Συνεντεύξεις

19/01/2015 - 06:23

Σταύρος Τάσσος: έγινε αισθητή η απουσία Βουλευτή του ΚΚΕ στη Λέσβο

yle="text-align: justify;">Συνέντευξη στο Lesvonsews.net  παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής του ΚΚΕ στη Λέσβο κ. Σταύρος Τάσσος.  Ο κ. Τάσσος  τονίζει ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει   κάθε φιλολαϊκό νομοσχέδιο που θα κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ  αλλά  η προσήλωση (του ΣΥΡΙΖΑ) στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει να ικανοποιήσει τις λαϊκές απαιτήσεις.  Επισημαίνει ότι στη Λέσβο έγινε αισθητή η απουσία Βουλευτή από το ΚΚΕ. Αναφέρθηκε ο υποψήφιος Βουλευτής του ΚΚΕ στα προβλήματα των αγροτών – κτηνοτρόφων στη Λέσβο καθώς και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Τέλος ο κ. Τάσσος μας απάντησε για τη σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο το τελευταίο διάστημα  αλλά αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν άλλους υποψήφιους Βουλευτές στη Λέσβο γιατί όπως μας τόνισε δεν κρίνει σκόπιμες τις επιλεκτικές αναφορές σε πρόσωπα υποψηφίων.

 
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:     
 

Για πολλούς η δική σας υποψηφιότητα χαρακτηρίστηκε η ευχάριστη έκπληξη του ΚΚΕ στη Λέσβο. Τι μέτρησε στην επιλογή να είστε υποψήφιος στη Λέσβο;  Από την υποψηφιότητα του Δημάρχου Γλυφάδας στην υποψηφιότητα του Βουλευτή Λέσβου. Υπάρχει κάτι αντιφατικό σε αυτές τις δύο διαδοχικές υποψηφιότητες;

Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση. Στο ΚΚΕ είμαστε στρατιώτες και πάμε εκεί όπου οι ανάγκες του αγώνα το επιβάλλουν. Σε ότι αφορά την υποψηφιότητά μου ως Βουλευτή Λέσβου νομίζω ότι μέτρησε ότι είμαι Μυτιληνιός, η γυναίκα μου από την Αγία Παρασκευή και με μόνιμους δεσμούς με το νησί.

 

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΚΚΕ σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο;  Αν το ΚΚΕ είναι τρίτο κόμμα τι θα κάνει με τη διερευνητική εντολή σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία;

Να βγει όσο πιο ισχυρό γίνεται το ΚΚΕ, γιατί ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρός λαός, και ισχυρή αντιπολίτευση στην λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που θα συνεχιστούν και στόχο έχουν την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και της ΕΕ, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά το στρατηγείο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στόχο στον οποίο όλα τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, συμφωνούν. Όσον αφορά τη Λέσβο να επανεκλεγεί Βουλευτής του ΚΚΕ, η απουσία του οποίου έγινε παραπάνω από αισθητή από όλους τους κατοίκους του νησιού.

 

Για τον κόσμο της αριστεράς  το «τσουβάλιασμα» – ας μας επιτραπεί αυτή η έκφραση -    του  ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας  που επιχειρεί το ΚΚΕ  ξενίζει.  Συγκεκριμένα το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν την αήθεια για τη διαπραγμάτευση και το χρέος. Μήπως με αυτό τον τρόπο το ΚΚΕ «πετάει» την ιστορική ευκαιρία να υπάρξει  Κυβέρνηση της αριστεράς;

Δεν υπάρχει τσουβάλιασμα. Υπάρχει αντικειμενική ανάλυση της πραγματικότητας, και των θέσεων που εκφράζει κάθε κόμμα. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι αυτά τα δύο κόμματα είναι το ίδιο. Ότι δεν έχουν διαφορές κοινωνικής σύνθεσης, ιστορικής προέλευσης, ή μείγματος πολιτικής στα πλαίσια πάντα του καπιταλιστικού συστήματος. Περιοριστική πολιτική λιτότητας, τύπου Μέρκελ, η ΝΔ, επεκτατική πολιτική τύπου Ομπάμα, με τους 50 εκατομμύρια των κουπονιών σίτισης, ο ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνούν λοιπόν στο στρατηγικό τους στόχο, που είναι η προάσπιση της ΕΕ, και επομένως του καπιταλιστικού συστήματος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πραγματικά να εφαρμόσει μια αριστερή πολιτική, που αντικειμενικά ορίζεται ως μια πολιτική ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πίστη, θα ήθελε ένα ισχυρό ΚΚΕ σαν διαπραγματευτικό ατού ενάντια σ’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ο πραγματικός του στόχος όμως είναι να κάνει το ΚΚΕ συνένοχο στην υποταγή του στα συμφέροντα του κεφαλαίου, και της αντιλαϊκής πολιτικής που αυτή συνεπάγεται.  Το ΚΚΕ θα διέπραττε ένα ιστορικό λάθος αν εγκλωβιζόταν σ’ αυτή τη λογική της δήθεν κυβέρνησης της αριστεράς.

 

Μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ ή Κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών σε σχέση με το σήμερα;   Κι αν τελικά αποτύχει και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τι….. ;

Μπορεί τα ψίχουλα που υπόσχεται ότι θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους εξαθλιωμένους, και τα οποία παίρνει από του φτωχούς να θεωρηθούν σαν μια μικρή ανακούφιση για αυτούς, αλλά δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά που δίνει μη ΝΔ με το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ το μετατρέπει στην 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. Καμιά κουβέντα για 13η και 14η σύνταξη σ’ όλους τους συνταξιούχους, καμιά κουβέντα για 13ο και 14ο μισθό σ’ όλους τους μισθωτούς. Το ΚΚΕ θα είναι παντού, στη βουλή και στους δρόμους, και θα στηρίξει και θα ψηφίσει κάθε φιλολαϊκό νομοσχέδιο που θα κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα το θεωρήσει αποτυχία του αν δεν καταφέρει να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις, αφού η προσήλωσή του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.       

