Τουρισμός

29/10/2016 - 08:09

Κίνδυνος να χαθεί και η νέα τουριστική χρονιά στη Λέσβο - Επιστολή στον Πρωθυπουργό για το θέα του ΦΠΑ

Τον κίνδυνο ότι θα χαθεί η τουριστική σεζόν και του 2017 για τη Λέσβο λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος επισημαίνει σε επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του προορισμού, Περικλής Αντωνίου, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

 
Μεταξύ των μέτρων που ζητεί η Ενωση, πέραν της αποσυμφόρησης του νησιού από τους μετανάστες και πρόσφυγες, είναι η χρηματοδότηση ενεργειών για τη διαχείριση της εικόνας του προορισμού σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Παράλληλα, ζητεί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ για τα καταλύματα και να μην επιβληθεί τέλος διανυκτέρευσης από 1.1.2018.
 
Απαραίτητη θεωρεί η Ενωση τη στελέχωση των διευθύνσεων τουρισμού περιφέρειας και δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό. Ο κ. Αντωνίου επισημαίνει την ανάγκη αύξησης των αεροπορικών πτήσεων και επαναλειτουργίας της ακτοπλοϊκής γραμμής Μυτιλήνης - Θεσσαλονίκης σε ετήσια βάση. Επιπλέον, σημειώνει ότι θα πρέπει να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2015.
 
Σε αντίθετη περίπτωση εκτιμά πως οι απώλειες για τα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία θα είναι πολύ υψηλότερες από τα προσδοκώμενα οφέλη.
 
Αλλωστε, υποστηρίζει ότι ο συνολικός ετήσιος ΦΠΑ, φυσικών και νομικών προσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου υπολείπεται του 0,3%-0,5% επί του συνόλου σε όλη τη χώρα.
 
Παράλληλα, ζητεί να αρθεί ο περιοριστικός όρος της απόστασης των 80 χλμ. μεταξύ κατοικίας του δικαιούχου στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και του καταλύματος της επιλογής του.

 

 

Η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα του ΦΠΑ 

 
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
               Συναντιλαμβανόμενοι αφ’ ενός την παρούσα κρίσιμη κατάσταση, στην οποία περιήλθαμε, λόγω των λαθών του παρελθόντος, της 7χρονης δημοσιονομικής προσαρμογής, του Προσφυγικού (αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συρράξεων στον Πλανήτη), προηγούμενων και πρόσφατων προκλήσεων της γείτονος (κι όχι μόνο)  Χώρας, καθώς και των εν δυνάμει γαιοπολιτικών εντάσεων (μ’ απρόβλεπτες συνέπειες) στην περιοχή μας και συμμεριζόμενοι αφ’ ετέρου τις προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας και Κυβέρνησης να εξασφαλιστεί προοπτική εξόδου μας απ’ τη σημερινή δυσμενή συγκυρία, σας διαβιβάζουμε νεότερα και παλαιότερα υπομνήματα της ΄Ενωσής μας, που αφορούν στους συντελεστές ΦΠΑ, στους Προσφυγόπληκτους, ΕΥαίσθητους (Νησιωτικούς, Ακριτικούς) ΠΡΟορισμούς (ΕΥ.ΠΡΟ.) μας, σε μια ύστατη προσπάθεια να σας ζητήσουμε να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα επιστροφής τους στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2015.
             ΄Αλλωστε οι απώλειες των Δημόσιων κι Ασφαλιστικών Ταμείων ενδέχεται να ‘ ναι μεγαλύτερες των προσδοκώμενων εισροών απ’ την αύξηση του ΦΠΑ, λόγω μείωσης της ζήτησης / κατανάλωσης κι απασχόλησης, μετακυλιομένης της ακρίβειας σ’ αγαθά κι υπηρεσίες, καθιστώντας μας λιγότερο ή και μη ανταγωνιστικούς, αν όχι ……μη βιώσιμους, με μεγαλύτερη ανεργία και μικρότερο εισόδημα, αδυνατώντας ν’ ανταποκριθούμε στις πολύ αυξημένες υποχρεώσεις μας………
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
              Τίποτα εδώ δεν είναι το ίδιο με την υπόλοιπη Ελλάδα! 
Προσβλέποντας στην ευαισθησία και συναντίληψή σας, προσδοκούμε να αντιμετωπίσετε το αίτημά μας θετικά. Είναι θέμα επιβίωσής μας!
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
 
ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ     ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ
Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ
 

Μοιράσου το άρθρο!