Τουρισμός

12/06/2017 - 05:54

Τα αποτελέσματα της Ημερίδας για την ανάκαμψη του τουρισμού στη Λέσβο

Γ

ια πρώτη φορά διοργανώθηκε τουριστική ημερίδα στη Λέσβο με κοινή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου, του Επιμελητηρίου Λέσβου και της Ένωσης Τουριστικών, Ταξιδιωτικών  και  Ναυτικών  Πρακτόρων Λέσβου για τις «ιδιαιτερότητες του τουριστικού προϊόντος στη Λέσβο και στο Β. Αιγαίο, τα ισχυρά σημεία και τις προϋποθέσεις ανάκαμψης». Σκοπός της ημερίδας ήταν  να συναντηθούν ανώτατοι κρατικοί φορείς, η Περιφέρεια, η  τοπική αυτοδιοίκηση, οι  αναπτυξιακούς φορείς, οι φορείς του τουρισμού και ο ιδιωτικός τομέας για την περαιτέρω  στήριξη, και  προβολή της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου, με κεντρικό ζητούμενο το  νησί να ανακάμψει πλήρως και  να  εισέλθει πιο δυναμικά στις διεθνείς τουριστικές αγορές.

 

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του  Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού Ελλάδος FEDHATTA, της  Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας, της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών Πρακτόρων Ακτοπλοΐας,  του   Μουσείου  Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του  Πανεπιστημίου Αιγαίου, και των  δραστηριοποιούμενων εταιρειών του τομέα μεταφορών Aegean Airlines, Blue Star Ferries   και Hellenic Seaways.

 

Η Γενική Γραμματέας Τουρισμού κ.Ευριδίκη Κουρνέτα, δήλωσε  την πλήρη στήριξή  του Υπουργείου στην ενιαία προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη των πανέμορφων προορισμών στο Βόρειο Αιγαίο. Τόνισε ότι ο Τουρισμός αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, και στόχος είναι να  καταστεί η Ελλάδα παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο. Επισήμανε ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αδικήθηκαν από την εκτεταμένη αρνητική  δημοσιότητα και την συνεχή αναπαραγωγή εικόνων υπερβολής από τα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης το 2016, σε συνδυασμό με  την μεγάλη πτώση του εσωτερικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια λόγω της εθνικής οικονομικής κρίσης. Το Υπουργείο Τουρισμού και σε άμεση συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, έδωσε προτεραιότητα στη διαχείριση της τουριστικής εικόνας της χώρας σε πολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό επίπεδο,  με τη διασφάλιση αρχικά ότι οι δομές φιλοξενίας των προσφύγων θα ήταν μακριά από περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και από την τουριστική κίνηση. Σε σύνολο 252 ταξιδιών εξοικείωσης μέσω του ΕΟΤ για την συνολική προβολή και προώθηση της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό το 2016, σχεδιάστηκε, διοργανώθηκαν ή και υποστηρίχθηκαν 41 ταξίδια εξοικείωσης για tour operators, δημοσιογράφους, travel bloggers, Ξένα ΜΜΕ  στα νησιά που δέχθηκαν πιέσεις, μεμονωμένα ή συνδυαστικά με άλλους προορισμούς σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίχθηκε μέσω του ΕΟΤ το πρόσφατο ταξίδι εξοικείωσης  15 τουριστικών πρακτόρων του βρετανικού tour operator  THOMAS COOK από την ευρύτερη περιοχή του Μπέρμιγχαμ με αφορμή την νέα αεροπορική πτήση από Μάντσεστερ προς Λέσβο, από το 2018, και σχεδιάζονται επιπλέον θεματικά press trips στο νησί το ερχόμενο διάστημα. Παράλληλα, υποστηρίζονται εκδηλώσεις, workshops και παρουσιάσεις θεματικού χαρακτήρα όπως  η  Γιορτή Ούζου στην Μυτιλήνη, και ο Εορτασμός του 15 Αύγουστου στην Αγιάσο. Τονίστηκε επίσης η σημασία πραγματοποίησης στη Λέσβο της 31ης Συνόδου  του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2017 με τη συμμετοχή 25 χωρών από όλον τον κόσμο.

