Πολιτισμός

23/08/2014 - 10:42

«Ρίζα στην πρίζα» και εκδήλωση για τους ομογενείς - Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 120 χρόνια «Αναγνωστήριο Αγιάσου»

yle="text-align: justify;">Με την ολοκλήρωση του διήμερου μουσικού φεστιβάλ «Ρίζα στην πρίζα» έκλεισε ο κύκλος των επετειακών εκδηλώσεων του Αναγνωστηρίου Αγιάσου προς τιμή των 120 χρόνων από την ίδρυσή του. Το φεστιβάλ έλαβε χώρα στο θέατρο του Αναγνωστηρίου το διήμερο Τετάρτης, 20-8-2014, και Πέμπτης, 21-8-2014, και προσέλκυσε πολλούς μουσικόφιλους απ’ όλο το νησί. Την οργανωτική επιμέλεια είχε ο Αλέξανδρος Γερασίμου.

Την πρώτη μέρα έπαιξαν τα σχήματα: α) Παπαλίνα Ensemble (Αλέκος Καφούνης: σαντούρι, Χρήστος Καριπίδης: ούτι, Στρατής Σκουρκέας: κρουστά, Rafael Greenblatt: κρουστά, Remi Foucrier: βιολί, Γιώτα Μαϊστρέλλη: φωνή , Αλεξάνδρα Χρυσικοπούλου: φωνή και Δημήτρης Μπαλατσούκης :κιθάρα, φωνή). Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει συρτά, παλιούς καρσιλαμάδες, σμυρνέικα και άλλους παραδοσιακούς σκοπούς και μελωδίες. β) Έπεα Πτερόεντα (Ελένη Κωνσταντίνου: φωνή, κιθάρα, Γιώργος Φούντος: Φωνή, μπουζούκι, μπαγλαμάς, Ευξίφιος Σατσιάς: Βιολί, μπουζούκι, τζουράς, Σύμης Σουκιούρογλου: Κλαρίνο). Μουσικό σχήμα από την Κύπρο που παρουσίασε τραγούδια, παραδοσιακά, μικρασιάτικα, ρεμπέτικα. γ) The huge black garbage bag. Στο σχήμα The huge black garbage bag έπαιξαν οι Κώστας Γιαννακός (κιθάρα), Γιάννης Βαρβαγιάννης (φωνή, τύμπανα), Ζωρζ Παλέ (μπάσο) και Βαγγέλης Λαγουτάρης (ακορντεόν).Το γκρουπ προσανατολίζεται στο ρεμπέτικο, δημοτικό και παραδοσιακό τραγούδι διασκευασμένο με ροκ ηχοχρώματα.

Τη δεύτερη μέρα συμμετείχαν: α) Ο Φίλιππος Λάμπρος (κιθάρα, φωνή). Τραγουδοποιός, κιθαριστής, τραγουδιστής, με δισκογραφική παραγωγή. β) Το Χάπι (Μαρία Πλουμή: λαούτο, φωνή και Θεοδώρα Αθανασίου: κιθάρα, φωνή). Διασκευάζουν για λαούτο και κιθάρα κομμάτια της ελληνικής προφορικής μουσικής παράδοσης της πόλης και της υπαίθρου, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο ερμηνευτικό ύφος, αλλά γράφουν και δική τους μουσική. γ) Salia Balia Band (Γιώργος Γέργος: φωνή, κιθάρα ακουστική, μπαγλαμά, Στρατής Γιαννούλης: κιθάρα ηλεκτρική, Γιάννης Ζούπης: ακορντεόν, Αλέξανδρος Σπάθης: μπάσο, Γιάννης Κουτζαμάνης: κρουστά). Υποστηρίζοντας ότι η μουσική γλώσσα είναι αιώνια, διεθνής, και το μήνυμα ενός κομματιού μπορεί να διασκευαστεί για να επιβιώσει, να ακουστεί ξανά σε κόσμο που δεν θα το λάμβανε στην αρχική του εκτέλεση, μεταφέρουν πολύ πετυχημένα την παραδοσιακή και ρεμπέτικη μουσική στο σήμερα.

Σ’ όλους τους μουσικούς και τους συντελεστές των εκδηλώσεων ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Κλεάνθης Κορομηλάς απένειμε τιμητικά διπλώματα συμμετοχής στις εκδηλώσεις.

Την Κυριακή, 17-8-2014 το βράδυ, στο εστιατόριο της Στέλλας Δαγέλη έγινε η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια μουσική βραδιά που αφιερώνεται στους Αγιασώτες ομογενείς, κυρίως της Αυστραλίας, οι οποίοι στηρίζουν υλικά και ηθικά τη δράση του Πνευματικού μας Κέντρου, αποτελώντας τον κυριότερο αιμοδότη του σε μια εποχή που οι κρουνοί των κρατικών επιχορηγήσεων έχουν στερέψει. Η Παραδοσιακή και Ρεμπέτικη Κομπανία του Αναγνωστηρίου γλέντισε ως τις πρώτες πρωινές ώρες τους τιμώμενους που χόρεψαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Και του χρόνου μαζί!

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου, σαν το τρελοβάπορο του Οδυσσέα Ελύτη, θα συνεχίσει να αρμενίζει στις θάλασσες του λαϊκού μας πολιτισμού κρατώντας ψηλά τα φλάμπουρα της παράδοσης, κόντρα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Χρόνια πολλά!

φωτογραφίες :  Μανώλης Λαγουτάρης και Δημήτρης Καρβουντζής

Ευχαριστούμε τους φωτογράφους για την παραχώρηση του υλικού που συνοδεύει το Δελτίο Τύπου του Αναγνωστήριου Αγιάσου

 

 

Μοιράσου το άρθρο!