Πολιτισμός

02/08/2015 - 15:59

Πιο κοντά από ποτέ η Αγιάσος και ο Μεσότοπος...

Την Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015, στις 9 μμ στον κατάμεστο αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μεσοτόπου έλαβε χώρα η πρώτη εκδήλωση της Πολιτιστικής Αδελφοποίησης Αγιάσου και Μεσοτόπου, δυο κυττάρων του λαϊκού μας πολιτισμού, που εδώ και πολλές γενιές ποτίζουν ακούραστα το δέντρο της παράδοσης, κάνοντάς το να βλασταίνει, να καρπίζει και να απλώνει τις ζωογόνες ρίζες του στα γόνιμα λεσβιακά χώματα. Ευχόμαστε αυτή η ευλογημένη συνεύρεση να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη διατήρηση και παραπέρα προβολή της πλούσιας λαογραφικής μας κληρονομιάς, αλλά και να ισχυροποιήσει το τείχος της αντίστασης ενάντια σε κάθε ξενόφερτη απειλή, που επιχειρεί να αλλοτριώσει την πολιτιστική μας φυσιογνωμία και την εθνική μας ταυτότητα. Ζούμε σε καιρούς χαλεπούς. Πολλά πράγματα μας πήρανε κι άλλα τόσα μας κατέστρεψαν. Τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, που αναβλύζουν το αστείρευτο νάμα της λαϊκής ψυχής, δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας τα πάρουν!

Τα σωματεία που αδελφοποιήθηκαν ήταν τα εξής: Πνευματικό Κέντρο Αναγνωστήριο «Η Ανάπτυξη» Αγιάσου, Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος», Σύλλογος των Απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Αναγέννηση», Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος», Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών Αθήνας.

Μετά τους χαιρετισμούς, οι Πρόεδροι των Μεσοτοπίτικων σωματείων πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα στους φιλοξενούμενους και στη συνέχεια υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης από τους εκπροσώπους των αδελφοποιούμενων σωματείων (κ. κ. Κλεάνθη Κορομηλά, Μανώλη Κωνσταντιδέλλη, Φώτη Βασίλογλου, Γιώργο Λεβέντη και Σταύρο Αγοραστό).

Ακολούθησαν δυο παρλάτες: Η πρώτη, σε στίχους Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή και Αντώνη Μηνά, που εκφώνησαν ο Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής και η Ιωάννα Καρακωνσταντή, αναφερόταν στην ιστορία του Αναγνωστηρίου και η δεύτερη, σε στίχους Ευθύμη Βασίλογλου, που εκφώνησε ο ίδιος, στην πολιτιστική μας αδελφοποίηση. Παράλληλα προβάλλονταν σχετικές διαφάνειες στην οθόνη.

Τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου και τα Χορευτικά Τμήματα Μεσοτόπου (Παιδικό και Εφηβικό) και Αγιάσου (Ενηλίκων) παρουσίασαν τη μουσικοχορευτική παράδοση της Λέσβου και της Μικρασίας. Χοροδιδάσκαλος των χορευτικών τμημάτων Αγιάσου – Μεσοτόπου ο Ευθύμης Σαραντίδης. Τραγούδησαν η Γιάννα Καρακωνσταντή και η Σούλα Βουρλή.

Παρουσιάστηκαν ακόμα δυο αφιερώματα: Ένα, που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Κουτσκουδής, με παλιές φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από την Αγιάσο και το Μεσότοπο, που προβλήθηκαν στην οθόνη. Μέσα από το υπέροχο εικονιστικό υλικό αναστήθηκαν σκηνές της παλιάς αγνής και ανεπίστροφης καθημερινής ζωής των προγόνων μας, καθώς και μορφές συνανθρώπων μας που έχουν πια φύγει από κοντά μας. Κι ένα δεύτερο αφιέρωμα στον αείμνηστο Μεσοτοπίτη αμανετζή Στρατή Ράλλη από το Φώτη Βασίλογλου, Πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», με βιογραφικά στοιχεία και προβολή φωτογραφιών και βίντεο του μεγάλου λαϊκού αοιδού.

Τη γενική οργανωτική επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι γραμματείς του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοτόπου, Παναγιώτης Κουτσκουδής και Αφροδίτη Καμπέρου, αντίστοιχα. Την εκδήλωση παρουσίασε η Σαπφώ Βαλελή. Τις παρουσιάσεις επιμελήθηκαν η Μυρσίνη και η Κατερίνα Κουτσκουδή-Βουρλή και ο Παναγιώτης Κορομηλάς.

Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Cosmote για την οικονομική στήριξη των εκδηλώσεων, την Οικοδομική Μεσοτόπου «Μανώλης Κωνσταντιδέλλης - Στέλιος Βουδούρης», το Γιάννη Βασίλα και τον Αντώνη Σκούρτσο για την τεχνική στήριξη της εκδήλωσης και το πολυπληθές ακροατήριο που μας τίμησε με την παρουσία του.  Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στις 17 Αυγούστου στην Αγιάσο.

 

Μοιράσου το άρθρο!