Ψυχολογία - Σχέσεις

29/06/2015 - 07:46

Τα όρια είναι για τα ξεπερνάμε. Ή μήπως όχι;

Γ

ράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου * Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει πολύ να ξεπερνούν τα όρια. Μερικές συμπεριφορές που το αποδεικνύουν είναι τα extreme sports, ο τζόγος, τα ναρκωτικά, η επικίνδυνη οδήγηση, οι επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές χωρίς προφυλάξεις, το αλόγιστο ξόδεμα χρημάτων και πολλές άλλες. Αυτές οι συμπεριφορές, ωστόσο, εμπεριέχουν την έννοια της παρόρμησης. Το άτομο λειτουργεί παρορμητικά σε τομείς που μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους γι’ αυτό.


Αυτές μπορεί να είναι απλά κάποιες συμπεριφορές. Kρύβουν όμως πολύ μεγάλες σημασίες για το άτομο που τις έχει. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως το άτομο αντιλαμβάνεται ακριβώς για ποιο λόγο υιοθετεί αυτές τις συμπεριφορές. Απλά λέει ότι τον «εξιτάρουν». Κάτι σημαντικό σημαίνει αυτό. Τι;


Η συναισθηματική διάθεση του ατόμου με τέτοιες συμπεριφορές είναι ιδιαίτερα ασταθής και έχει πολύ συχνές και έντονες μεταπτώσεις ακόμα και μέσα σε μερικές ώρες. Το άτομο, δηλαδή, κατακλύζεται από πολλά και διαφορετικά συναισθήματα τα οποία δεν μπορεί να τα αναγνωρίσει και να τα διαχειριστεί. Αυτή η συναισθηματική σύγχυση είναι που οδηγεί το άτομο να λειτουργήσει παρορμητικά. Συνήθως, δίνει στους άλλους την εντύπωση ενός ατόμου συγχυσμένου και αβέβαιου όσον αφορά την αυτοεικόνα, του στόχους, την επιλογή επαγγέλματος ή και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.


Στις σχέσεις τους αναζητούν την ασφάλεια και την οριοθέτηση, γιατί αυτά είναι που τους λείπουν από την παιδική τους ηλικία. Αυτές είναι οι ανάγκες τους που δεν καλύφθηκαν και τώρα ζητούν κάλυψη, ενώ με τις συμπεριφορές τους δείχνουν το αντίθετο. Eνας άνθρωπος που επιζητά την ασφάλεια, δεν οδηγεί επικίνδυνα, ούτε ξοδεύει το μισθό του αλόγιστα σε μια μέρα. Με αυτόν τον τρόπο παραπαίει διαρκώς ανάμεσα στην επιθυμία για σταθερότητα και στην «ανάγκη» του για αστάθεια, καταστάσεις οι οποίες του είναι οικείες. Αν βρίσκετε κοινά σημεία του εαυτού σας με τα παραπάνω, ίσως χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τι συμβαίνει και να προχωρήσετε τη ζωή σας με σταθερότητα. Γιατί αυτό είναι που έχετε ανάγκη!
 


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου  αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!