Τουρισμός

09/02/2017 - 05:45

Μετά τις αντιδράσεις ξανά το αίτημα στην Ε.Ε. για χορήγηση βίζας στα λιμάνια των νησιών

yle="text-align: justify;">«Η Ελληνική κυβέρνηση θα επανυποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της συνέχισης του πιλοτικού προγράμματος για τη διευκόλυνση χορήγησης βίζα σε πολίτες της Τουρκίας». Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στο βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Μιχαηλίδης επικοινώνησε με τον κ. Κατρούγκαλο και εξέθεσε τη σοβαρότητα του ζητήματος το οποίο ανακύπτει από τη μη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος. Ο Υπουργός τον ενημέρωσε για την επανυποβολή του αιτήματος καθώς και ότι διαφαίνεται μια αρχική πρόθεση εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το όλο ζήτημα να επανεξεταστεί. Παράλληλα όπως ο κ. Μιχαηλίδης έκανε γνωστό τον διαβεβαίωσε ότι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη θα στελεχωθεί άμεσα από υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών έτσι ώστε να μην προκύψουν θέματα καθυστέρησης στην έκδοση βίζας σε Τούρκους πολίτες. Μετά δε από επικοινωνία του με τη Γενικό Πρόξενο στη Σμύρνη  κ. Παπούλια ο κ. Μιχαηλίδης ενημερώθηκε ότι έχουν προκηρυχθεί ήδη και αναμένονται άμεσα να υπογραφούν συμβάσεις έργου με τέσσερα άτομα για τον ίδιο σκοπό.
«Θεωρούμε, βάσει και παλαιότερης κυβερνητικής ενημέρωσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει από πλευράς της κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τα νησιά μας» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης..


Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

Το θέμα της ανανέωσης του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης άδειας εισόδου για υπηκόους Τουρκίας, προκειμένου να διευκολύνονται στις επισκέψεις τους στα νησιά του Αιγαίου, έθεσε στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επίσης, κατά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος ευχαρίστησε τον Φρανς Τίμερμανς για τη σταθερή του θέση όσον αφορά το μεταναστευτικό και την αλληλεγγύη του και σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε σύγκλιση απόψεων όσον αφορά το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Στο θέμα για το πιλοτικό πρόγραμμα σε νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου αναφέρθηκαν επίσης κύκλοι του υπουργού, τονίζοντας τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου από τις 30.10.2016, όποτε έληξε.

Σε δήλωσή τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κύκλοι ανέφεραν ότι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο είχε αρχίσει το 2012 και εξέπνευσε στο τέλος Οκτωβρίου 2016, είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των οικονομιών των νησιών λόγω κρίσης και αποτελούσε εξαίρεση στην διαδικασία Σένγκεν, εξ ου και υπήρχαν πάντοτε ισχυρότατες αντιδράσεις στην ανανέωσή του.

«Από το θέρος του 2016 καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια από το ΥΠΕΞ σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και στα ανώτατα) προκειμένου να ανανεωθεί, χωρίς να υπάρξει όμως μέχρι σήμερα αποτέλεσμα και σημείωσαν» και προσέθεσαν πως ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε ξανά το θέμα στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Τίμερμανς, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες ενέργειες για να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο τρόπο το θέμα:

-ενίσχυση του προσωπικού των προξενείων μας στην Τουρκία

-εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος για διευκόλυνση της κατάθεσης των αιτήσεων για θεώρηση

-βελτίωση της συνεργασίας με τους τοπικούς παρόχους

-βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής στα σημεία εισόδου».

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!