Ναυτιλιακά - Μεταφορές

13/09/2014 - 20:15

Πύλη εισόδου της Πέτρας - Πύλη ανάπτυξης (φωτογραφίες από τα εγκαίνια)

 
Ένα από τα πιο επιτακτικά αιτήματα της βόρειας Λέσβου που έγινε πραγματικότητα, το γραφείο διαβατηριακού ελέγχου - πύλης εισόδου Σένγκεν στο λιμάνι της Πέτρας, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή από τον Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.
 
Στόχος, η προσέλκυση απευθείας δρομολογίων από Τουρκία τη νέα χρονιά και φυσικά οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η εξέλιξη θεωρείται ευεργετική και για την εκπλήρωση ενός ακόμα αιτήματος που είναι η λειτουργία πύλης εισόδου και στο Πλωμάρι καλύπτοντας το νότιο τμήμα του νησιού.
 
Σημειώνεται ότι, ήδη μέσω του γραφείου διαβατηριακού ελέγχου της Πέτρας υλοποιήθηκαν είσοδοι τουριστικών σκαφών στην Ελλάδα. Για την επίσημη έναρξη λειτουργίας  σκάφος  ταξίδεψε από το μικρασιατικό Ακτσάι με  παράγοντες της οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής της περιοχής. 
 
Ως μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού χαρακτήρισε τη λειτουργία της πύλης εισόδου ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
 
«Η Πύλη εισόδου στην Πέτρα αποτέλεσε διακαή πόθο των κατοίκων της περιοχής και προσωπικό μου στοίχημα. Ύστερα από προσπάθειες με ποικίλες δυσχέρειες 18 μηνών και την προσωπική αποφασιστική παρέμβαση του πρωθυπουργού το έργο αυτό γίνεται πραγματικότητα. 
 
Πιστεύω πως θα ωφεληθεί όχι μόνο η Βορειοδυτική Λέσβος αλλά ολόκληρο το νησί» σημείωσε ο κ. Αθανασίου, ευχαριστώντας «όσους βοήθησαν πραγματικά, τον ομογενή επιχειρηματία Αναστάσιο Νικολαΐδη ο οποίος συνέδραμε οικονομικά, τον πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κώστα Κορδώνη και τον τωρινό πρόεδρο Σωτήρη Ζαμτράκη».
 
Και ο κ. Αθανασίου κατέληξε: «Πολύ σύντομα θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία δημιουργίας αντίστοιχης πύλης εισόδου και στο Πλωμάρι. Θέλω με την ευκαιρία να τονίσω πως αν είμαστε ενωμένοι οι Λέσβιοι και αποβάλουμε την εσωστρέφεια και την μικροψυχία και περιορίσουμε το υπερεγώ μας, χαρακτηριστικά από τα οποία χρόνια διακατέχονται αρκετοί πολιτικοί της Λέσβου, τότε μπορούμε να επιτύχουμε πολλά και να κάνουμε τον τόπο μας πρότυπο ανάπτυξης. Αυτό είναι το δικό μου όραμα».
 
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σωτήρης Ζαμτράκης, από την πλευρά του, δήλωσε:«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Λέσβου αναφορικά με την προσέλκυση των τουριστών. 
 
Από τον τουρισμό προσδοκούμε πολλά και κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως αυτή με την πύλη εισόδου, συμβάλλει στην τουριστική μας ανάπτυξη. Επόμενος στόχος πλέον είναι η δημιουργία πύλης και στο νότιο τμήμα του νησιού, δηλαδή στο Πλωμάρι».
 
 
O Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην ομιλία του «αποκάλυψε» το ιστορικό της πύλης εισόδου: 
 
«Έθεσα το θέμα μέσω κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων και Επερωτήσεων, αλλά και προσωπικών επαφών με συναρμόδιους Υπουργούς.
Απέσπασα τα πρώτα ΝΑΙ από τους Νίκο Δένδια και Κώστα Μουσουρούλη. Θετικός ήταν και ο Γιώργος Μαυραγάνης, αλλά η τελική υπογραφή ήταν θέμα Στουρνάρα. Εκεί βρήκα ντουβάρι. Συνεργάστηκα με Μπάμπη Αθανασίου και Νίκο Σιφουνάκη που ανέλαβαν τoν ενδοκυβερνητικό... σκόπελο!
Οφείλω, ακόμα, στα πλαίσια της προσωπικής δεοντολογίας μου, να κάνω ιδιαίτερη αναφορά και στον καθηγητή Κώστα Μουντζούρη, που εργάστηκε πολλαπλά για αυτή την ιστορία και κανένας δεν τον ανέφερε.»
 
 
Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ από το Γιώργο Παπαδόπουλο

Μοιράσου το άρθρο!