Ψυχολογία - Σχέσεις

29/05/2017 - 06:59

Χαμηλή αυτοπεποίθηση

m style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, "Nimbus Sans L", sans-serif; font-size: 14px;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Στην κλινική μου πορεία συναντώ πολύ συχνά ανθρώπους που εξ αρχής δηλώνουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Το αναγνωρίζουν, το συνειδητοποιούν και θέλουν να δουλέψουν γι’ αυτό.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα εσωτερικό μας εμπόδιο σε πάρα πολλές καταστάσεις της καθημερινότητας, όπως είναι ο τρόπος που σχετιζόμαστε  με τους άλλους, η δουλειά μας και πολλές ακόμα καθημερινές καταστάσεις. Το πώς νιώθουμε με τον εαυτό μας αντανακλάται στη συμπεριφορά μας. Ένας άνθρωπος με χαμηλή αυτοπεποίθηση αμύνεται όταν τον κριτικάρουν, δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, δεν λέει «όχι» και προσπαθεί να έχει πάντα τους ανθρώπους γύρω του ευχαριστημένους και ικανοποιημένους από τον ίδιο από φόβο και ανασφάλεια μην τους χάσει. Επίσης, παραμελεί τον εαυτό του και αποφεύγει πολλές καταστάσεις και ανθρώπους που θεωρεί ότι δεν μπορεί/ δεν έχει τις ικανότητες να αντιμετωπίσει. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χαρακτήρισα ως «εσωτερικό εμπόδιο» τη χαμηλή αυτοπεποίθηση, γιατί πραγματικά περιορίζει τη ζωή του ανθρώπου και δεν του επιτρέπει να κινείται αυθόρμητα και απερίσπαστος από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Πολλά είναι και τα αρνητικά συναισθήματα που συνοδεύουν την χαμηλή αυτοπεποίθηση. Άγχος γιατί ανησυχώ ότι δεν θα τα καταφέρω, θυμό με τους άλλους που με φέρνουν σε δύσκολη θέση αλλά και με τον εαυτό μου που δεν μπορώ να τους διαχειριστώ , απογοήτευση που δεν τα κατάφερα, θλίψη και, ενδεχομένως, σταδιακά κατάθλιψη.

Το να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα και γρήγορα, αλλά αντιθέτως απαιτεί υπομονή, επιμονή και πολύ δουλειά με τον εαυτό μας. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, είναι ωστόσο εφικτό αφού πρώτα θα έχουμε πάρει απόφαση ότι θέλουμε να προσπαθήσουμε. Η διαδικασία αυτή απαιτεί ενδοσκόπηση, να αναγνωρίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας και να προσπαθήσουμε να τις δουλέψουμε.

Ουσιαστικά χρειάζεται να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

Εσύ αγαπάς τον εαυτό σου;

 


  

* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer.

Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284.

Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!