Συνεντεύξεις

16/11/2017 - 09:19

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος live στη Μυτιλήνη! - Συνέντευξη

trong>Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος live στη Μυτιλήνη!

 

  • «Κάθε φορά εντυπωσιάζομαι από την ποιότητα και τη θετική ενέργεια των κατοίκων της Λέσβου.»
  • «Οι νέοι άνθρωποι μου δίνουν ελπίδα στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης.»

 

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

Ο χαρισματικός μουσικός, τραγουδοποιός και περφόρμερ Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, γνωστός και ως «Άνθρωπος-Ορχήστρα», έρχεται για ένα και μοναδικό live στη Μυτιλήνη, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, στο «Πανελλήνιον», στις 22:30. Η εναλλαγή μουσικών οργάνων επί σκηνής, από την κιθάρα στο τρομπόνι κι από κει στο βιολί και μετά στο μαντολίνο και πάει λέγοντας, η ωραία και βαθιά του φωνή, η ανεξάντλητη ενέργειά του και το χάρισμα της επικοινωνίας που έχει με το κοινό, το ευρύ φάσμα των τραγουδιών του προγράμματος, κάθε φορά, και το πάντρεμά τους με πρόζα, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που οι εμφανίσεις του μένουν αξέχαστες σε όλους.

Ο Αλκιβιάδης αποτελεί μοναδική περίπτωση δημιουργού και καλλιτέχνη. Κατ’ αρχάς, είναι διπλωματούχος στο βιολί, στο τρομπόνι και στα ανώτερα θεωρητικά, με 15ετή πείρα ως καθηγητής μουσικής σε ωδεία και μουσικά σχολεία. Επιπλέον, είναι δεξιοτέχνης σε 2ψήφιο αριθμό μουσικών οργάνων, τα περισσότερα από τα οποία εναλλάσσει ζωντανά επί σκηνής στις εμφανίσεις του. Έχει στο ενεργητικό του 5 προσωπικούς δίσκους («Γαμ* την καταδίκη μου» και «Ένας τρελλός» για το ενήλικο κοινό, «Μια τρελή τρελή ΑΒ», «Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι» και «Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα» για το παιδικό – συνοδεύουν τα αντίστοιχα βιβλία των Εκδόσεων Ψυχογιός), έχει μελοποιήσει την ποιητική συλλογή «Το γύρισμα του κύκλου» του Ισαάκ Σούση (Εκδόσεις Γαβριηλίδης) και έχει συμμετάσχει σε περίπου 15 δισκογραφικές δουλειές. Τώρα βρίσκεται και πάλι στο στούντιο για άλλους 2 δίσκους – έναν για το ενήλικο και έναν για το παιδικό κοινό. Επίσης, έχει γράψει τη μουσική σε περίπου 10 θεατρικές παραστάσεις, με τελευταίο τον «Πινόκιο», που παρουσιάζεται φέτος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Ο κατάλογος των καλλιτεχνών με τους οποίους έχει συνεργαστεί σε συναυλίες, μουσικά προγράμματα και δισκογραφικά, περιλαμβάνει εξαιρετικά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, μεταξύ των οποίων: Διονύσης Σαββόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χαρούλα Αλέξιου, Τάνια Τσανακλίδου, Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μπάμπης Στόκας, Σάκης Μπουλάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Σαβίνα Γιαννάτου, Σπύρος Σακκάς, Γιάννης Μηλιώκας, Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Κούτρας, Δημήτρης Σταρόβας, Βαγγέλης Γερμανός, Γιάννης Κότσιρας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος Δεληβοριάς, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάρκος Κούμαρης, Βασίλης Καζούλλης, Αλέκα Κανελλίδου, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Γιοκαρίνης, «Άγαμοι Θύται», Διονύσης Τσακνής, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Μάρθα Φριντζήλα, Δώρος Δημοσθένους, Ευσταθία, Βασιλική Καρακώστα, Γεωργία Νταγάκη, Πάνος Μουζουράκης, Τζώρτζια Κεφαλά, Νικήτας Κλιντ, Idra Kayne, Βικτωρία Ταγκούλη. Αλλά και σπουδαίους ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων: Άννα Παναγιωτοπούλου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Ιεροκλής Μηχαηλίδης, Κρατερός Κατσούλης, Μπέσυ Μάλφα, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Εβελίνα Παπούλια, Κατερίνα Παπουτσάκη, Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, Χρήστος Λούλης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Βασιλική Ανδρίτσου, Σοφία Βογιατζάκη, Φωτεινή Μπαξεβάνη.

