Τουρισμός

28/07/2015 - 13:35

Η Λέσβος " έφθασε " στη Ρωσία ... και συνέντευξη Σ. Γαληνού σε ΜΜΕ της Ρωσίας

Άμεσα ήταν τα αποτελέσματα της παρουσίας της ρωσικής αποστολής στη Λέσβο. Τα μέλη της αποστολής που περιελάμβανε αρχισυντάκτες από την Ένωση Περιφερειακού Τύπου της Ρωσίας (όλης της χώρας πλην Μόσχας) δημοσίευσαν στον δικτυακό τόπο της Ένωσης Περιφερειακού Τύπου της Ρωσίας (http://arspress.ru) σειρά πολύ θετικών άρθρων για την Λέσβο, όπως αυτοί την είδαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Περιφερειακού Τύπου, είναι πανίσχυρη στη Ρωσία και τα άρθρα για τη Λέσβο διαβάζουν προσεκτικά, όχι μόνο τελικοί αναγνώστες, αλλά κυρίως διαμορφωτές της κοινής γνώμης στη χώρα αυτή.

Μεταξύ των άρθρων για τη Λέσβο, υπάρχει και εκτενής συνέντευξη του Δημάρχου, Σπύρου Γαληνού, στον κ. Αλεξάντρ Λόμτεφ, Δημοσιογράφο, Μέλος της Αποστολής της Ένωσης Περιφερειακού Τύπου της Ρωσίας, μέσα από την οποία ο Δήμαρχος προβάλει τη Λέσβο και τις δυνατότητες περαιτέρω τουρισμού του νησιού μας.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Δημάρχου Λέσβου, στον κ. Λόμτεφ, έχει ως εξής:

 

Στην αρχή ο κ. Λόμτεφ, αναφέρει ότι για 3 μέρες περιηγήθηκαν το νησί μας προσπαθώντας να δουν τα πάντα τουλάχιστον ότι μπορεί να δει κάποιος σε 3 μέρες στη Λέσβο, υπονοώντας ότι το χρονικό αυτό διάστημα δεν είναι αρκετό. Στην εισαγωγή του ο κ. Λόμτεφ αναφέρει ότι η ρωσική αποστολή ξαφνιάστηκε από το γεγονός ότι η Λέσβος το μαργαριτάρι του Αιγαίου όπως αναφέρει, έχει μείνει εκτός της ρωσικής τουριστικής αγοράς.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι η οικονομία της Λέσβου ήταν παραδοσιακά στραμμένη στην πρωτογενή οικονομία, με αποτέλεσμα η τουριστική ανάπτυξη να υστερήσει σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά  και τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Όμως αυτό σήμερα είναι ένα πλεονέκτημα διότι δεν καταστράφηκε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Λέσβου και σήμερα αυτό αποτελεί πλεονέκτημα στην προσπάθεια που κάνουμε για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.

 

Ερώτηση : Kύριε Δήμαρχε, η Λέσβος είναι πολύ όμορφο νησί, αλλά για να έλθει ο Ρώσος τουρίστας θα πρέπει να το κάνει μέσω Αθηνών αεροπορικώς, ή μέσω Πειραιώς ακτοπλοϊκώς. Το αεροδρόμιο σας μπορεί να δεχτεί μεγάλα αεροσκάφη;

Το Αεροδρόμιο της Λέσβου είναι διεθνές και μπορεί να δεχτεί μεγάλα αεροσκάφη. Το γεγονός ότι δεν έχουμε απ ευθείας πτήσεις από τη Ρωσία οφείλεται στο γεγονός ότι το νησί μας δεν είναι γνωστό στη Ρωσία. Παρόλα αυτά το νησί διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις εκείνες για να παρουσιάσει εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. 

Η τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου είναι μονόδρομος για την οικονομική μας επιβίωση. Οι πολιτικές που ασκούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησαν δυστυχώς στην παύση των οικονομικών δραστηριοτήτων που αφορούν στην δευτερογενή και τριτογενή παραγωγή. Σήμερα οι μοναδικές δραστηριότητες μεγάλης έκτασης αφορούν στην επεξεργασία ελαιολάδου και στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Η τουριστική όμως ανάπτυξη είναι βέβαιο ότι θα δώσει ώθηση και στη ζήτηση των παραδοσιακών ποιοτικών γεωργικών προϊόντων και στην γεωργική μας οικονομία.

