Πολιτισμός

18/08/2017 - 08:48

Τα «Αδιάντροπα» στα Τσαμάκια

Παρουσία του Δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού, του Αντιδημάρχου κ. Ταξιάρχη Βέρρου, της Εντεταλμένης  Συμβούλου Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κας Αγγελικής  Σαραντινού, του τ. Δημάρχου κ Δημήτρη Βουνάτσου και αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 17 Αυγούστου 2017, στην πλαζ Τσαμάκια, στη Μυτιλήνη, η παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Σκορδά «Αδιάντροπα του κλήδονα. Τα κάψαλα και ο κλήδονας στη Λέσβο», που κυκλοφορεί από τις  Λεσβιακές εκδόσεις «Μύθος».

Για το βιβλίο, τους συντελεστές του και  το περιεχόμενό  του μίλησαν ο Κώστας Μίσσιος, γραμματολόγος, συγγραφέας, ο  Βάσος Βόμβας, δικηγόρος, μελετητής των εθίμων, ο οποίος διέθεσε στο συγγραφέα πλούσιο  αρχειακό υλικό, και ο Παναγιώτης Σκορδάς, φιλόλογος και συγγραφέας του τόμου. Παρέμβαση έκανε ο Δημήτρης Βουνάτσος.

Προλόγισε ο Άγγελος Μουζάλας, εκ μέρους των εκδόσεων «Μύθος».

 Θυμίζουμε ότι το βιβλίο   χωρίζεται σε τρία μέρη:

 

Στο πρώτο μέρος, με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία,  το πλούσιο  αρχείο του Βάσου Βόμβα καθώς και τις   προφορικές συνεντεύξεις,  παρουσιάζονται τα Κάψαλα και ο Κλήδονας στη Λέσβο, δηλαδή πώς γινόταν παλαιότερα η τελετουργία των δύο αυτών εθίμων στη Μυτιλήνη και σε πολλά χωριά της Λέσβου. Παρουσιάζονται, επίσης, οι δύο λαογραφικές συλλογές του Βάσου Βόμβα και του Ακίνδυνου Σκωπτικού,  σχολιάζεται και αποτιμάται  το περιεχόμενό τους.

Στο δεύτερο μέρος ο αναγνώστης θα βρει οκτώ πεζογραφήματα

και απόσπασμα από ένα θεατρικό έργο  γνωστών Λέσβιων  λογοτεχνών, (Στρατή Αναστασέλλη,  Γιαννακού Βόμβα,  Μίμη Σαραντάκου,

 Γιώργου Αλβανού,  Πάνου Κοντέλλη,  Ειρήνης Μίσσιου

- Γιαννακοπούλου,  Ευστρατίας (Τούλας) Τσοκάρου-Μητσιώνη,  Ξενοφώντα Μαυραγάνη, Βαγγέλη Χατζημανώλη),οι οποίοι επιστρέφουν στα παιδικά τους χρόνια και στα έθιμα που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη τους δίνοντάς μας ωραιότατα αφηγήματα. Εδώ η λαογραφία συναντά τη λογοτεχνία και το θέατρο.

 

Στο τρίτο μέρος παρατίθενται τα τραγούδια του κλήδονα, όπως έχουν καταγραφεί από τον Βάσο Βόμβα και τον Ακίνδυνο Σκωπτικό. Απαγγέλλονταν στον κλήδονα στη Μυτιλήνη σ’ ένα εύρος χρόνου που εκτείνεται από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1980.Θεματολογικά ανήκουν σ’ αυτά που ονομάζουμε «αδιάντροπα», άσεμνα, αθυρόστομα, ασεμνοφανή.

 

 

Το βιβλίο περιέχει ψηφιακό δίσκο (CD)  με αποσπάσματα από το εισαγωγικό κείμενο και ενενήντα περίπου τετράστιχα του κλήδονα στη Λεσβιακή διάλεκτο, τα οποία εκφωνούνται από πενταμελή  παρέα  ανδρών και γυναικών

 

 

Μοιράσου το άρθρο!