 

Η Ειδική Συνεργάτης του Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κα Έφη Λιανού μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του κ. Λαμπρίδη Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων ο οποίος είναι πρόθυμος για οποιαδήποτε συνεργασία με τα νησιά του Βόρειο Ανατολικού Αιγαίου.  Η κα Λιανού τόνισε ότι το λιμενικό σύστημα μέσα από τις δομές του μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αρκεί να ικανοποιεί αποτελεσματικά τις υφιστάμενες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και να συμβάλει  στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων. Επίσης  τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί μία επιτροπή μαζί με το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Υπουργείο Τουρισμού για την κρουαζιέρα όπου το επίπεδο συνεργασίας είναι εξαιρετικό.

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες στο τουριστικό προϊόν στην Λέσβο και η ανάδειξη των ισχυρών σημείων περνάει μέσα από την κατανόηση και ανάλυση με δημιουργική συζήτηση όπου προκύπτουν και απαντήσεις και βιώσιμες λύσεις. 

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός  τόνισε ότι παρότι  τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν ανακάμψει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να αποτρέπει τους τουρίστες να τα επισκεφθούν, υπάρχει ψεύτικη αρνητική προβολή. Ο Δήμαρχος τόνισε τη σημασία συνεργασίας με το  Υπουργείο Τουρισμού και την ανάγκη στήριξης με οικονομική ενίσχυση και διευκόλυνση από την γραφειοκρατία.

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς τόνισε ότι απαιτείται να αλλάξει η σκέψη και ο τόπος δράσης τοπικά. Όλοι αναγνωρίζουν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, η απουσία της στοιχειώδης συνεργασίας μεταξύ φορέων  είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού. Επιτέλους έστω και τώρα έχει ξεκινήσει  να δημιουργείται ένα στοιχειώδης πυρήνας συνεργασίας κάποιων φορέων όπου με σοβαρότητα και επαγγελματισμό θα σχεδιαστεί η τουριστική στρατηγική όπου θα αναδείξει όλα τα ισχυρά χαρακτηριστικά της Λέσβου. Και όλοι οι φορείς μαζί να στηρίξουν αυτή τη προσπάθεια για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.     

 

 Κ. Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών – Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου δήλωσε ότι  η Λέσβος παρόλη την μεγάλη ιστορική και πολιτιστική της παράδοση έχει λυγίσει υπό το βάρος του ‘’φορτίου’’ των αστάθμητων  γεγονότων και επιλογών των τελευταίων δύο περίπου ετών, η οποία  οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως τη μη εύκολη προσβασιμότητα του νησιού, και τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των υποδομών Παρόλα αυτά , ανέφερε ο ίδιος ο τουρισμός της Λέσβου σε αυτή την θέση που βρίσκεται τώρα , μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα, αρκεί να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, όχι με σκοπό να συμβάλει στον παραπέρα πλουτισμό εκείνων που κινούνται με την ‘’λογική της αρπαχτής’’, αλλά με σοβαρότητα και σταθερά βήματα να εκτιμηθεί η προηγούμενη και η παρούσα κατάσταση. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη καθορισμού των στόχων για τις μετέπειτα αποφάσεις, και να βρεθεί πιο είναι τελικά το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα σαν τουριστικός προορισμός. Επισημάνθηκαν οι τεράστιες  δυνατότητες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού όπως ο Ιαματικός Τουρισμός, ο Οικολογικός Τουρισμός, ο Πολιτιστικός,  ο Θρησκευτικός Τουρισμός, καταδυτικός τουρισμός, παρατήρηση πουλιών, περιπατητικός τουρισμός,  ποδηλατικός τουρισμός,  εξυπηρέτηση σκαφών και η οργάνωση μικρών συνεδρίων. «Πρέπει ως κοινωνία να αυτό-οργανωθούμε  πολίτες – επαγγελματικοί φορείς και αυτοδιοίκηση να παλέψουμε και να βγούμε από την αδράνεια και την παθητική αποδοχή των εξελίξεων. Και ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ να γίνει προτεραιότητα για όλους μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της  FEDHATTA παρουσίασε το  «ΔΩΔΕΚΑ», με κίνητρο το ισχυρό όραμα ετών για την υλοποίηση της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου (τον δωδεκάμηνο τουρισμό της Ελλάδας), όπου θα συμπεριλάβει και την Λέσβο, αλλά και στην πλατφόρμα «TRAVELGEMS» όπου η Λέσβος έχει συμπεριληφθεί ήδη με οκτώ δραστηριότητες, με έμφαση στο θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό. Επίσης τονίστηκε η σημασία άμεσης αντιμετώπισης του φαινομένου των παράνομων τουριστικών δραστηριοτήτων  από επιτήδειους που παραβαίνουν την νομοθεσία  και καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού που επιδρά  το τουριστικό ΑΕΠ της χώρας. 

