Πολιτισμός

24/04/2015 - 16:10

"Στο σημάδι..." - Εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων του ναζισμού - Μυτιλήνη, 6 Μαΐου

yle="text-align: justify;">Σε όλη την Ευρώπη προγραμματίζονται εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 70ή επέτειο της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά του ναζισμού και του φασιστικού Άξονα, που καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, σε ανάμνηση της υπογραφής της συνθήκης άνευ όρων συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας, που έγινε στις 9 Μαΐου 1945 στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, όπου γράφτηκε η τελευταία πράξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι ταυτόχρονα μέρα μνήμης και τιμής για τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου και καταδίκης της αποκρουστικής – απάνθρωπης φασιστικής βίας.

          Με την ευκαιρία αυτή μια ομάδα ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πήραμε την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουμε με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου, την ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ 2015 και ώρα 7:30΄ μ.μ. στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, εκδήλωση αφιερωμένη σε όσα καταγράφει στο βιβλίο του «ΣΤΟ ΣΗΜΑΔΙ…» (έκδοση Δήμου Μυτιλήνης) ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΕΤΣΑΣ, με μαρτυρίες επιζώντων, προβολή βίντεο και φωτογραφιών, θεατρικές αναγνώσεις με μουσική συνοδεία και μουσικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα του Δήμου Λέσβου.

          Στόχος της εκδήλωσης είναι να προβάλουμε ιστορικά γεγονότα της εγκληματικής βαρβαρότητας του Ναζισμού – Φασισμού και της αντιστασιακής – αντιφασιστικής δράσης του λεσβιακού λαού κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής 1941-1944, ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά, πράγμα αναγκαίο στην εποχή μας, όπου η λήθη αφήνει χώρο σε νεοφασιστικές – νεοναζιστικές κινήσεις να δηλητηριάζουν την κοινωνία μας, αξιοποιώντας τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Να συναισθανθούμε και να σεβαστούμε μαρτυρικούς χώρους της Λεσβιακής Ιστορίας, όπως είναι τα Τσαμάκια.

Η Οργανωτική Επιτροπή (Βλαστάρης Στρατής, Γαλέτσας Γιώργος, Κομνηνάκας Απόστολος, Κουτσκουδής Παναγιώτης, Μπουρνούς Δημήτρης) και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!