Πολιτισμός

23/02/2015 - 15:38

"Τα Γιούνια” πέτυχαν και ενθουσίασαν - Νικητές όλοι !

Όλο το τετραήμερο της Αποκριάς, συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό και αθρόα συμμετοχή των Μυτιληνιών, τόσο οι δράσεις του παιχνιδιού “Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού”, όσο και όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της “Λεσβιακής Αποκριάς 2015: Τα Γιούνια”, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Λέσβου, με τη σύμπραξη δεκάδων εθελοντών – δημοτών, καθώς και της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, της Λέσχης LIONS και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παναγιούδας.  

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, παρουσιάστηκαν τοπικά αποκριάτικα δρώμενα τόσο κατά μήκος της κεντρικής αγοράς και άλλων παρόδων, αλλά και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Οι “Κουδουνάτοι” και το χορευτικό τμήμα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Μεσοτόπου, οι “Γιουρούκδις” του Λαογραφικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Τέρπανδρος” της Άντισσας και οι «Κανταδόροι» της Χορωδίας Μυτιλήνης «Νίκος Σκαλκώτας» με τη συνοδεία κιθάρας και ακορντεόν, έδωσαν μια γιορτινή νότα στα καταστήματα της αγοράς και χάρισαν χαμόγελα στο διερχόμενο κόσμο, ενώ οι καταστηματάρχες κερνούσαν τα αποκριάτικα σχήματα, κατά το παραδοσιακό έθιμο.

Τα παραπάνω σχήματα στη συνέχεια, μαζί με το χορευτικό τμήμα του Δήμου Λέσβου, το χορευτικό Σύλλογο “ΑΡΙΩΝ”, τη Μαρία Καραλή και τους Χορευτές του Φεγγαριού, το Σύλλογο Γυναικών Παμφίλων, το Λαογραφικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής “Ο Άγιος Γεώργιος”, την Ευανθία Σκοπελίτη, το Βασίλη Χατζηελευθερίου και τα θεατρικά τμήματα του Μεσοτόπου, της Αγίας Παρασκευής και της Άντισσας. εμφανίστηκαν σε δύο αποκριάτικες βραδιές στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, προσφέροντας πλούσια προγράμματα, γεμάτα από λεσβιακή αριστοφανική σάτιρα, χορούς, τραγούδια και άλλα αποκριάτικα σκετς. Τα προγράμματα παρουσίασε η θεατρολόγος – ηθοποιός Νάσια Δαφιώτη.

Παράλληλα, όλες τις ημέρες συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες του παιχνιδιού “Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού”, με τους 370 συμμετέχοντες καρναβαλιστές των 32 πληρωμάτων, να “αναστατώνουν ευχάριστα” την πόλη, στην προσπάθειά τους να επιλύσουν τους “γρίφους” που είχαν τεθεί από την Οργανωτική Επιτροπή, ενώ το Σάββατο το πρωί οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στην Πλατεία Σαπφούς, με παιδικό αποκριάτικο πάρτι μασκέ, ζωντανή επίδειξη παρασκευής ρυζόγαλου από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αγίας Παρασκευής, και κέρασμα του κοινού  με παραδοσιακούς λουκουμάδες και ζεστό ρυζόγαλο, με μουσική επιμέλεια του DJ Metin D.  

Στη συνέχεια με την παρουσία όλων των πληρωμάτων και πλήθους κόσμου, συνεχίστηκαν με μεγάλο κέφι και αστείρευτο γέλιο οι “δοκιμασίες πλατείες”, στο πλαίσιο του παιχνιδιού “Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού”. Οι δοκιμασίες περιλάμβαναν πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια, στα οποία διαγωνίστηκαν οι συμμετέχοντες καρναβαλιστές, με το κοινό να επιβραβεύει χειροκροτώντας τις έντονες προσπάθειες των ομάδων.

Το βράδυ του Σαββάτου, οι αρχηγοί των πληρωμάτων παρέδωσαν στην Οργανωτική Επιτροπή τις “σακούλες” με τις λύσεις της δεύτερης ομάδας θεμάτων, ενώ ακολούθησε μπουφές και μασκέ πάρτι σε στεγασμένο χώρο της Πλατείας Σαπφούς, υπό τους ξέφρενους ήχους των DJ’s του ραδιοφωνικού σταθμού “BEST FM”. 