 

Ο κ. Θεόδωρος Κόντε, Πρόεδρος της Ένωσης  Εφοπλιστών Κρουαζιέρας επισήμανε την ανάγκη επιπλέον λιμανιών homeport  στην Ελλάδα.  Επισημάνθηκαν τα μεγάλα oφέλη της κρουαζιέρας  καθώς και ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπος διαφήμισης, ενώ έχει αποδειχθεί και στατιστικά ότι το 25% των επιβατών της κρουαζιέρας επιστρέφει  στους προορισμούς. Πρότεινε  λόγω των προβλημάτων των γειτονικών χωρών και δεδομένου ότι  δεν είναι γνωστό ακόμα πότε θα επιστρέψουν πίσω οι εταιρίες, να γίνουν επαφές και προσέγγιση  των διεθνών Ομίλων Κρουαζιέρας για την προσέλκυση επισκεπτών της τελευταίας στιγμής.       

 

 

Ο  κ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου  τόνισε ότι το μεγάλο συγκριτικό αποτέλεσμα της Λέσβου είναι η φύση, το μεγάλο δίκτυο μουσείων με την τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά, η όγδοη θέση που κατέχει ως σημαντικότερος προορισμός ορνιθοπαρατήρησης στον κόσμο, μαζί με το απολιθωμένο δάσος  το νησί έχει ανακηρυχτεί ως Γεωπάρκο από την UNESCO. Όλα αυτά μαζί αποτελούν ως τον ιδανικότερο προορισμό εναλλακτικού προορισμού.           

 

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Παπαθεοδώρου Ανδρέας μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι οι αερομεταφορές σήμερα για τον τουρισμό, διότι προάγουν την προσβασιμότητα και βελτιώνουν την ελκυστικότητα ενός προορισμού, άρα υπάρχει μία δομική σχέση που στηρίζεται σε τρία σημεία.  Πρώτον δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό αν δεν έχουμε κατάλληλες αερολιμενικές υποδομές. Δεύτερον σημαντικό είναι οι υποδομές προορισμού, για παράδειγμα αν θέλουμε να βάλουμε μία πτήση charter από Ρωσία, επιβάλλεται τα ξενοδοχεία να έχουν τις προδιαγραφές που αναζητούν οι Ρώσοι αλλιώς δεν έχει νόημα να  γίνει το άνοιγμα της αγοράς. Μία άλλη περίπτωση το να ζητάμε να μπει μια LOW COST εταιρία σε δωδεκάμηνη βάσει πάλι δεν θα έχε νόημα αν τα περισσότερα ξενοδοχεία λειτουργούν εποχιακά. Τρίτον και το σημαντικότερο  η εικόνα του προορισμού πρέπει να είναι τουριστικά πολύ ελκυστική, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Λέσβο. Ώστε σε συνδυασμό με τα παραπάνω σημεία να υπάρξει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην προβολή της Λέσβου. Το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και της Σάμου μπαίνουν σε μια νέα πορεία, διότι πλέον εμπλέκονται διαφορετικοί φορείς, όπως οι αεροπορικές εταιρίες, η FRAPORT και η τοπική αυτοδιοίκηση και είναι απαραίτητο να αναζητηθούν συνέργειες μεταξύ τους.      

