Συνεντεύξεις

20/07/2016 - 07:31

Π. Μάργαρης: Ο κόσμος “διψάει” για μουσική και επαφή με το συναίσθημα.

yle="text-align: justify;">Λίγες ώρες πριν από τις εμφανίσεις του σε Μυτιλήνη και Μόλυβο ο κ. Παγαγιώτης Μάργαρης μίλησε στο Lesvosnews.net Μια συνέντευξη για τη μουσική, για τη «μαγεία της κιθάρας», για τη Λέσβο.

 

Κύριε Μάργαρη 22 και 23 Ιουλίου θα δώσετε δύο μοναδικές συναυλίες σε Μυτιλήνη και Μόλυβο. Τι είναι αυτό που θα μας παρουσιάσετε και αν είναι η πρώτη φορά που θα έρθετε σε επαφή με το κοινό του νησιού μας;
Το ακροατήριο θα ακούσει κατά κύριο λόγο κομμάτια για σόλο κιθάρα από τις δισκογραφικές μου δουλειές “Rock of my soul” και “Με τη μαγεία της κιθάρας” καθώς και τραγούδια σημαντικών τραγουδοποιών, ερμηνευμένα από την Ειρήνη Τζαμτζή. Η Ειρήνη είναι μια νέα ταλαντούχα ερμηνεύτρια και με ιδιαίτερη χροιά. Θα είναι μαζί μου σε όλη την καλοκαιρινή περιοδεία. Έχω έρθει άλλες τρείς φορές στη Μυτιλήνη στο παρελθόν. Η πρώτη ήταν πριν από πολλά χρόνια ως κιθαριστικό ντουέτο με το Νότη Μαυρουδή. Έπειτα ήρθα ξανά πριν 4 περίπου χρόνια, συμμετέχοντας στη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Η πιο πρόσφατη εμφάνιση μου στη νησί σας, ήταν πριν 2 χρόνια ως ντουέτο με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Η Λέσβος το προηγούμενο καλοκαίρι δέχθηκε ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων. Κατά πολλούς αυτό έχει φέτος και επιπτώσεις στον τουρισμό και συνάμα αρκετοί δημιουργοί αρνήθηκαν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του «Λεσβιακού Καλοκαιριού» επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους. Ποια η άποψή σας; Η μουσική και η τέχνη γενικότερα τι θέση μπορεί να έχουν στη σημερινή εποχή; Οι οικονομικές δυσκολίες μήπως έχουν «κλείσει τα αυτιά του κόσμου» στην ποιοτική μουσική; Το «εύκολο» και το «εύπεπτο» σήμερα βρίσει ευκολότερους τρόπους διείσδυσης στο κοινό;
Φαντάζομαι ότι οι επιπτώσεις στον τουρισμό έχουν φανεί και είναι σημαντικές. Αυτό τουλάχιστον ακούω για νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος κτλ.  Σίγουρα το προσφυγικό ζήτημα είναι πολύπλοκο και πολύ βαρύνουσας σημασίας. Από τη μία πλευρά χιλιάδες άνθρωποι έχουν ξεσπιτωθεί αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και μια αξιοπρέπεια στην ποιότητα ζωής τους, από την άλλη πλευρά τα Ελληνικά νησιά δεν έχουν την δυνατότητα για  προσφορά εργασίας και γενικότερα την υποδομή να φιλοξενήσουν τόσους πρόσφυγες. Νομίζω ότι θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να διαμοιραστούν σε όλη την Ευρώπη ανάλογα με τον πληθυσμό και την έκταση της κάθε χώρας. Εξάλλου αυτό νομίζω ότι θέλουν και οι ίδιοι. Όσον αφορά την άρνηση των συναδέλφων να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, νομίζω ότι οι οικονομικοί λόγοι τους οποίους επικαλούνται είναι βάσιμοι. Η διοργάνωση μιας συναυλίας είναι πολύ κοστοβόρα διαδικασία και εμπεριέχει αρκετό ρίσκο για τις εταιρείες παραγωγής. Ο κόσμος πάντως “διψάει” για μουσική και επαφή με την ψυχή και το συναίσθημα. Όσον αφορά το είδος που ακούει ο καθένας, έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με την αισθητική του…

Θα μπορούσατε να επιλέξετε πέντε «μουσικά διαμάντια» της ελληνικής μουσικής ως συντροφιά σε ένα έρημο τόπο χωρίς μουσική; Κάτι σαν πρόσκληση, δηλαδή, να είσαι κάπου και να μπορείς να ακούσεις μόνο πέντε τραγούδια…
Αυτή τη στιγμή, αυτά που μου έρχονται στο μυαλό είναι το “Νυν και αεί” (Ξαρχάκος – Γκάτσος), “Τα λόγια κα τα χρόνια” (Μαρκόπουλος – Ελευθερίου), “Εκεί στο Νότο” (Μαχαιρίτσας – Σούσης), Την πόρτα ανοίγω το βράδυ (Θεοδωράκης – Λειβαδίτης) και “Το δωμάτιο” (Χάρης Κατσιμίχας – Λένα Παπά). Η ερώτηση όμως είναι ρητορική, διότι υπάρχουν δεκάδες ακόμα τραγούδια που λατρεύω και αυτή τη στιγμή που διαφεύγουν.