 

Εκτός όμως από την αγροτική οικονομία η Λέσβος είναι κατάλληλη για την πραγματοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων από τους Ρώσους φίλους μας και σε άλλους τομείς. Εμείς ως Δήμος θα συνδράμουμε σε οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία σε ότι αφορά την έκδοση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων και στην επίλυση προβλημάτων ώστε οι επενδυτές να είναι εξασφαλισμένοι από αυτή τη πλευρά.

 

Ερώτηση : Μιλώντας για επενδύσεις, εννοείτε στον τουρισμό ;

Κυρίως αναφέρομαι στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της αγοράς των τουριστικών ακινήτων. Είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε εκτάσεις σε περιοχές που υπάρχουν ιαματικές πηγές. Άλλωστε η Λέσβος κατέχει την πρώτη θέση σε ότι αφορά στην προτεραιότητα ανάπτυξης του θερμαλιστικού τουρισμού στην Ελλάδα.  Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε τον θερμαλισμό στη Λέσβο και μην ξεχνάτε ότι μόλις 10 χιλιόμετρα από τη πόλη της Μυτιλήνης βρίσκεται μια εκ των ιστορικότερων και σημαντικότερων θερμών πηγών, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

 

Ερώτηση : Aπ ότι γνωρίζουμε η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. περιορίζει τη δυνατότητα άσκησης τοπικών πολιτικών για παράδειγμα για τα νησιά. Πώς εσείς ανταποκρίνεστε σ’ αυτούς τους περιορισμούς ;

Η εμπειρία έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή πολιτική δεν λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες της περιφέρειας και εμείς εδώ στα σύνορα με την Τουρκία το αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά. Γενικά οι ευρωπαϊκή πολιτική στο σύνολο της ευνοεί την μεταφορά πλούτου και ευημερίας στην Γερμανία. Κοιτάξτε την κατάσταση με τους πρόσφυγες. Όλο το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού κύματος έχει πέσει στους ώμους μου, ως Δημάρχου της Λέσβου.

 

Ναι εμείς  έχουμε δει πρόσφυγες να περπατάνε στο νησί. Θλιβερό θέαμα. Στα ΜΜΕ αναφέρεται ότι οι μισοί από τους 55.000 μετανάστες που ήλθαν στην Ελλάδα αυτόν τον χρόνο πέρασαν από τη Λέσβο. Αυτό αποτελεί εξαπλασιασμό σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014.

Δυστυχώς σε σχέση με το βάρος που επωμίζεται ο Δήμος Λέσβου, δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Είναι σαν κανείς να μην βλέπει τα προβλήματα που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται η διαχείριση του μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων από πολύ φτωχές χώρες.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η παρουσία των προσφύγων δεν αποτελεί απειλή για τους τουρίστες και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που περιφέρεται στο νησί χωρίς στέγη, ταξιδιωτικά έγγραφα και εργασία μπορεί να επιφέρουν πλήγμα στην εικόνα του νησιού και να δημιουργήσουν προβλήματα στην εικόνα της Λέσβου, αποθαρρύνοντας τους ξένους τουρίστες να επισκεφθούν το νησί μας. Όσο για τους κατοίκους της Λέσβου αυτοί προσπαθούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες όσο μπορούν. Αυτό είναι ακόμη μια φωτεινή πλευρά του χαρακτήρα των κατοίκων της Λέσβου. Ως Δήμος προσπαθούμε να ελέγξουμε τις καταστάσεις που δημιουργούνται με τις δικές μας και μόνο δυνάμεις.

 

Πιέζουμε ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και είμαι βέβαιος ότι αυτά τα μέτρα τελικά θα ληφθούν. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος Λαμπεντούζα, όπου καταφθάνουν ανεξέλεγκτα κύματα προσφύγων από την Αφρική και την Ασία. Μου έχει δημιουργηθεί βάσιμα η πεποίθηση ότι οι ηγέτες της Ε.Ε δεν αντιλαμβάνονται την ισότιμη συμμετοχή όλων μας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και για αυτό δεν ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμείς αντιμετωπίζουμε.

