Πολιτισμός

22/04/2014 - 21:57

Το [project4] Χ Α Ρ Α στη Μυτιλήνη - Μια διαφορετική δράση πολιτισμού

Μ

ετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του [PROJECT 1] Φ Ο Β ΟΣ στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού  του [PROJECT2 ] Θ Υ Μ Ο Σ στο παλαιό Κτελ Αθηνών στα Ιωάννινα, του [PROJECT 3] ΘΛΙΨΗ, στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Πειραιά/ Δραπετσώνα,  οι [nomades  artcore] κάνουν στάση στη Μυτιλήνη.

Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, εκπαιδευτικοί που θέλουν να εκφράσουν και να εκφραστούν πάνω στο συναίσθημα της Χαράς – Απογοήτευσης , την προσωπική και την συλλογική , καλούνται στο παλιό λιμάνι της Μυτιλήνης στο  κτιριακό συγκρότημα εργοστασίων «Ι. ΚΑΛΑΜΑΡΗ .» απέναντι από το αρχοντικό Γεωργιάδη , την Παρασκευή 2 Μαΐου από τις 16:00 έως τις 20:00 για μια πρώτη επαφή.

(απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής : τηλ- 6946363045 /6972007034 ή  μέσω  e-mail oi.nomades@gmail.com)

Ο στόχος του καλέσματος είναι να δημιουργηθεί ένας καλλιτεχνικός πυρήνας στη Μυτιλήνη , ο οποίος από τέλη Ιουνίου μέχρι και την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου , θα δημιουργήσει μια  διαδρομή διαδραστική  βασισμένη στο συναίσθημα της Χαράς όπου θα παρουσιαστεί στο κοινό την 1/2/3 Αυγούστου μέσα  στο   ιστορικό διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα εργοστασίων «Ι. ΚΑΛΑΜΑΡΗ » στα πλαίσια του προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού -9 νησιά ενώνουν τη φωνή τους ».

Ένας χώρος με έντονες μνήμες , αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες και αντιθέσεις , που σηματοδοτεί ιστορικές  εποχές και λειτουργίες, δύναται η ευκαιρία να ξαναζωντανέψει.

Το [project4] Χ Α Ρ Α είναι  μέρος  ενός σπονδυλωτού  project  ,που σκοπό έχει  να διακρίνει μέσα από τη θεατρική έκφραση, την κίνηση, την εικόνα, τη μουσική, τις εικαστικές και ψηφιακές τέχνες, πως λειτουργεί το κάθε συναίσθημα στον άνθρωπο εσωτερικά και εξωτερικά και το πώς η αναγνώριση του θα τον φέρει, πιο κοντά με τον εαυτό του και τους άλλους.

Το δρώμενο αυτό εντάσσεται σε μια σειρά από ερευνητικά τριήμερα  όπου έχουν στόχο την δημιουργία ενός Θεατρικού και Κινηματογραφικού Ντοκιμαντέρ με  τίτλο:

Από το Εγώ στο Εμένα και από το Εμείς στο Μαζί

Μέσα από τα πέντε βασικά συναισθήματα

 

Μέσα από πέντε ερευνητικά πεδία συναισθημάτων (φόβος - θυμόςθλίψη - χαρά - αγωνία) θα προκύψει ένα θεατρικό Ντοκιμαντέρ για την ολοκλήρωση του Εγώ και τη Συλλογική δύναμη, με τα εξής δεδομένα: Κάτοικοι μιας συγκεκριμένης περιοχής (Μυτιλήνη), σε μια ορισμένη εποχή (2014) όλων των ηλικιών. Πώς αισθάνονται; Τί επιθυμούν; Ποιά η σχέση με τον εαυτό τους; Ποιά η σχέση με τους άλλους; Πώς θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τον Εαυτό μας και να ενταχθούμε  «ολόκληροι» σε ένα σύνολο; Ήδη έχει ολοκληρωθεί το [project 1] Φ Ο Β Ο Σ  στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, το [PROJECT2 ] Θ Υ Μ Ο Σ στο παλαιό Κτελ Αθηνών στα Ιωάννινα και το  [project 3]  Θ Λ Ι Ψ Η, στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Πειραιά/ Δραπετσώνα και μετά από το  [project 4] Χ Α Ρ Α , στο Παλιό Λιμάνι της Μυτιλήνης ακολουθεί το  [project 5]   Α Γ Ω Ν Ι Α  σε Παλιό Σταθμό Αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη.

m: oi.nomades@gmail.com

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας:

Γιάννης Σιούτης  6946363045

Αγάθη Κάλτσα    6972007034


Βιογραφικό ομάδας

 Οι [nomáδes  artcore], είναι ένας πυρήνας ανθρώπων που συσπειρώθηκε στις αρχές του 2011 με σκοπό την καλλιτεχνική έκφραση και δράση  χωρίς περιορισμούς σε σχέση με τον τόπο, τη σύνθεση και τη μορφή της τέχνης.

