δ.Σ.

Νίκος Σηφουνάκης

 

Διαβάστε εδώ την αρχική επιστολή και εδώ την απάντηση του Δημάρχου

 

 

Μοιράσου το άρθρο!