Πολιτισμός

28/09/2016 - 06:57

«Τσαμάκια, μαρτυρικός τόπος ιστορικής μνήμης 1941-1944».

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι φετινές εκδηλώσεις προς τιμή της 72ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από το φασιστικό ζυγό (οι ναζί εγκατέλειψαν το νησί μας στις 10 Σεπτέμβρη 1944 και έκτοτε το τελευταίο Σάββατο του Σεπτέμβρη κάθε χρόνου ο Δήμος – Μυτιλήνης παλιότερα, Λέσβου σήμερα - οργανώνει τιμητικές εκδηλώσεις). Φέτος η διοργάνωση ήταν αισθητά αναβαθμισμένη, αφού περιλάμβανε τον τιμητικό 1ο Αγώνα Δρόμου από τη Σουράδα στα Τσαμάκια (τη διαδρομή αυτή, από τη Βίλα Ηλιόπουλου που ήταν η έδρα της Γκεστάπο, μέχρι τα Τσαμάκια, την οποία ακολουθούσαν τα γερμανικά καμιόνια που πήγαιναν τους φυλακισμένους μελλοθάνατους για εκτέλεση!), όσο και την εκδήλωση που ακολούθησε στο Μνημείο Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας στα Τσαμάκια, όπου έγιναν από το Δήμαρχο Λέσβου τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας που αναγράφει «ΤΣΑΜΑΚΙΑ. ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ 1941-1944».

Με τη γνώση της ιστορίας και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης νικάμε το φασισμό. Ο φασισμός, ως πολιτική πρόταση, νικήθηκε στα πεδία των μαχών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρέπει όμως να ηττηθεί και ως ιδεολογία, ως νοοτροπία, ως συμπεριφορά στην καθημερινή μας ζωή. Η μάχη δίνεται στο επίπεδο της συνείδησης. Εμείς, οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, στο μέτρο των ταπεινών δυνατοτήτων μας, θα δουλεύουμε μεθοδικά και προσηλωμένα στην κατεύθυνση διάσωσης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, ως όρου αναγκαίου για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας μας.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τους δρομείς που συμμετείχαν στον Αγώνα Δρόμου Τιμής και Μνήμης, καθώς και όσους βοήθησαν στην καλύτερη δυνατή οργάνωση και προβολή τους.

ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Μοιράσου το άρθρο!