Τουρισμός

29/05/2015 - 08:06

Ανησυχία για τον τουρισμό από το κύμα μεταναστών

yle="text-align: justify;">Βρετανοί τουρίστες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Κω δήλωσαν ότι οι διακοπές τους έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη λόγω του γεγονότος ότι οι μετανάστες έχουν μετατρέψει το νησί σε στρατόπεδο προσφύγων.

Στο εκτενές ρεπορτάζ που φιλοξενεί βρετανική εφημερίδα, πέραν των δηλώσεων των τουριστών, δημοσιεύεται φωτογραφικό υλικό με μετανάστες να κυκλοφορούν σε κεντρικά σημεία του νησιού. Επίσης, γίνονται περιγραφές από παραλίες της Κω με Βρετανούς να ξεκουράζονται με τα παιδιά τους και, λίγα βήματα πιο πέρα, να κοιμούνται σε κουτιά από χαρτόνια με σκουπίδια παντού δεκάδες μετανάστες. Η αδυναμία αντιμετώπισης από τις αρμόδιες αρχές των μεγάλων μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου που λαμβάνει η χώρα από τα παράλια της Τουρκίας αναδεικνύεται σε βραδυφλεγή βόμβα για τον τουρισμό μας. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, αναφέρει στην «Κ» ότι ο αριθμός των μεταναστών έχει ξεπεράσει τη φέρουσα ικανότητα αντοχής των υποδομών στα νησιά που δέχονται τις υψηλότερες ροές, αλλά και τις δυνατότητες υποδοχής που έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, προσθέτει ότι το ίδιο ισχύει και για την Αθήνα, στην οποία μετακινείται μεγάλος όγκος μεταναστών μετά την πρώτη τους είσοδο στα νησιά. Ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει ότι ο τουρισμός των περιοχών, και γενικότερα η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα. Παρεμβάσεις έχει κάνει και ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνης, στις αρμόδιες αρχές για το θέμα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Αθήνα και τον κίνδυνο να επηρεαστεί ο τουρισμός εάν δεν υπάρξει αντιμετώπισή του.

Ζητούν πρωτοβουλίες

Ο δήμαρχος της Κω, κ. Γ. Κυρίτσης, τονίζει πως, αν συνεχιστεί ο ρυθμός εισόδου των μεταναστών στο νησί μέχρι το τέλος της σεζόν, ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 30.000. Στο πλαίσιο αυτό ζητεί από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες αποτροπής νέων μεταναστευτικών ροών και άμεσης αναχώρησης από το νησί των μεταναστών με πλοίο της γραμμής. Από την πλευρά του, προαναγγέλλει τη σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων με τη συμμετοχή φορέων του νησιού. Τον κώδωνα του κινδύνου για επιπτώσεις στον τουρισμό της Κω, λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος, πριν ακόμη ανοίξει η σεζόν, είχε χτυπήσει μέσω της «Κ» ο τέως πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων στο νησί και εκπρόσωπος της TUI κ. Στ. Βουκουβαλίδης, ενόψει τότε των πρώτων οργανωμένων πτήσεων charters. Τώρα φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται, καθώς ο τουρισμός πληρώνει το λάθος μήνυμα που εξέπεμψε η κυβέρνηση προς διακινητές και επίδοξους μετανάστες ότι μπορούν να έρχονται άφοβα στην Ελλάδα.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Λέσβος, σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές. Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Ηλ. Πίκουλος, στη Λέσβο, επισημαίνει πως οι υποδομές του λιμανιού δεν μπορούν να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Επιπλέον, ζητεί την ομαλή λειτουργία του λιμανιού στις 10 Ιουνίου, οπότε το νησί θα υποδεχθεί ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περ. Αντωνίου, τονίζει ότι, πλέον, οι μετανάστες, πέραν του αστικού ιστού, έχουν διαχυθεί σε μεγάλο μέρος του νησιού, στα οικοσυστήματα, στις παραλίες κ.ά. Τέλος, υπογραμμίζει ότι, τις προηγούμενες ημέρες, τουριστικοί πράκτορες από την Τουρκία ζήτησαν από τους ξενοδόχους της Λέσβου έγγραφες δεσμεύσεις, οι οποίες θα πιστοποιούν ότι οι Τούρκοι τουρίστες που θα μεταφέρουν στο νησί θα είναι ασφαλείς και δεν θα αντιμετωπίσουν επιθέσεις ή κλοπές από τους μετανάστες.

 

 

εφημερίδα:  Η Καθημερινή

Μοιράσου το άρθρο!