 

Κύριε Δήμαρχε ποιος είναι ο ετήσιος αριθμός τουριστών στη Λέσβο

Περίπου 100.000

 

Και ποιος είναι ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων

Περίπου 90.000. Η Λέσβος είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας. Μπορούμε να υποδεχτούμε και πολύ μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Διαθέτουμε ως νησί την αναγκαία υποδομή, την οποία συνεχώς αναπτύσσουμε και βελτιώνουμε. Στη Λέσβο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τουριστικών προορισμών. Το φυσικό περιβάλλον παρουσιάζει στη Λέσβο μοναδικές εναλλαγές και ο επισκέπτης του νησιού μας μπορεί να απολαύσει σε πολύ μικρές αποστάσεις και το βουνό και την θάλασσα, να περιηγηθεί τα αξιοθέατα και να επισκεφτεί τα μουσεία μας και τις μοναδικές μας εκκλησίες και μοναστήρια που έκαναν γνωστή τη Λέσβο στον Ορθόδοξο κόσμο με τον χαρακτηρισμό «Νησί των Αγίων». Πέρα από όλα αυτά στη Λέσβο υπάρχει και το μοναδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους. Στο νησί υπάρχουν υπέροχοι καταρράκτες και εκπληκτικές παραλίες, πολλές από τις οποίες είναι προσιτές μόνο δια θαλάσσης.

 

Κρίνοντας από τη συνομιλία μας κ. Δήμαρχε μας γεννάται η πεποίθηση ότι είστε και ο καλύτερος πρεσβευτής του τουρισμού της Λέσβου. Έχετε όμως τη στήριξη του κράτους στην προσπάθεια σας αυτή ;

Tην μεγαλύτερη βοήθεια την προσφέρουν οι Επαγγελματικοί και Επιχειρηματικοί Φορείς, αλλά και οι Δημόσιοι Οργανισμοί. Υπάρχουν και μεμονωμένα άτομα τα οποία μας συνδράμουν με ενθουσιασμό. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν απογοητευτεί με αυτά που συμβαίνουν στην χώρα και είναι καθήκον μας να τους στηρίξουμε και να τους κάνουμε να πιστέψουν στις δικές τους δυνάμεις. Η μεγάλη ιστορική εμπειρία της χώρας μας έχει δείξει ότι όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση, λαοί με μεγάλη ιστορία και ισχυρή παράδοση δεν χάνονται. Παρά τις δυσκολίες είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε βασιζόμενοι και στην στήριξη των φίλων μας σε άλλες χώρες.

 

Ανέλαβα την Διοίκηση του νησιού τον Σεπτέμβριο του 2014 και έκτοτε η χώρα έχει δεχτεί μια σειρά από πλήγματα. Προσπαθώ να λειτουργώ χωρίς να περιμένω την κρατική στήριξη για να υλοποιήσω το έργο μας. Περισσότερο προσπαθώ να στηρίξω με τις δυνάμεις μου τη χώρα που έχει ανάγκη. Με την Κεντρική Κυβέρνηση έχουμε μια πολύ καλή σχέση στην κοινή προσπάθεια να αναπτύξουμε το νησί μας και την χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό με την φίλη μου Υπουργό Τουρισμού προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το έργο μας ακόμη και χωρίς την οικονομική στήριξη από το κεντρικό κράτος.

 

Έχετε πολύ ωραίες παραλίες στη Λέσβο. Τι κάνετε όμως για να αναπτύξετε και τις άλλες μορφές τουρισμού. Για παράδειγμα στην Κρήτη κατά την επίσκεψη μας είδαμε εντυπωσιακές μορφές αγροτουρισμού.

Ο οικολογικός τουρισμός έχει αναπτυχθεί σε ένα βαθμό στο νησί. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται για να παρατηρήσουν και να απολαύσουν την φύση μας. Ορνιθολόγοι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Λέσβο για να μελετήσουν τα πτηνά. Έχουμε αναπτύξει και συνεχώς αναπτύσσουμε περιπατητικές διαδρομές, ενώ ενισχύουμε τον καταδυτικό τουρισμό. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού από την Ε.Ε. και οι προοπτικές ανάπτυξης του είναι μεγάλες για τη Λέσβο.

 

Ακόμη μια ερώτηση κ. Δήμαρχε. Αφορά στα extreme sports. Το νησί σας από ότι είδα φαίνεται ιδανικό για την ανάπτυξη τους, όπως για παράδειγμα για την πτώση με αλεξίπτωτο. Στην Τουρκία υπάρχουν πολλά τέτοια κέντρα που προσελκύουν μεγάλους αριθμούς Ρώσων τουριστών.

Σας ευχαριστώ για την συμβουλή. Αυτή την στιγμή εμείς προσπαθούμε να αναπτύξουμε το surfing και το kite. Στο νησί μας σε πολλά μέρη φυσούν ισχυροί άνεμοι όλο τον χρόνο που διευκολύνουν τέτοιες δραστηριότητες.

