Τουρισμός

22/11/2017 - 17:36

Ενέργειες τουριστικής προβολής των νησιών από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο των ενεργειών τουριστικής προβολής των νησιών της, υλοποίησε αυτή τη χρονιά, δια της Διεύθυνσης Τουρισμού, ένα εντατικό πρόγραμμα φιλοξενιών διαμορφωτών γνώμης σε συνεργασία με φορείς όπως τον ΕΟΤ και τα γραφεία του στο εξωτερικό, πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό, την Marketing Greece, αλλά και την εταιρεία Diageo-Johnnie Walker με πρωτοβουλία της οποίας το 2017 πραγματοποιήθηκε ειδική προβολή για τη Λέσβο ως τουριστικός προορισμός.

 

Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 42 προγράμματα φιλοξενιών με 87 φιλοξενούμενους διαμορφωτές γνώμης από 49 μέσα προβολής και χώρες προέλευσης την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, την Τουρκία, τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Αμερική, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της δαπάνης που επιβαρύνθηκε η Περιφέρεια για τις ανωτέρω φιλοξενίες ανήλθε σε μόλις 5.818,45 ευρώ και αυτό χάρη στο δίκτυο χορηγών και συνεργατών που έχει δημιουργηθεί σε κάθε νησί, προκειμένου να υλοποιούνται με αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα αυτές οι δράσεις. Για τον λόγο αυτόν, εκφράζονται θερμές ευχαριστίες σε όλους τους φορείς, ενώσεις και επαγγελματίες του τουρισμού που πάντα δηλώνουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στις προσπάθειες υλοποίησης δράσεων προβολής των νησιών του Βορείου Αιγαίου, συμβάλλοντας με τον δικό τους τρόπο στην επιτυχία τους. Αναλυτικός απολογισμός με όλα τα δημοσιεύματα των ανωτέρω διαμορφωτών γνώμης θα αποσταλούν από τη Διεύθυνση Τουρισμού σε όλους τους τουριστικούς φορείς και συνεργάτες στο Βόρειο Αιγαίο. 

 

Οι φιλοξενίες για το έτος 2017 ολοκληρώθηκαν με τη διοργάνωση, σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ Ρουμανίας και την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΤ, επίσκεψης του δημοσιογράφου κ. Catalin Gruiea και του φωτογράφου κ. Bogdan Croitoru από το πολύ γνωστό περιοδικό National Geographic Traveler Ρουμανίας. Η Ρουμάνικη έκδοση του περιοδικού είναι μηνιαία, κυκλοφορεί σε 12.000 τεύχη με αναγνωσιμότητα 60.000 και έχει website με 21.600 μοναδικούς επισκέπτες ανά μήνα και 20.500 εγγεγραμμένους χρήστες στα newsletter. Οι αναγνώστες του είναι άνδρες και γυναίκες 25 έως 45 ετών, κάτοικοι αστικών περιοχών, με ανώτερο εισόδημα και ανώτερη εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη φιλοξενία έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης της αναγνωρισιμότητας των νησιών της Περιφέρειας στην ρουμανική αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται συνεχώς και παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς προορισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος tour operator της Ρουμανίας σχεδιάζει να προωθήσει για πρώτη φορά Ρουμάνους τουρίστες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατά την τουριστική περίοδο του 2018.

 

Το δημοσιογραφικό ταξίδι ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό στην οργάνωση, ώστε να καλύψει τα πέντε μεγαλύτερα νησιά της Π.Β.Α., και συγκεκριμένα (με τη σειρά που τα επισκέφθηκαν, η οποία καθορίστηκε από τις διαθέσιμες συνδέσεις), τα  νησιά, Ικαρία, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο και είχε διάρκεια από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2017. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να ανακαλύψουν οι φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι τα χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού (ιστορία, τοπία, παραδόσεις, γαστρονομία, παραλίες, κλπ) και να τα αποτυπώσουν μέσα από ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαρτίου του 2018.

 

Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στα νησιά, περιηγηθήκαν στα αξιοθέατα και στις παραλίες, ενημερώθηκαν για τις προσφερόμενες τουριστικές δραστηριότητες και απόλαυσαν την τοπική κουζίνα. Όταν ερωτήθηκαν για τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από τα νησιά, ο κύριος Catalin Cruiea δήλωσε ενθουσιασμένος τα εξής: «Φανταστείτε ένα πολύ όμορφο κορίτσι, που δεν γνωρίζει ότι είναι όμορφο. Χωρίς φτιασίδια. Χωρίς φανταχτερά ρούχα. Απλώς με αυτή τη φυσική, απίστευτη, αυθεντική ομορφιά.  Και να ‘τη: ζει απλά, κρυμμένη - κατά κάποιον τρόπο - από τον κόσμο... Έτσι είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για μένα. Και τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να τα επισκεφθεί κανείς - καθώς διατηρούν αυτή τη γνήσια ομορφιά και δεν υπάρχουν ακόμη πολλοί μνηστήρες. Έχω ταξιδέψει σε αμέτρητες χώρες και πολλές από αυτές θεωρούνται οι «καλλονές» του κόσμου, αλλά είναι ελάχιστα τα μέρη στα οποία θα επέστρεφα για να ζήσω...