 

Ενόψει της εμφάνισής του στη Μυτιλήνη, μιλήσαμε με τον Αλκιβιάδη και τον ρωτήσαμε πρώτα πρώτα αν έχει επισκεφθεί άλλη φορά το νησί:

Έχω έρθει πολλές φορές στη Λέσβο για συναυλίες και live και κάθε φορά εντυπωσιάζομαι από την ποιότητα και τη θετική ενέργεια των κατοίκων της.

 

Ποια είναι η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στον νου όταν ακούς «Λέσβος»;

Ίσως σε παραξενέψει, αλλά μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση το αρχαίο θέατρο. Το νησί είναι πανέμορφο κατά γενική ομολογία και είναι καταπληκτικό όταν ανακαλύπτεις μέρη όπου η ομορφιά της φύσης παντρεύεται με την ομορφιά της Ιστορίας και της παράδοσής μας.

 

Η Λέσβος έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια άρρηκτα με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Εσύ τι σκέφτεσαι γι’ αυτό;

Σαν λαός έχουμε υπάρξει και πρόσφυγες και μετανάστες. Δυστυχώς βλέπω ότι έτσι όπως τα έχουν καταφέρει, από τη μία οι άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας καταλήγουν να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες και από την άλλη οι τοπικές κοινωνίες έχουν εξαναγκαστεί να χειριστούν αυτή την κατάσταση σχεδόν μόνες τους, χωρίς να υπάρχει ένας σωστός σχεδιασμός από πάνω. Έτσι ζημιώνονται όλοι και στρέφεται ο ένας ενάντια στον άλλο. Και το χειρότερο είναι που, έτσι όπως βλέπω τα πράγματα, μάλλον θα υπάρχει πάντα πόλεμος και φτώχεια.

 

Υπάρχει κάτι που σου δίνει ελπίδα στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης;

Οι νέοι άνθρωποι. Πιστεύω ότι μεγαλώνουν σε μία «δύσκολη» Ελλάδα κι όμως καταφέρνουν να ελπίζουν, να δημιουργούν και να επιζούν… Ακούω συνεχώς για πιτσιρικάδες που καταφέρνουν να διακρίνονται σε διάφορους τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο και σκέφτομαι ότι ίσως υπάρχει μία αχτίδα φωτός στο τούνελ.

 

Τι θ’ ακούσουμε στο live του Σαββάτου στο «Πανελλήνιον»;

Τραγούδια δικά μου αλλά και αγαπημένα τραγούδια που έχω «πειράξει» και τα παρουσιάζω από τη δική μου οπτική γωνία. Ο σκοπός είναι να χαρίσουμε λίγο γέλιο, λίγη συγκίνηση, λίγη νοσταλγία και –γιατί όχι– και λίγα γκάζια.

 

Πες μας έναν αγαπημένο σου στίχο από τον πρώτο σου δίσκο, «Γαμ* την καταδίκη μου», έναν από τον δεύτερο «Ένας τρελλός», και έναν από αυτόν που ετοιμάζεις τώρα.

Με τη σειρά: «Είμαι μια μάζα από φωτιά και στεναχώρια». «Κι αφού ο κόσμος δεν αλλάζει, αλλάζω εγώ». «Όσοι αγαπούν, τα καταφέρνουν!»

 

Κι έναν αγαπημένο σου στίχο, που τον αφιερώνεις στο κοινό του lesvosnews.net:

«Θα μείνω εδώ και θα υπάρχω όπως μπορώ, και για το πείσμα σας, γουρούνια, θα αντέχω. Θα περιμένω άλλες μέρες…» Κατσιμιχαίοι δεκαετίες μπροστά από την εποχή τους.

 

Ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία!

Μοιράσου το άρθρο!