Πολιτισμός

26/08/2015 - 06:38

Συνεχίζεται η έκθεση "Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο. Ταρσανάδες & Σκαριά»

Συνεχίζεται η παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης "Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο. Ταρσανάδες & Σκαριά» στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου συγκεντρώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών και τον ενθουσιασμό τους μετά από τη γνωριμία τους με τον Αιγαιοπελαγίτικο Ναυτικό Πολιτισμό.

Το εκθεσιακό υλικό είναι εντυπωσιακό, αποτελούμενο από κείμενα, φωτογραφίες και εξαιρετικής κατασκευής ομοιώματα σκαφών, και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο βασικό του στόχο, δηλ. τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την αδιάλειπτη ναυτική παράδοση του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού, από την εποχή που εμφανίζεται η πρώτη μαρτυρία για σκάφη στο Αιγαίο. Ήδη από το 7.000 π.Χ. περίπου, άρχισαν τα πρώτα ταξίδια στο Αιγαίο με ξύλινα πλοία με κουπιά τα οποία μπορούσαν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις.

Παρουσιάζεται δε στην έκθεση μέσα από 5 ενότητες:

  1. Εισαγωγή στην ναυτική παράδοση του Αιγαίου
  2. Η ναυτική παράδοση στο Αιγαίο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα
  3. Η Ελληνική ναυτιλία και πλοιοκτησία κατά τον 20ο αιώνα
  4. Ναυπηγεία και ξύλινα σκαριά στο Αιγαίο κατά τον 20ο αιώνα και
  5. Η ναυτική πολιτιστική κληρονομιά στις αρχές του 21ο αιώνα.

Παράλληλα, οι ενημερωτικές μακέτες και επεξηγηματικά κείμενα στα ελληνικά και αγγλικά δίνουν πληροφορίες για τα πλοία, τις μεθόδους κατασκευής τους και τις καθημερινές εργασίες στους χώρους κατασκευής των σκαριών

   Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Αυγούστου με ώρες λειτουργίας 9.30- 13.00 και 18.30 -21.30. Μεγάλη είναι η πιθανότητα παράτασης της προκειμένου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να γνωρίσουν τη ναυτική παράδοση του Αιγαίου και του νησιού μας καθώς τα εξαιρετικής τεχνικής ομοιώματα.

Μοιράσου το άρθρο!