 

Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε το φαινόμενο των πολιτικών μεταγραφών. Ο κ. Κουτσούμπας  μίλησε για «Μαγδαλήνες που περιδιαβαίνουν τα κόμματα» Παράλληλα είχαμε και την ίδρυση του «Κινήματος» του Γιώργου Παπανδρέου. Όλα αυτά είναι πολιτική σήψη ή αλλαγή πολιτικού σκηνικού;

Χωρίς καμιά αμφιβολία είναι δείγματα πολιτικής σήψης, γιατί τι άλλο θα μπορούσε να είναι οι αμφίδρομες μεταγραφές, δίκην ποδοσφαιριστών από μια ομάδα που έπεσε κατηγορία προς μεγαλύτερες ομάδες, όπως για παράδειγμα γίνεται από το ΠΑΣΟΚ προς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ή η δημιουργία ενός κινήματος που τώρα παρουσιάζεται αντιμνημονιακό, από έναν πολιτικό που πρωτοστάτησε στην εφαρμογή αυτής της βαθειά αντιλαϊκής πολιτικής;   

Ας έρθουμε και στα τοπικά.  Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα 3 σοβαρότερα προβλήματα της Λέσβου και ποιες οι θέσεις του ΚΚΕ για αυτά;

Τα προβλήματα της Λέσβου δεν είναι ασύνδετα με τα γενικότερα προβλήματα σε κάθε περιοχή της χώρας μας, που βέβαια εντείνονται σε νησιωτικές περιοχές όπως η Λέσβος. Κατ’ αρχήν υπάρχει η γενικότερη μείωση του εισοδήματος που βέβαια έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά και τις μικρές επιχειρήσεις. Δεύτερο υπάρχουν οι επιπτώσεις της ΚΑΠ που σαν στόχο έχει το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς και τη μονοπώλησή της από 2-3 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ειδικότερα είναι τα θέματα των επιδοτήσεων και του αποχαρακτηρισμού των βοσκοτόπων, που οδηγεί σε τεράστια μείωση των επιδοτήσεων, του καταρροϊκού πυρετού, που οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποζημιώσεις τους, της φορολόγησης του εισοδήματος και της γης των αγροτών, των τιμών των προϊόντων. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η ποιότητα, η συχνότητα και το κόστος των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών.

 

 

Και κάτι σχετικό με τους σεισμούς και την επιστήμη σας. Υπήρξε έντονη ανησυχία από τις τελευταίες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Πλωμαρίου.  Τα κτίρια της Λέσβου είναι θωρακισμένα απέναντι σε μια ισχυρή σεισμική δόνηση;  Ο έλεγχος των δημόσιων κτιρίων  όσο ξέρουμε δεν έχει προχωρήσει. Τι πρέπει να γίνει πάνω σ’ αυτόν τον τομέα.

Όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή του Πλωμαρίου, δεν νομίζω ότι εμπνέουν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία τόσο γιατί γίνονται σε θαλάσσιο χώρο, όσο και γιατί τα μεγέθη τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Η σεισμική όμως δραστηριότητα που καλύπτει όλη τη χώρα επιτακτικά προβάλλει το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης και της ελαχιστοποίησης των συνεπειών ενός ισχυρού σεισμού που κάποια στιγμή θα γίνει κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Και με δεδομένο ότι άμεση πρόγνωση σεισμού σήμερα δεν είναι δυνατή, και δεν προβλέπεται να είναι στο ορατό μέλλον, θα πρέπει να είμαστε έτοιμη ως εάν ο σεισμός αυτός θα γίνει το επόμενο δευτερόλεπτο κάτω από τα πόδια μας. Εδώ υπάρχουν τα σοβαρότατα ελλείμματα ελέγχου των δημοσίων κτιρίων και όχι μόνον, που και σεις αναφέρετε, αλλά και ενός συνόλου μέτρων που σαν στόχο έχουν την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει ολοκληρωμένη πρόταση όχι μόνο για την αντισεισμική αλλά και την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία που βέβαια στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν είναι επιλέξιμες γιατί δεν φέρνουν γρήγορα και μεγάλα κέρδη.

 

-------------------------

ΤΑΣΣΟΣ  Σταύρος, 67 ετών. Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και είναι απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μάστερ στη Θαλάσσια Γεωλογία και εξειδίκευση σε θέματα ενέργειας και ενεργειακής πολιτικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, όπου σπούδασε με υποτροφία Φουλμπράιτ. Δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια, εργάστηκε ως ερευνητής στο Κ.Π.Ε. «Δημόκριτος», στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών.

Συνέβαλε στην εκπόνηση των θέσεων του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, και στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009 και του 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β’ Αθηνών. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 και του 2014 ήταν επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας» και εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος. Το 2011 εκλέχτηκε και το 2014 επανεκλέχθηκε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής γα τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.

 

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Νομό Λέσβου: 

Ζαφειρίου Ιωάννης, 30 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου.

Καραγιάννης Δημήτριος, 44 ετών, αγροτοκτηνοτρόφος, μέλος της Διοίκησης της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λέσβου.

Κομνηνάκα Μαρία, 27 ετών, δικηγόρος.

Πινάκος Φώτιος, 29 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος.

Τάσσος Σταύρος, 67 ετών, Γεωφυσικός - σεισμολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

 

Μοιράσου το άρθρο!