Ψυχολογία - Σχέσεις

16/01/2017 - 06:57

«Η Μαμά και ο Μπαμπάς δεν είναι πια μαζί…»

yle="text-align: justify;">Γράφει η Μαρία Βερβέρη *

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να χωρίσει, το πρώτο πράγμα που οφείλει να σκέφτεται είναι τα παιδιά και την αντίδραση τους. Φυσικά, το διαζύγιο σαν γεγονός καθώς επίσης και η περίοδος που προηγείται και έπεται αυτού, δεν είναι εύκολη περίοδος για τα παιδιά, ιδιαίτερα μάλιστα αν οι περίοδοι αυτοί συνοδεύονται από εντάσεις και συγκρούσεις. Γι’ αυτό, λοιπόν, οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και πολύ διακριτικοί κατά την περίοδο αυτή. Παρακάτω, ακολουθούν κάποιες πληροφορίες που ίσως να βοηθήσουν τους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το συναισθηματικό φορτίο που συνοδεύει την απόφαση ενός διαζυγίου.

 

1. Το πρώτο, το οποίο και εγώ προσωπικά θεωρώ σημαντικότερο, είναι οι γονείς να μην βάλουν ποτέ τα παιδιά στη μέση. Τις όποιες διαφορές σας με τον/την πρώην σας, λύστε τις οι δυο σας μόνοι σας και μακριά από τα παιδιά.

2.Αποφύγετε τις συγκρούσεις μπροστά στο παιδί. Οι εντάσεις και συγκρούσεις μπορεί να είναι πολύ βλαβερές για εκείνο.

3.Επιτρέψτε στα παιδιά να μείνουν παιδιά. Δηλαδή αποφύγετε να τους αναθέσετε, έστω και ασυνείδητα, τον ρόλο του γονιού, ή το ρόλο του ψυχολόγου, σχετικά με τα συναισθήματά σας για το χωρισμό.

4.Καλό είναι επίσης να αποφευχθούν οι πολλές αλλαγές. Μετακόμιση, καινούργιο σχολείο, και καινούργιος γάμος αμέσως μετά το διαζύγιο δε θα βοηθήσουν τη μετάβαση που θα κάνει το παιδί.

5. Μιλήστε στο παιδί με ξεκάθαρα λόγια ανάλογα της ηλικίας τους, για το διαζύγιο.

6.Κάντε σαφές στο παιδί ότι δεν ευθύνεται εκείνο για το διαζύγιο. Πολλά παιδιά σκέφτονται ότι η οικογένεια τους χαλάει επειδή εκείνα ήταν κακά παιδιά.

7.Αφήστε τα παιδιά να μιλήσουν για τα συναισθήματα τους. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό για εσάς, βρείτε δημιουργικούς τρόπους να τους επιτρέψετε να εκφράζουν όσα κρύβονται μέσα τους.

8.Φροντίστε το παιδί να περνάει αρκετό χρόνο και με τους δυο γονείς.

            Κλείνοντας, να επισημάνουμε ότι ο βαθμός των συγκρούσεων μεταξύ των γονέων αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την προσαρμογή των παιδιών βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Τα μέχρι τώρα, ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι το διαζύγιο αυτό καθεαυτό που προκαλεί προβλήματα στα παιδιά, όσο οι αυξημένες γονικές συγκρούσεις στις οποίες συχνά βρίσκονται εκτεθειμένα τα παιδιά. Τα παιδιά που αντεπεξέρχονται με μεγαλύτερη επιτυχία είναι παιδιά που οι γονείς τους είτε είναι σε θέση να συνεργαστούν μεταξύ τους, είτε προφυλάσσουν τα παιδιά από τους καβγάδες τους. Αντίθετα, τα παιδιά που έχουν μεγάλες δυσκολίες να προσαρμοστούν στη νέα συνθήκη έχουν γονείς που αντιμάχονται διαρκώς μεταξύ τους ή βρίσκονται σε έντονες δικαστικές διαμάχες.


   * Η Μαρία Βερβέρη είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Ολλανδία) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933, 6945447016). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το http://mariaververi.blogspot.gr 

   Η Μαρία Βερβέρη  αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!