Ψυχολογία - Σχέσεις

09/01/2017 - 07:01

Κατάθλιψη: «Πως μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;»

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Πολύ σύντομα θα αναφερθώ στο τι είναι η κατάθλιψη, αφού στο ζήτημα αυτό έχω αναφερθεί ξανά. Δεν παύει ποτέ, ωστόσο, η κατάθλιψη να είναι ένα πρόβλημα επίκαιρο που ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Περισσότερο, όμως, σήμερα θα εστιάσω στο τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

Αρχικά, λοιπόν, η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει τις σκέψεις και το συναίσθημα και πολλές φορές συνοδεύεται από σωματικές ενοχλήσεις. Επηρεάζει τον ύπνο και τη διατροφή και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου σε διάφορους τομείς της ζωής του.

Είναι σα να φοράς μαύρα γυαλιά και τα βλέπεις όλα μέσα από αυτά. «Μαύρες» σκέψεις σε σχέση με τον εαυτό σου, «μαύρες» για το μέλλον σου, «μαύρες» και για τους ανθρώπους γύρω σου και τις σχέσεις σου μαζί τους.

Συνοπτικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι: καταθλιπτική διάθεση, άγχος, έλλειψη ευχαρίστησης, κόπωση και απώλεια ενεργητικότητας, διαταραχές στον ύπνο και στην όρεξη, μείωση σεξουαλικής διάθεσης, προβλήματα στη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων, σκέψεις ενοχής, χαμηλή αυτοεκτίμηση και σωματικές ενοχλήσεις που δεν εξηγούνται από κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Τελευταίο και πολύ σημαντικό σύμπτωμα είναι οι ιδέες αυτοκτονίας που μπορεί να περάσουν απ’ το μυαλό σου και τότε θα πρέπει πολύ άμεσα να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Φυσικά δεν χρειάζεται να υπάρχουν ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω συμπτώματα αλλά αρκούν κάποια από αυτά για να τεθεί η διάγνωση της κατάθλιψης.

 

Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθηθείς;

Καταρχήν, αν διαπιστώνεις να έχεις κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, να ξέρεις ότι όσο πιο γρήγορα ζητήσεις βοήθεια τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί η κατάσταση σου. Ξέρω ότι ένα από τα βασικά συναισθήματα της κατάθλιψης είναι η απελπισία και η απόγνωση που σημαίνει ότι ίσως να θεωρείς πως δεν υπάρχει ελπίδα να βοηθηθείς αρά έτσι παραιτείσαι από κάθε προσπάθεια. Πρέπει να πας κόντρα σ’ αυτή τη σκέψη σου και έτσι θα έχεις κάνει ήδη το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση σου.

  • Στην παρούσα φάση μη θέτεις μεγάλους στόχους και μην αναλαμβάνεις μεγάλες ευθύνες που μπορεί να σε βαρύνουνε περισσότερο.
  • Θέσε μικρούς στόχους που θα οδηγήσουν σε έναν μεγαλύτερο. Μπορεί να θέλεις να ανέβεις ολόκληρη της σκάλα μονομιάς αλλά αν ξεκινήσεις απ’ το πρώτο σκαλοπάτι θα έχεις πετύχει κάτι σημαντικό. Θα έχεις κάνει την αρχή.
  • Θέσε σωστές προτεραιότητες και οργάνωσε σωστά το χρόνο σου ώστε να μην αγχώνεσαι. Να θυμάσαι ότι δεν είναι όλα της ίδιας αξίας και δεν πρέπει να γίνουν όλα την ίδια χρονική στιγμή. Κάποια μπορούν να περιμένουν για αργότερα.
  • Σ’ αυτή τη φάση μην παίρνεις σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τη ζωή σου. Είτε επαγγελματικά, είναι προσωπικά.
  • Προσπάθησε να είσαι με ανθρώπους. Είναι καλύτερα απ’ το να είσαι μόνος/η.
  • Ξεκίνα ξανά τις δραστηριότητες που έκανες παλιότερα και σου άρεσαν. Μπορεί τώρα να μη βρίσκεις νόημα λόγω της κατάθλιψης σου, θυμήσου όμως ότι κάποτε σ’ ευχαριστούσανε πολύ.
  • Η ήπια άσκηση βοηθάει πολύ.
  • Επέτρεψε στην οικογένεια σου και στους δικούς σου ανθρώπους να είναι κοντά σου και να σε βοηθήσουν. Ζήτα τους τι θέλεις να κάνουν για σένα και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν.

 

Μην ξεχνάς ότι η διάθεση σου θα βελτιωθεί σταδιακά. Δεν γίνεται αμέσως. Μην απογοητεύεσαι και μην παραιτείσαι απ’ την προσπάθεια που κάνεις. Θα δεις στην πορεία ότι κάθε μέρα θα αισθάνεσαι όλο και καλύτερα.

 


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!