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, με την κεντρική αποκριάτικη παρέλαση μασκοφόρων τμημάτων. Η παρέλαση, με οδηγό τη Φιλαρμονική Πολιχνίτου και συμμετέχοντες συλλόγους, ποδηλάτες, άρματα και πληρώματα του Κρυμμένου Θησαυρού, ξεκίνησε από τη Λαγκάδα και αφού διέσχισε όλη την Προκυμαία με την παρουσία πλήθους κόσμου, κατέληξε στην Πλατεία Σαπφούς. Στην υπαίθρια εξέδρα που είχε στηθεί, ακολούθησε εμφάνιση των ομάδων που συμμετείχαν στο παιχνίδι, χορός, μουσική, τραγούδι και δημόσια παρουσίαση των λύσεων όλων των “γρίφων” του Κρυμμένου Θησαυρού.  

Παρουσία του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, της εκπροσώπου της Περιφερειάρχου Χριαστιάνας Καλογήρου, Αγγελικής Σαραντινού και του Προέδρου της Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ανακήρυξη των νικητών του παιχνιδιού “Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού” που διήρκεσε 10 ολόκληρες ημέρες, καθώς και των καλύτερων μασκοφόρων τμημάτων που συμμετείχαν στην παρέλαση.  

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν ήταν τα ακόλουθα:

·         Στην ομάδα “ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ” για την καλύτερη εμφάνιση συνοδευόμενη με άρμα, στην καρναβαλική παρέλαση (αλκοολούχα ποτά, προσφορά διαφόρων χορηγών).

·         Στην ομάδα “ΕΚΠΟΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ”, για την καλύτερη ομοιόμορφη αμφίεση στην καρναβαλική παρέλαση (κοσμήματα, προσφορά του “Χρυσοχοείου Εγγλέζου”). 

·         Στην ομάδα “ΜΑΥΡΑ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ”, που κατέλαβε την τρίτη θέση με 4.628 βαθμούς (δωρεάν εισιτήρια Μυτιλήνη – Αϊβαλί – Μυτιλήνη, προσφορά του τουριστικού γραφείου “MITILINI TOURS”).  

·         Στην ομάδα “JAMAICANS”, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 4.653 βαθμούς (δωρεάν εισιτήρια Μυτιλήνη – Πειραιά – Μυτιλήνη, προσφορά της ακτοπλοϊκής εταιρείας “HELLENIC SEAWAYS”). .

·         Στη μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού, ομάδα “PIJAMA PARTY”, που κατέλαβε την πρώτη θέση με 4.697 βαθμούς  (μεγάλο βραβείο: θησαυρός των 1.000 ευρώ). Την απονομή έκανε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας, λόγω της κακοκαιρίας και της συνεχούς βροχής, ματαιώθηκαν. Τα διάφορα νηστίσιμα  εδέσματα που είχαν συγκεντρωθεί, με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, θα προσφερθούν στο Σύλλογο “Κυψέλη” και στο “Κέντρο Σίτισης Απόρων Δήμου Λέσβου”.   

Η Οργανωτική Επιτροπή της Λεσβιακής Αποκριάς 2015 “τα Γιούνια” ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές, τους συμπράττοντες φορείς και τους χορηγούς, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη διοργάνωση και την επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων, καθώς και τους κατοίκους της Λέσβου που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στις φετινές απόκριες.

 

Και του χρόνου !!     

Η Οργανωτική Επιτροπή. 

 

 

Συνδιοργάνωση – συμμετέχοντες φορείς     στην Οργανωτική Επιτροπή: 

·         Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Τομέας Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς 

·         Δήμος Λέσβου: Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Νομικό Πρόσωπο “Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού”, Τ.Κ. Παναγιούδας    

·         Εθελοντές – δημότες Μυτιλήνης 

·         Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου

·         Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης

·         Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου

·         Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Λέσβου

·         Λέσχη “LIONS” Λέσβου

·         Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παναγιούδας 

 

Δείτε βίντεο: 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!