Πολιτισμός

30/07/2014 - 07:33

Θανάση «αλήτη» με τον αποσπερίτη

yle="text-align: justify;">Ήταν η συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Κάστρο Μυτιλήνης. Βράδυ Τρίτης, 29 Ιουλίου 2014.Κάθε εισαγωγικό σημείωμα που σέβεται τον εαυτό του ξεκινάει με τις φράσεις «μας ταξίδεψε ο καλλιτέχνης», «μάγεψε ο καλλιτέχνης».  Για το  Θανάση Παπακωνσταντίνου αυτές οι λέξεις όχι μόνο είναι κλισέ αλλά είναι και λίγες .
Για πάνω από τρεις ώρες ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο κατάμεστο Κάστρο Μυτιλήνης  και οι εκλεκτοί μουσικοί του μας μετέφεραν σε μια άλλη διάσταση. Στο μαγικό του κόσμο όπου υπάρχουν  «ο αποσπερίτης», «η Ανδρομέδα» ,«ο μάντης Τειρεσίας»,  ήχοι του χθες παντρεμένοι με το σήμερα σε άκρως ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις.Ο κόσμος του Θανάση σα να αποτελεί μια άλλη διάσταση. Διάσταση που την έζησαν όσοι χθες βράδυ βρέθηκαν στο Κάστρο Μυτιλήνης.
Και επιτέλους μια συναυλία στη Μυτιλήνη  που είχαν αφαιρεθεί τα καθίσματα μπροστά από τη σκηνή και έδωσαν τη δυνατότητα στους φανατικούς του Θανάση Παπακωνσταντίνου να απολαύσουν τη συναυλία. Δεκάδες νέοι να γίνονται μια μεγάλη παρέα και να βρίσκονται στη διάσταση του Θανάση, στο κόσμο του Θανάση!  Εξαιρετικό και το σύνθημα που ακούστηκε : Θανάση «αλήτη» με τον αποσπερίτη.  Είναι οι καλές «αλητείες» που μας σπρώχνουν ένα βήμα μπροστά και γεμίζουν τη ψυχή μας.  Εξάλλου το «θαύμα» θα γίνει από τους «αλήτες, τα παιδιά, τους ποιητές» «Όσο κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό κι όλο θα δραπετεύει» ο στίχος που έγινε σύνθημα.
Αγία Νοσταλγία,  Αγρύπνια, Αερικό, Διάφανος, Έρημα Κορμιά, Ότι δεν μπόρεσε, Παλιά πληγή, Στην Κοιλάδα των Τεμπών και  Στην Αμερική ήταν μερικοί από τους δυνατούς «σταθμούς» της συναυλίας.
«Τα τραγούδια είναι όπως τα όνειρα» μας είπε ο Θανάσης. «Γράφονται για πολλές αφορμές και ποτέ δεν ξέρεις πως θα σου προκύψει ένα τραγούδι».  Τα ερείπια στην Ιταλία αποτέλεσαν την έμπνευσή του για το εξαιρετικό τραγούδι «Σαμπάχ» και εκείνο το φοβερό στίχο « θα ηττηθούν από τη χλόη που σκεπάζει ερειπιώνες»
Γνωρίσαμε και δύο τραγούδια από το καινούριο δίσκο του Θανάση Παπακωνσταντίνου με τίτλο «Πρόσκληση σε δείπνο με κυάνιο» που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο με τη συμμετοχή του Σωκράτη Μάλαμα.
Ακούσαμε από το  Θανάση Παπακωνσταντίνου και δύο τραγούδια που τα έχει εμπνευστεί από τη Λέσβο.   Την “Πέρδικα”, όπου μελοποίησε ένα παραδοσιακό νανούρισμα της περιοχής, αλλά  και “To Κάλεσμα":  που λέει: “Χάλκινα απ’ τη Γουμένισσα, απ’ το Γιδά ζουρνάδες κι απ’ την Αγιάσο γέροντες χορεύουν σιωπηλά”.  Έκπληξη της βραδιάς ο Σόλων Λέκκας. Ανέβηκε στη σκηνή και  μας χάρισε με την ερμηνεία του ένα παραδοσιακό τραγούδι της Λέσβου.
Μαζί με το Θανάση και η Ματούλα Ζαμάνη. Εξαιρετική φωνή και δείχνει με το καλύτερο τρόπο ότι πρώτα τραγουδάει η ψυχή και μετά όλα τα υπόλοιπα.
Πριν από την έναρξη της συναυλίας μέλη της αντιφασιστικής κίνησης Μυτιλήνης διάβασαν κείμενο και ανάρτησαν πανό κατά της λειτουργίας των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην πόλη της Μυτιλήνης.
Άριστη η όλη διοργάνωση της συναυλίας από την Star From Zero.
 

Μοιράσου το άρθρο!