Τα Μουσικά Σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα Κρατικά Ωδεία υπολειτουργούν. Τελικά η Παιδεία μας «επενδύει» στην μουσική; Ακόμη οι μαθητές της Γενικής Παιδείας είναι δυνατόν να μην διδάσκονται την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού;
Μπορώ να πω με σιγουριά ότι η μουσική παιδεία που παρέχει το κράτος, είναι ανύπαρκτη. Το κράτος ενδιαφέρεται (όπως έκανε πάντα εξάλλου) για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον πολιτισμό. Λυπάμαι πραγματικά. Οπότε, όλοι οι καλλιτέχνες έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε τη σκυτάλη και να κρατήσουμε τον πήχη ψηλά.


Πως καταφέρατε και συνδέσατε τόσο απόλυτα το όνομά σας με την κιθάρα με αποτέλεσμα να θεωρήστε ένας από τους κορυφαίους μουσικούς για αυτό το όργανο; Μιλήστε μας για το νέο σας δίσκο «Με τη μαγεία της κιθάρας».
Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Με πολύ μελέτη, πειθαρχία, αγάπη ,πάθος και επιμονή έχω καταφέρει ότι έχω καταφέρει έως τώρα. Νιώθω όμως ότι είμαι σε μία πολύ καλή ηλικία ώστε να δώσω πολλά ακόμα στην κιθάρα και στην μουσική γενικότερα. Σαν άνθρωπος δεν επαναπαύομαι ποτέ στις επιτυχίες του παρελθόντος.
 “Με τη μαγεία της κιθάρας” είναι ο τίτλος της πρόσφατης δισκογραφικής μου δουλειάς καθώς και ο τίτλος της περιοδείας. Νιώθω πολύ περήφανος για το album αυτό. Θεωρώ ότι είναι η πιο ώριμη δισκογραφική μου δουλειά έως τώρα. Στο cd “Με τη μαγεία της κιθάρας” θα ακούσετε διασκευές που έκανα πάνω σε υπέροχες μουσικές από όλο τον κόσμο, συνθέσεις μου, κομμάτια από το ρεπερτόριο της κλασικής κιθάρας καθώς και πέντε τραγούδια. Νιώθω πολύ ευτυχής διότι με τιμούν με τη συμμετοχή τους ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μάρκος Κούμαρης των Locomondo, η Γεωργία Νταγάκη και η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.


Σε παλαιότερη συνέντευξή σας είχατε δηλώσει «Θέλω να φέρω την κιθάρα κοντά στον απλό κόσμο».  Τι είναι αυτό που κάνει την  κιθάρα να ξεχωρίζει ώστε να αξίζει τον κόπο «να έρθει σε επαφή με τον απλό κόσμο»;
Είναι ένα όργανο πολυφωνικό το οποίο μπορεί να διεισδύσει σε όλα τα είδη της μουσικής και να τα μεταμορφώσει. Επίσης είναι το μοναδικό μουσικό όργανο που παράγει τόσα ηχοχρώματα. Έχει μαγεία, πάθος και ο ήχος της περιλαμβάνει όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα. Αυτονόητο φυσικά είναι ότι όλα τα παραπάνω,  μπορούν να φανούν μόνο στα χέρια ενός μεγάλου καλλιτέχνη και όχι σε αυτά οποιουδήποτε παίζει κιθάρα.


 Τα επόμενά σας σχέδια ποια είναι μετά την ολοκλήρωση του κύκλου συναυλιών σε όλη την Ελλάδα; Μετά τη συνεργασία με το Μιχάλη Χατζηγιάννη και το Σταμάτη Κραουνάκη υπάρχει στα σκαριά κάποια άλλη συνεργασία;
Έχω πολλά σχέδια για το μέλλον. Νέα δισκογραφική δουλειά και συνεργασίες εκπλήξεις. Και φυσικά πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Προς το παρόν σκέφτομαι τη συναυλία της Παρασκευής στο κάστρο της Μυτιλήνης και του Σαββάτου στον Μόλυβο. Περιμένω με μεγάλη χαρά να ενωθώ με το κοινό της Λέσβου.
 

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις εμφανίσεις του Παναγιώτη Μάργαρη στη Λέσβο

Μοιράσου το άρθρο!