Η Κατάσταση Πολιορκίας μια τραγωδία σε πέντε διαστάσεις ήταν το πρώτο θεατρικό εγχείρημα της ομάδας. Aνέβηκε  στο θέατρο Αλκμήνη για 15 παραστάσεις από τον Οκτώβρη ως το Δεκέμβρη του 2011.  Στη σκηνή συναντήθηκαν οι στίχοι του εθνικού ποιητή της Παλαιστίνης Μαχμούντ  Νταρουίς με του δικού μας εθνικού ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, δίνοντας λόγο σε εικόνες πολιορκίας και εστιάζοντας στον αέναο αγώνα του ανθρώπου προς την ελευθερία.

Με το εργαστήρι /Να σου πω; Να μου πεις. Μια ιστορία…  ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2012 μια σειρά από βιωματικές συναντήσεις με στόχο την έκφραση και την ενεργοποίηση τόσο των  προσωπικών ζητημάτων όσο και των συλλογικών, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την αναπαράσταση. Οι κύκλοι βιωματικών σεμιναρίων συνεχίζονται σε Υμηττό και Θρακομακεδόνες  για την τρέχουσα χρονιά, 2013-2014, όπως επίσης στο Πολιτιστικό χώρο Ασκητήριον, με θέμα τα βασικά συναισθήματα και την έκφρασή τους.

The First Stop –  Ερευνητική performance που συμμετείχαν 15 καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία πάνω στο θέμα του Φασισμού. Πότε ήταν η πρώτη φορά που συνάντησες τον φασισμό στη ζωή σου; Καλλιτέχνες, αναρωτιούνται και χαρτογραφούν μνήμες και εικόνες πολιτών ανά την Ελλάδα και όχι μόνο.. 
Σχολή Καλών Τεχνών/ 12 Απριλίου 2014.

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός θεατρικού ντοκιμαντέρ όπου και πάλι εστιάζουμε στη έννοια της μονάδας και του συνόλου . Από το Εγώ στο Εμένα και από το Εμείς στο Μαζί. Με ποιο τρόπο ολοκληρώνεται το Εγώ; Πώς γίνεσαι δημιουργικός σε μια ομάδα; Με άξονα τα πέντε βασικά συναισθήματα Φόβος -  Θυμός - Θλίψη - Χαρά - Αγωνία θα δημιουργήσουμε πέντε ερευνητικά τριήμερα σε πέντε διαφορετικούς - εναλλακτικούς, μη θεατρικούς  τόπους, όπου θεατές και καλλιτέχνες από πολλά πεδία θα δρουν για να αναγνωρίσουνε το κάθε συναίσθημα και να το κάνουνε σύμμαχο στην ολοκλήρωση. Τα Τριήμερα αυτά θα βιντεοσκοπηθούν και το υλικό που θα μαζευτεί θα είναι ο κορμός ενός Θεατρικού Ντοκιμαντέρ. 

  • Το [project 1] ΦΟΒΟΣ πραγματοποιήθηκε  28 / 29 / 30 Σεπτεμβρίου 2012 στο     κτίριο του πρώην Δυτικού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Έλαβαν μέρος  30 καλλιτέχνες από πολλά πεδία και το παρακολούθησαν πάνω από 800 θεατές
  • Το [project 2] ΘΥΜΟΣ πραγματοποιήθηκε   5 / 6 / 7 Απριλίου 2013 στο κτίριο του παλαιού κτελ Αθηνών στα Ιωάννινα. Έλαβαν μέρος  50 καλλιτέχνες από πολλά πεδία και το παρακολούθησαν πάνω από 500 θεατές.
  • Το [project 3] ΘΛΙΨΗ πραγματοποιήθηκε 14/15/16 Φεβρουαρίου 2014 στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Δραπετσώνας, Άγιος ΔιονύσιοςΠειραιάς. Έλαβαν μέρος  60 καλλιτέχνες από πολλά πεδία και το παρακολούθησαν πάνω από 600 θεατές
  • Το [project 4] ΧΑΡΑ θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη, στα πλαίσια του προγράμματος «9 νησιά ενώνουν τη φωνή τους - Πέλαγος Πολιτισμού». Θα λάβουν μέρος τοπικοί καλλιτέχνες από όλα τα πεδία.

                                                                                                   

 

Μοιράσου το άρθρο!