Πολιτισμός

20/10/2014 - 07:24

Σεμινάριο του ΚΕΣΑΜ για βιολί και κανονάκι

Τ

ο Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕ.Σ.Α.Μ.) του Αναγνωστηρίου Αγιάσου είχε την τιμή να φιλοξενήσει το Γιώργο Ψάλτη και τον Απόστολο Τσαρδάκα, δύο κορυφαίους δεξιοτέχνες και καταξιωμένους δασκάλους στο βιολί και στο κανονάκι, αντίστοιχα. Οι παραπάνω πραγματοποίησαν σεμινάριο για βιολί και κανονάκι την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014, ώρα 17:00-21:00 στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου (ήταν το δεύτερο σχετικό σεμινάριο που έγινε στο Αναγνωστήριο). Το σεμινάριο απευθυνόταν στους φοιτητές του ΚΕΣΑΜ που παίζουν τα παραπάνω όργανα ή αντίστοιχα συναφή π.χ. τοξωτά, όπως τσέλο και πολίτικη λύρα, αλλά ήταν ανοιχτό και για κάθε ενδιαφερόμενο της σχολής. Μετά το πέρας του σεμιναρίου χορηγήθηκε πιστοποίηση παρακολούθησής του, υπογεγραμμένη από τους διδάσκοντες και τους υπευθύνους διοργανωτές.

Γιώργος Ψάλτης. Θεωρείται από τους σημαντικότερους μουσικούς του παραδοσιακού βιολιού. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Έχει συμπράξει με σημαντικούς εκπροσώπους της παραδοσιακής μουσικής (Χρόνη Αηδονίδη, Δόμνα Σαμίου, Βαγγέλη Δασκαλούδη, Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, Γρηγόρη Καψάλη, Νίκο Φιλιππίδη, Ξανθίππη Καραθανάση, Σταύρο Μπόνια, Βασίλη Σερμπέλη, Χρήστο Ζώτο, Σόλωνα Λέκκα κ.ά.), σε πολυάριθμες συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις και λαϊκά δρώμενα. Δισκογραφικά έχει συνεργαστεί σε πολλές ανεξάρτητες παραγωγές με πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία, με τον Πολιτιστικό Οργανισμό ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ, με τον Δαυίδ Σαλτιέλ σε ισπανοεβραίικα τραγούδια, με τον Χρόνη Αηδονίδη σε τραγούδια της Θράκης κ.ά. Έχει διδάξει στο Εργαστήρι Λαϊκής Μουσικής στην Καβάλα, στο Μουσικό Σύλλογο "Ρωμανός Μελωδός", στο Ωδείο "Γαλαξίας", στη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής "Εν Χορδαίς", καθώς και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, όπου και εξακολουθεί να διδάσκει μέχρι σήμερα.
Απόστολος Τσαρδάκας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969. Τελειώνοντας το σχολείο ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία δουλεύοντας σε διάφορες μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, δίπλα σε καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Παράλληλα φοίτησε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο και ιεροψάλτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ελευθέριο Γεωργιάδη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έστρεψε τη μουσική του αναζήτηση στα όργανα και τις μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου. Μελέτησε αρχικά το ούτι, στη συνέχεια όμως αφοσιώθηκε στο κανονάκι παίρνοντας μαθήματα από Έλληνες και κυρίως Τούρκους δεξιοτέχνες. Από το 1993 ως το 2004 συμμετείχε στο μουσικό σχήμα ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ, με το οποίο ηχογράφησε 5 δίσκους και έδωσε πλήθος παραστάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα εργάστηκε στα Μουσικά Σύνολα της ΕΤ3, στο Παραδοσιακό Συγκρότημα του Δήμου Θεσσαλονίκης και στην Ορχήστρα του Μουσείου Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες της παραδοσιακής και της έντεχνης ελληνικής μουσικής, καθώς και με ξένους καλλιτέχνες από την Τουρκία, την Περσία και τον αραβικό κόσμο. Το 2003 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διεθνή Συνάντηση για το κανονάκι που έγινε στη Βηρυτό, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος MediMuses, δίνοντας ρεσιτάλ και σειρά σεμιναρίων (Master Classes). Από το 2001 διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, όπου το 2010 εκλέχθηκε ως μόνιμο μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΡ.ΔΙ.Π.), στη βαθμίδα Α΄. Το 2008 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Το κανονάκι στις 78 στροφές» από τον εκδοτικό οίκο Fagotto και τις εκδόσεις του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Μοιράσου το άρθρο!