Ξέρω ότι θέλω να επιστρέψω στη Χίο όπου βρήκα τον δικό μου ιδιωτικό παράδεισο στον Κάμπο. Ή μπορεί στην Ικαρία για να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου στην ευτυχία και στη μακροζωία, με οδηγό την επιδίωξη για τα  άκρως απαραίτητα. Ή στη Λήμνο, τη Λέσβο, ή τη Σάμο. Ακόμη δεν είμαι σίγουρος... Αλλά οπωσδήποτε θα επιστρέψω

 

Το πρόγραμμα φιλοξενίας, ο συντονισμός και η συνοδεία πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Τουρισμού της Π.Β.Α. και τα Τμήματα Τουρισμού ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου και Π.Ε Σάμου.

 

Ειδικά για αυτή τη φιλοξενία, πολλές ευχαριστίες εκφράζονται στο Γραφείο ΕΟΤ Ρουμανίας, καθώς επίσης στους τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις που προσέφεραν τη συνεργασία τους και χορηγίες για την επιτυχημένη πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού και πιο συγκεκριμένα:

  

·         Στην Ικαρία: την πανσιόν «ΑΓΡΙΟΛΥΚΟΣ» για τη χορηγία διαμονής, το εστιατόριο «ΜΕΛΤΕΜΙ» για τη χορηγία γεύματος και τον Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμών Ικαρίας «ΑΠΟΛΛΩΝ» για την εν γένει φιλοξενία, πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία. Σημαντική ήταν η συμβολή της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σάμου & Ικαρίας, του Δήμου Ικαρίας και του Συλλόγου «ΦΑΡΟΣ». Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Θεμιστοκλή Κατσαρό,  Δημήτρη Λεσσέ, Στέλιο Ξενάκη, Ελπίδα Μαργαρίτη και Μαρίνα Μουλά που συνόδευσαν τους δημοσιογράφους κατά την περιήγησή τους στην Ικαρία.

·         Στη Λήμνο: το ξενοδοχείο Lemnos Hotel για τη χορηγία της διαμονής και την Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου για την εν γένει φιλοξενία των δημοσιογράφων και ειδικά τους Νομικό Κωνσταντάκη, Δημήτρη Μαντζάρη και Απόστολο Κοτσάφτη που συνόδευσαν τους δημοσιογράφους κατά την περιήγησή τους σε όλο το νησί.  

·         Στη Χίο: την Ένωση Ξενοδόχων Χίου και ειδικότερα τα ξενοδοχεία Chios Chandris και Spitakia Hotel στα Αυγώνυμα για τη φιλοξενία, την Avis για την χορηγία ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, καθώς και την ψησταριά Πλατεία Μπου, το café bar Sueno και το εστιατόριο Κεντρικό για τη χορηγία γευμάτων. Σημαντική για την υλοποίηση του press trip ήταν η συμβολή του Μουσείου Μαστίχας Χίου καθώς και των επιχειρήσεων: Medieval Castle Suites στα Μεστά, Argentikon Luxury Suites, ξενώνας Περλέας, Citrus Άρωμα Μνήμης, πρακτορείο Masticulture - Eco tourism activities. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στους: Γιώργο Μισετζή, Ρούλα Μπούρα, Γιάννη Μόγια, Βαγγέλη Ξύδα, Νίκο Κύλη για την συνοδεία των δημοσιογράφων.

·         Στη Σάμο την επιχείρηση EVELIN RENT A CAR για τη χορηγία του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου. Σημαντική ήταν η συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου & Ικαρίας, της ΕΟΣ Σάμου και του SAMOS OUTDOORS. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Στέφανο και Πέτρο Ελευθερίου  που μύησαν τους δημοσιογράφους στην παραγωγή σούμας και τέλος, στον Γιώργο Ματθαίου που συνόδευσε τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Σάμο.

·         Στη Λέσβο: την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και ειδικότερα το ξενοδοχείο Elysion Hotel για τη φιλοξενία των δημοσιογράφων, την Ένωση ΙΧ Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Λέσβου και ειδικότερα τη Sixt Rent a car -  Auto Moto Lesvos AE για τη χορηγία του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, καθώς και τις επιχειρήσεις Θέρμα Spa Lesvos, Lesvos Ride και Alternative Sailing. Σημαντική στην εν λόγω φιλοξενία ήταν η συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Teriade, του Μουσείου «Ο Κόσμος του Ούζου» Ισιδώρου Αρβανίτη, του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, του Φορέα Ανάπτυξης & Προβολής Ερεσού και του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στους: Τίτο Χατζέλλη, Ιουλία Αγιαμαρνιώτη, Μαρία Καπλανέλλη, Τζέλη Χατζηδημητρίου, Αφροδίτη Βατή, Φανή Γαληνού, Βάγια Περρή και Γιώργο Μαλακό που συνόδευσαν τους δημοσιογράφους στην περιήγησή τους στο νησί. 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!