Πολιτισμός

22/07/2014 - 10:55

Σε λειτουργία το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και θα λειτουργεί από 15 Ιουλίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου  2014, καθημερινά από τις 10:30΄ π.μ. ως τις 2 μ.μ και από τις 5:30΄ μ.μ. ως τις 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

        Το κτίριο, που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της Βιβλιοθήκης και του Κινηματοθεάτρου και έχει κύρια πρόσβαση από την Πλατεία Δημαρχείου, χτίστηκε σύμφωνα με τα παραδοσιακά οικιστικά πρότυπα της Αγιάσου (κεραμοσκεπή, πελεκητές πέτρες, σαχνουσίνι, κλπ) και αποθησαυρίζει ένα σπάνιο λαογραφικό πλούτο.

Την περίοδο 2009-2010 έγιναν εργασίες ανακαίνισης και εμπλουτισμού των εκθεμάτων του. Στο ισόγειο φιλοξενείται η σπάνια Ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή του Στρατή Παν. Τζίνη, η οποία αποτελείται από 870 εκθέματα (βιοτεχνικά εργαλεία, είδη οικοτεχνίας και λαϊκής τέχνης). Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται οι συλλογές ειδών σιδηρουργίας των αδελφών Παναγιώτη και Ευστρατίου Προκοπίου Κουτσκουδή, ξυλουργικών εργαλείων του Δημητρίου Βασιλτσωτέλη και ειδών σαγματοποιίας του Μιχαήλ Γ. Ξενέλη. Η άλλη αίθουσα του ισογείου φιλοξενεί παλιά εργαλεία υφαντουργίας. Στον όροφο υπάρχει η Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων, η συλλογή κεραμικών των Χατζηγιάννηδων του Γρηγόρη Ευαγγελινέλη, τοπικές παραδοσιακές φορεσιές και χώροι διαμορφωμένοι σε δωμάτια παλιού παραδοσιακού αγιασώτικου σπιτιού.

Μοιράσου το άρθρο!