Ψυχολογία - Σχέσεις

28/11/2014 - 07:21

«Δεν μπορώ να παίρνω αποφάσεις μονός μου»

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Ίσως είσαι κι εσύ ένας από εκείνους τους ανθρώπους που παλεύουν με την εξάρτηση τους από τους άλλους. Απ΄ τη μια θέλεις να τους κάνεις πέρα, απ΄ την άλλη, όμως, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς αυτούς. Και αυτή ακριβώς είναι η έννοια της «εξάρτησης». Τη μια σε διώχνω και την άλλη σε τραβάω πάλι κοντά μου.

Σίγουρα είναι μια δύσκολη κατάσταση αυτή. Φοβάσαι να ανεξαρτητοποιηθείς από τους ανθρώπους γύρω σου. Όταν ήσουν παιδί, ήσουν εξαρτημένος από τους γονείς σου- ίσως και να είσαι ακόμα- έπειτα έκανες εξαρτημένες σχέσεις με τους φίλους σου και τους συντρόφους σου. Μήπως σε ελκύουν οι δυναμικοί άνθρωποι; Το πιθανότερο. Γιατί εκείνοι είναι που θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες, θα παίρνουν τις αποφάσεις και θα σε ωθούν να κάνεις πράγματα, χωρίς να χρειάζεται να αναλάβεις εσύ τις ευθύνες σου. Έχει μια ευκολία όλο αυτό, δεν μπορώ να πω. Σε ποιον άλλωστε αρέσουν τα βάρη των ευθυνών; Μάλλον σε κανένα. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι και τόσο ρόδινα και σίγουρα θα το’ χεις καταλάβει. Έχει ένα σημαντικό κόστος για σένα η εξάρτηση σου από τους άλλους. Και ποιο είναι αυτό; Το πλήγμα της δικής σου αυτοεκτίμησης. Σίγουρα σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου, ότι θα πάρεις λάθος αποφάσεις αν τις πάρεις μόνος, ότι δεν είσαι ικανός να αναλάβεις την ευθύνη της ζωής σου εσύ. Όσο, όμως, συνεχίζεις να δίνεις τον έλεγχο της ζωής σου στους άλλους, τόσο πιο πολύ θα χάνεις τη δική σου αυτοεκτίμηση. Και απλά θα συνεχίσεις να ζεις στη σκιά τους, όντας εσύ κομπάρσος στη δική σου ζωή και χάνοντας ταυτόχρονα την ατομικότητα σου. Δεν θα’ θελες να γίνεις πρωταγωνιστής της; Τότε θα παίζεις τους ρόλους και τα έργα που εσύ επιθυμείς και σου ταιριάζουν  και όχι αυτά που οι άλλοι σου δίνουν. Δε λέω, έχεις μάθει να υποχωρείς και να προσαρμόζεσαι, αλλά δεν είσαι ευχαριστημένος- ευτυχισμένος με τον τρόπο που τώρα ζεις.

Είναι ωραίο να αναλαμβάνεις ευθύνες και να παίρνεις αποφάσεις. Τι κι αν κάνεις λάθος; Όλοι μας κάνουμε και μαθαίνουμε τον εαυτό μας και τα όρια μας μέσα απ’ αυτά. Δεν υπάρχει τώρα κανένας να σε κρίνει και να σε τιμωρήσει. Ακόμα κι αν το βίωσες αυτό ως παιδί, τώρα έχεις μεγαλώσει. Και θα το διαπιστώσεις όταν αρχίσεις να παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου. Γιατί απλά μπορείς!

 

 


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!