Ψυχολογία - Σχέσεις

13/11/2017 - 05:53

Τι είναι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες;

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Για να ορίσουμε την έννοια της δυσλειτουργίας, θα πρέπει πρώτα να δούμε ποιο είναι το φυσιολογικό/ λειτουργικό στη σεξουαλική επαφή. Ο φυσιολογικός κύκλος, λοιπόν, της σεξουαλικής λειτουργίας περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις: τη φάση της επιθυμίας για σεξουαλική επαφή, τη φάση της διέγερσης όπου οι σωματικές αντιδράσεις διαρκώς εντείνονται καθώς συνεχίζεται ο σεξουαλικός ερεθισμός, τη φάση του οργασμού ως τελικό και ευχάριστο αποτέλεσμα της επαφής και, τέλος, τη φάση της αποκατάστασης όπου μετά τον οργασμό το σώμα επανέρχεται σε κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης.

Ανάλογα, λοιπόν, με το ποια φάση αυτού του φυσιολογικού κύκλου πλήττεται, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες εντάσσονται σε τέσσερις ομάδες:

  1. Τις διαταραχές της σεξουαλικής επιθυμίας, αν το πρόβλημα εντοπίζεται στην πρώτη φάση της επιθυμίας. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν η διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας και η σεξουαλική αποστροφή.
  2. Τις διαταραχές της σεξουαλικής διέγερσης, αν το πρόβλημα εντοπίζεται στη φάση της διέγερσης. Εδώ ανήκουν η στυτική δυσλειτουργία και η διαταραχή της γυναικείας σεξουαλικής διέγερσης.
  3. Τις διαταραχές του οργασμού, αν το πρόβλημα εντοπίζεται στη τρίτη φάση του οργασμού. Εδώ ανήκουν και οι πιο συχνές σεξουαλικές διαταραχές που είναι: Η διαταραχή οργασμού στη γυναίκα, η διαταραχή οργασμού στον άντρα και η πρόωρη εκσπερμάτιση.
  4. Τι διαταραχές του σεξουαλικού πόνου, που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω ομάδες. Εδώ ανήκουν η Δυσπαρευνία και ο Κολεόσπασμος.

Αφού, λοιπόν, είδαμε ποιος είναι ο φυσιολογικός κύκλος της σεξουαλικής επαφής, αλλά και ποιες είναι οι διαταραχές αυτού, μπορούμε να πούμε ότι δυσλειτουργία στη σεξουαλική πράξη είναι η μη άντληση σεξουαλικής ευχαρίστησης από αυτή ή ακόμα και η πλήρης αποφυγή της λόγω των προβλημάτων.

Όπως όλα τα ψυχολογικά προβλήματα, έτσι και τα σεξουαλικά ξεκινούν από κάποια λανθασμένα συμπεράσματα του ατόμου, από κάποιες «λάθος» σκέψεις που κάνει. Αυτές οι  λανθασμένες αντιλήψεις του ατόμου μπορεί να έχουν προκύψει μέσα από την οικογένεια του, την κοινωνία ή και τα προσωπικά του βιώματα. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει μεγαλώσει σε αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον και τις έχουνε περάσει το μήνυμα ότι το προγαμιαίο σεξ είναι μεγάλη αμαρτία, τότε αυτή η γυναίκα μπορεί να βιώνει έντονο άγχος και ενοχές στην επιθυμία της να έχει σεξουαλική επαφή πριν το γάμο γεγονός που θα μπορούσε να την οδηγήσει στη διαταραχή του σεξουαλικού πόνου σε περίπτωση που τελικά είχε επαφή. Δηλαδή, ναι μεν ενδίδει στην επιθυμία της και έχει επαφές πριν το γάμο, αλλά λόγω των ενοχών της δεν αφήνει τον εαυτό της ελεύθερο να το ευχαριστηθεί και εν τέλει πονάει.

Επίσης, η έλλειψη γνώσεων και οι μύθοι για το σεξ μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στην εμφάνιση σεξουαλικού προβλήματος. Πολλές γυναίκες παγιδεύονται στα πρότυπα για το ιδανικό σώμα, αλλά και άντρες πάλι επηρεάζονται από το ζήτημα του μεγέθους του πέους. Πολλές φορές, βέβαια, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί έκφραση ενός προβλήματος στη σχέση του ζευγαριού. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί κομμάτι της επικοινωνίας του ζευγαριού, κι αν στην επικοινωνία υπάρχει πρόβλημα τότε πολλές φορές παρουσιάζεται και σεξουαλικό πρόβλημα που τελικά εντείνει τα προβλήματα του ζευγαριού.

Όταν παρουσιάζεται μια σεξουαλική δυσλειτουργία, πρέπει πρώτα να αποκλειστούν τα οργανικά αίτια ώστε να καταλήξουμε στα ψυχολογικά. Αφού, λοιπόν, προηγηθεί η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό, έπειτα ακολουθεί η επίσκεψη στον ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να διερευνηθούν οι αιτίες που οδηγούν στη δυσλειτουργία. Το ιδανικό είναι να συμμετέχουν στη θεραπεία και οι σύντροφοι ανεξάρτητα από το ποιος εμφανίζει το πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο ο κάθε σύντροφος μαθαίνει να προσέχει και να αναγνωρίζει τόσο τα δικά του συναισθήματα και επιθυμίες, όσο και εκείνα του άλλου, ώστε να επικοινωνεί πολύ καλύτερα μαζί του.

Ένα σεξουαλικό πρόβλημα, είτε οφείλεται σε οργανικά αίτια είτε σε ψυχολογικά, δεν παύει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου και κυρίως στον τομέα των σχέσεων. Το άτομο πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθεί σε ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις αυτές.

 


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer.

Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284.

Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!