Ψυχολογία - Σχέσεις

15/05/2017 - 08:20

«Φοβάμαι μην αρρωστήσω. Φοβάμαι μην τρελαθώ. Φοβάμαι την καταστροφή. Φοβάμαι τη φτώχεια.»

ign="center">«Φοβάμαι μην αρρωστήσω. Φοβάμαι μην τρελαθώ. Φοβάμαι την καταστροφή. Φοβάμαι τη φτώχεια.»

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Με λίγα λόγια φοβάσαι τα πάντα. Κι αυτό γιατί αισθάνεσαι ευάλωτος. Φοβάσαι ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί στο μέλλον και προσπαθείς πάντα να είσαι προετοιμασμένος. Κι αυτό είναι τελικά που σου δημιουργεί το πρόβλημα. Είσαι συνεχώς σε μια ετοιμότητα να αντιμετωπίσεις τον κίνδυνο που θεωρείς ότι έρχεται κι αυτό σου δημιουργεί πολύ άγχος. Θέλεις να έχεις πάντα τον έλεγχο και σε φοβίζει πολύ η ιδέα να τον χάσεις και τελικά παθαίνεις κρίσεις πανικού που έρχονται να σου υπενθυμίσουν ότι δεν μπορείς ποτέ να έχεις τον απόλυτο έλεγχο.

Ίσως να ανησυχείς διαρκώς για τα χρήματα. Να φοβάσαι αδικαιολόγητα πως θα χρεοκοπήσεις και θα καταλήξεις στο δρόμο. Μπορεί να φοβάσαι τις καταστροφές, τα αυτοκινητιστικά ή αεροπορικά δυστυχήματα, Ή μπορεί ν’ ανησυχείς πάρα πολύ για την υγεία σου και να φοβάσαι πως κάτι πάρα πολύ κακό θα σου συμβεί. Ναι, πιθανό. Όλοι έχουμε τις ίδιες πιθανότητες για όλα τα παραπάνω. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι ότι αυτή τη στιγμή οι φόβοι σου είναι εξωπραγματικοί και ακραίοι.

Για ποιο λόγο, όμως, σου συμβαίνει όλο αυτό; Γιατί να φοβάσαι περισσότερο από το φίλο σου ή το σύντροφο σου; Η πιο συνηθισμένη αιτία, λοιπόν, είναι να είχες ένα γονιό που υπέφερε από τους ίδιους φόβους. Έναν γονιό που ήταν ευάλωτος και φοβισμένος. Έμαθες κι εσύ να φοβάσαι αυτά που σου έδειξε ότι ήταν επικίνδυνα για εκείνον. Απ΄ την άλλη μπορεί οι γονείς σου να μην σε προστάτευαν αρκετά. Να μην ένιωθες σωματικά, συναισθηματικά και οικονομικά ασφαλής. Μια ακόμη αιτία μπορεί να αποτελεί το γεγονός ότι σαν παιδί αρρώστησες ή έζησες μια τραυματική εμπειρία (πχ τροχαίο ατύχημα) που σ΄ έκανε να νιώθεις ευάλωτος. Ακόμα μια σημαντική αιτία αποτελούν οι υπερπροστατευτικοί γονείς. Αν είχες ένα τέτοιο γονιό, θα σε προειδοποιούσε συνεχώς για συγκεκριμένους κινδύνους και θα σ’ έκανε να νιώθεις ότι είσαι υπερβολικά εύθραυστος ή ανίκανος να τους αντιμετωπίσεις και να χειριστείς μόνος σου αυτές τις καθημερινές καταστάσεις.

Αν βρίσκεις τον εαυτό σου κάπου μέσα σε όλο αυτό, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να προσπαθήσεις να αλλάξεις. Το να σταματήσεις να φοβάσαι, σημαίνει ότι αρχίζεις να ζεις. Αλλιώς οι φόβοι σου θα σε περιορίζουν μια ζωή…

 


  

* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer.

Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284.

Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!