 

 Αναφέρατε ότι τη Λέσβο την αποκαλούν «Νησί των Αγίων. Στην Ρωσία αναπτύσσεται ταχύτατα το θρησκευτικό συναίσθημα και ο θρησκευτικός τουρισμός, ο οποίος είναι εξαιρετικά οργανωμένος και υπάρχει μεγάλη εμπειρία. Με συγχωρείτε αλλά δεν θέλω να φανεί ότι σας δίνω συμβουλές. Αξίζει να συνεργαστείτε με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η πρόταση σας είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Και θα ακολουθήσουμε την συμβουλή σας διότι ένας από τους στόχους μας είναι η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Έχουμε στον Μανταμάδο για παράδειγμα την περίφημη εκκλησία των Ταξιαρχών με την θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη από πηλό και αίμα. Πολλοί λένε ότι όταν κοιτάνε την εικόνα, το πρόσωπο του Αγίου αλλάζει χρώμα και έκφραση.

Θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να δούμε φίλους από τη Ρωσία να συμμετέχουν στον εορτή του Ταξιάρχη. Είναι μια συγκινητική και μοναδική εμπειρία για όλους τους Ορθοδόξους. Ένας από τους στόχους μου είναι η δημιουργία όπερας βασισμένης στην εκκλησιαστική μουσική, την οποία σίγουρα θα παρουσιάσουμε στη Ρωσία. Με την οικονομική ασφυξία που πνίγει τη χώρα μας δεν ξέρω πώς θα μπορέσω να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο άμεσα. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Προετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη συνεργασία με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι αρκετά ανεπτυγμένος στη Ρωσία, οπότε να είστε σίγουρος ότι θα αξιοποιήσω την εμπειρία σας.

Κύριε Γαληνέ, εμείς είμαστε μια δημοσιογραφική ομάδα αρχισυντακτών από την Ένωση Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσίας. Είναι για μας φυσικό να ρωτήσουμε πώς επιβιώνουν στην Λέσβο τον καιρό της κρίσης τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης; Πόσες εφημερίδες έχετε στο νησί ;

H κρίση χτύπησε και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Υπήρχαν 5 εφημερίδες και απέμειναν 4, οι οποίες δεν μπορώ να σας πω ότι περνούν αυτή τη στιγμή και την καλύτερη εποχή τους.

 

Τι είδους σχέση έχετε με τα ΜΜΕ ;

Καλή

 

Σας ασκούν κριτική ;

Βεβαίως

Και πώς αντιδράτε ;

Ήρεμα. Η θέση μου ως Δημάρχου επιβάλλει την άσκηση κριτικής.

Κύριε Δήμαρχε το φετινό έτος έχει ανακηρυχτεί έτος λογοτεχνίας στη Ρωσία. Βρίσκετε χρόνο να διαβάσετε και τι σας αρέσει να διαβάζετε ;

Μου αρέσει πολύ η κλασσική ρωσική λογοτεχνία, ειδικά ο Ντοστογιέβσκι και ο Τολστόι. Δεν γνωρίζω τη ρωσική γλώσσα, αλλά νιώθω την ψυχή της. Η ρωσική λογοτεχνία μιλά στην καρδιά μου.   

Στη Λέσβο έχουμε πολλές οικογένειες με καταγωγή από την Ρωσία και την Ουκρανία. Υπάρχει διεθνής πολιτιστικός σύλλογος στον οποίο συνυπάρχουν άνθρωποι από όλες τις χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης που τα ενώνει η ρωσική γλώσσα. Υπάρχουν και Έλληνες και Βούλγαροι στο Σύλλογο. Όλους αυτούς τους ανθρώπους τους ενώνει κυρίως η αγάπη για τον ρωσικό πολιτισμό και τη ρωσική παράδοση, καθώς και η προώθηση της ρωσικής γλώσσας.

 

Εκτιμούμε ότι στην Λέσβο θα αναπτυχθεί ο τουρισμός από τη Ρωσία. Το περιμένουμε αυτό και εργαζόμαστε προς αυτή τη κατεύθυνση. Έχουμε μεγάλα σχέδια, τα οποία υλοποιούμε σταδιακά.

 

Δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο τα δημοσιεύματα για τη Λέσβο

 

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ _1_.pdf 847.93 KB

Μοιράσου το άρθρο!