Ταξίδι στο Χθες

25/11/2015 - 21:29

Νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν της Λέσβου - Σίμος Χουτζαίος

Συνεχίζουμε το ταξίδι στη Λέσβο του χθες με το δεύτερο μέρος τους αφιερώματος στους  παλιούς φωτογράφους της Μυτιλήνης.  Ο Μάκης Μπεκιάρης – δημιουργός της ιστοσελίδας lesvosoldies.gr - μας παρουσιάζει μέσω της τέχνης των φωτογράφων αυτών μοναδικές εικόνες μιας άλλης εποχής που αξίζει να γνωρίσουμε καθώς αποτελούν κομμάτι από την ιστορία του τόπου μας.

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στο Σίμο Χουτζάιο

Σημαντικός φωτογράφος της Μυτιλήνης, τον οποίο ο ιστορικός Άλκης Ξανθάκης, σε άρθρο που του αφιέρωσε, τον αποκαλεί "εθνικό φωτογράφο" της.
Ο πατέρας του Σ. Χουτζαίου καταγόταν από την Σπάρτη. Στην Μυτιλήνη εγκαταστάθηκε γύρω στα 1870. Ο Σίμος γεννήθηκε στην Αγιάσο, το 1873. Σε πολύ μικρή ηλικία, πήγε στην Αλεξάνδρεια και μαθήτευσε κοντά στον θείο του Καλπαξίδη, που ήταν ζωγράφος. Παράλληλα με τη ζωγραφική, διδασκόταν και τη φωτογραφία.
Στη Μυτιλήνη επέστρεψε το 1899, σε ηλικία 26 ετών. Για ένα διάστημα εργάστηκε μαζί του και ο αδελφός του, Ε. ΧΟΥΤΖΑΙΟΣ, που επισκιαζόταν όμως από τον ταλαντούχο Σίμο.


Ο Σ. Χουτζαίος έπαιξε το ρόλο του ιστορικού, που κατέγραψε με το φακό της μηχανής του, όλα α σημαντικά γεγονότα της Μυτιλήνης, για περισσότερο από μισό αιώνα. Κατά τους πολέμους του 1912-13, λέγεται ότι ο ίδιος ο ναύαρχος Κουντουριώτης του ανέθεσε να φωτογραφήσει τις επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού στο νησί. Πολλές από τις φωτογραφίες του αυτές, τις έκανε φωτογραφικές καρτ-ποστάλ (φωτοκάρτες) και είναι μεταξύ των πρώτων μίας μεγάλης σειράς  παρόμοιων θεμάτων, που κυκλοφόρησε. Σώζεται λεύκωμα του με τίτλο "Η κατοχή Μυτιλήνης υπό του ελληνικού στρατού ", που περιλαμβάνει 15 φωτογραφίες, διαστάσεων 16,8Χ22 εκ. και 6, διαστάσεων 12Χ22 εκ. Την εποχή εκείνη αποκαλούσε το φωτογραφείο του, "Σαπφώ". Μετά τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων και κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου, ο Χουτζαίος έφυγε μετανάστης στην Αμερική. Εκεί έμεινε πέντε χρόνια και κατόρθωσε να ανοίξει φωτογραφείο στο Μπρούκλιν, στην καρδιάς της Νέας Υόρκης. Στο διάστημα αυτό το φωτογραφείο του στη Μυτιλήνη το λειτουργούσε η γυναίκα του και ο αδελφός του.

 


Το 1921 αφού είχε επιστρέψει πίσω, εργάστηκε συνεταιρικά με τον αδελφό του. Εμφανίζονται στους Εμπορικούς Οδηγούς σαν "Αδελφοί Χουτζαίοι", που είχαν το μαγαζί τους στην οδό Ειρήνης. Συνέχισαν  να εκδίδουν καρτ-ποστάλ, με την επωνυμία αυτή, με τοπία, φορεσιές και αγροτικές δραστηριότητες της Μυτιλήνης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 οι δύο αδελφοί εργάζονταν πια ανεξάρτητα καθώς ο Σ΄. Χουτζαίος συνεργάζεται με τον Κ. Βαρβαρέσο με το φωτογραφείο να ονομάζεται πλεον Φώτο –Μετροπόλ , ενώ γύρω στα 1935, ο Σ. Χουτζαίος συνεταιρίστηκε με τον Παν. ΚΕΜΕΡΛΗ, στο φωτογραφείο "Photo-Electric". Δεν είναι εξακριβωμένο το πότε ακριβώς πήγε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε για σύντομο διάστημα. H καταγραφή της αγροτικής ζωής, των τύπων και των εθίμων του νησιού του, αποτέλεσε κύριο μέλημα για το φωτογράφο. Τέτοιες φωτογραφίες του δεν συναντιόνται μόνο εδώ αλλά και σε έντυπα του εξωτερικού, ιδιαίτερα  κατά τα χρόνια του Μεσοπολέμου. Μεταξύ αυτών και το "Voyage en Grece", που εκδιδόταν στο Παρίσι.


Από τα πιο σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας του νησιού ήταν η απελευθέρωση της τον Οκτώβριο του 1944. Ο φωτογράφος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και φωτογράφησε τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, την απόπειρα απόβασης των Αγγλων στρατιωτών καθώς και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατόπιν. Δεν σταμάτησε να φωτογραφίζει μέχρι το 1950. Πέθανε στη Μυτιλήνη το 1967 σε ηλικία 92 χρονών..


Σαν επαγγελματίας φωτογράφος εργάστηκε στην εκτέλεση κατά παραγγελίαν πορτραίτων , αναμνηστικών φωτογραφιών, κοινωνικών εκδηλώσεων, και γάμων. Πέρα όμως από την επαγγελματική και την καλλιτεχνική του δραστηριότητα κατέγραψε για λογαριασμό του, από τότε μέχρι τις μέρες μας, την καθημερινή ζωή και τα ασχολίες των συμπατριωτών του." Ο Σ. Χουτζαίος συμμετείχε επίσης σε πολλές φωτογραφικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

επιλέξτε τη λέξη κλειδί "Οι_φωτογράφοι_της_Λέσβου" για να δείτε όλα  τα μέρη τους αφιερώμάτος

 

Μοιράσου το άρθρο!