Πολιτισμός

21/05/2016 - 18:05

Το think tank των μουσειολόγων στη Λέσβο

yle="text-align: justify;">Μπορείτε να φανταστείτε τί ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει ένα μουσείο αφιερωμένο στα σκυλιά, ή ένα μουσείο για τα μικρόβια; Κι όμως το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερο και όχι μόνο για όσους έχουν ως αντικείμενο την πολιτισμική τεχνολογία και την μουσειολογία. Κατά τη δεύτερη μέρα της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων, που θεωρείται το think tank των μουσειολόγων και φέτος φιλοξενείται στη Λέσβο, παρουσιάστηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Luigi Micheletti, Heritage in Motion και DASA.

 
Μεταξύ των 29 υποψηφιοτήτων είναι το Μουσείο Τεχνολογίας του Κέντρου Επιστημών Νόησις, που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και το Parlamentarium των Βρυξελλών. Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες προέρχονται από την Τουρκία, την Δανία, την Γερμανία, την Τσεχία, την Κροατία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και την Ρωσία. Οι υποψηφιότητες που εξέπληξαν για την πρωτοτυπία τους είναι το Μουσείο Foof, που βρίσκεται στην Καζέρτα της Ιταλίας και είναι αφιερωμένο στα σκυλιά, το Μουσείο Micropia, που βρίσκεται στο Άμστερνταμ και είναι αφιερωμένο στα μικρόβια, το Μουσείο που έχει δημιουργηθεί στο παλιό στρατόπεδο Mosede της Δανίας, το οποίο υπερασπιζόταν την ουδετερότητα της Δανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μουσείο Άνθρωπος, που βρίσκεται στο Μπρνο της Τσεχίας και το Μουσείο Eye Film, που είναι αφιερωμένο στον κινηματογράφο και βρίσκεται στο Άμστερνταμ.
 
Οι εκπρόσωποι των Μουσείων που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία παρακολούθησαν και το σεμινάριο με θέμα τις "διάφορες αποχρώσεις των μουσείων".
 
Η καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αλεξάνδρα Μπούνια, ανέφερε στην εισήγησή της ότι η κατανόηση του ρόλου των μουσείων από την ευρύτερη κοινότητα αποτελεί κλειδί για την ένταξη του μουσειακού χώρου στο πολιτισμικό τοπίο και συμβάλλει στην σύνδεση της παραδοσιακής αποστολής ενός μουσείου (συλλογή, συντήρηση και έκθεση) με την προστασία της άυλης κληρονομιάς και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών στους άξονες ανάπτυξης του μουσείου. Επισήμανε επίσης την ανάγκη ολιστικής πρόσληψης του ρόλου του μουσείου σε μία κοινωνία.
 
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!