       

Την Aegean εκπροσώπησαν με  ομιλίες τους οι κ.κ. Στέφανος Σαδόπουλος Διευθυντής Πωλήσεων Ελλάδος και Κύπρου και Πάρης Επιτροπάκης Διευθυντής Πωλήσεων Ν. Ελλάδος και Νήσων Αιγαίου.  Οι εκπρόσωποι της εταιρείας προσκάλεσαν  σε επίσκεψη εξοικείωσης στα γραφεία της Aegean Airlines στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αντιπροσωπείας όλων των φορέων. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο  άνοιγμα  νέων αεροπορικών  συνδέσεων για προσέλκυση νέων τουριστικών αγορών- στόχων  με προφίλ  που ταιριάζει στα δεδομένα της Λέσβου όπως αυτές του εναλλακτικού τουρισμού, ώστε να είναι εφικτή η διατήρηση της συχνότητας των πτήσεων από αυτόν τον προορισμό. Επίσης επισημάνθηκε η μετακίνηση την τελευταία διετία σημαντικού αριθμού επιβατών  από το εξωτερικό προς την Μυτιλήνη μέσω του κόμβου των Αθηνών και όπως τονίστηκε εκεί  υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης (αντί πχ. αντί να αναζητείται απευθείας πτήση από Άμστερνταμ προς Μυτιλήνη, να γίνει επαφή με tour operators ώστε να γίνει η χρήση του Κόμβου της Αθήνας με προσφορά ελκυστικότερων τιμών στα εισιτήρια έτσι να δοθεί η δυνατότητα να μπει μεγαλύτερο αεροπλάνο και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του επιβατικού κοινού της Μυτιλήνης).

 

Ο κ. Κατσαίτης Διευθυντής Πωλήσεων της  HELLENIC SEAWAYS τόνισε ότι το χαρακτηριστικό του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ότι το κάθε νησί έχει τις ιδιαιτερότητες του και αποτελούν ζωντανά μνημεία. Τα νησιά αυτά, όπως αναφέρθηκε,  δοκιμάστηκαν από την προσφυγική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα να αποκηρυχτούν από τους ξένους tour operators, παρόλο αυτά από φέτος υπάρχουν κάποια μικρά σημάδια ανάκαμψης. Η  HELLENIC SEAWAYS έχει εστιάσει την στρατηγική της και συμμετέχει στην ανάπτυξη των νησιών με δύο άξονες, αυτό της Καβάλας και του Πειραιά, και  κάνει συνεχείς προσπάθειες για την διασφάλιση των υπηρεσιών της με σύγχρονα πλοία.     

 

Ο κ. Θεοδωράτος Διονύσης Διευθυντής Πωλήσεων της  BLUE STAR FERRIES,  ζήτησε να βελτιωθούν οι υποδομές των λιμανιών και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της σύγχρονης ακτοπλοΐας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Όπως τονίστηκε, και το 2017, ισχύει το πρόγραμμα VOUCHER  με την έκπτωση 30%, όπου προϋποθέτει 4 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο. Επίσης προσκαλεί τους τουριστικούς φορείς σε ένα από τα πλοία της εταιρίας για συνάντηση εργασίας για να βρεθεί τι φταίει, να βγει μία στρατηγική ώστε να βγούμε όλοι μαζί μπροστά για το 2018.                

 

 

Στην ενότητα των συμπερασμάτων της Ημερίδας, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ και Διευθύντρια του Γραφείου της Υπουργού Τουρισμού, κα Αγγελική Χονδροματίδου τόνισε ότι το Υπουργείο και ο ΕΟΤ σε στενή συνεργασία με όλους τους φορείς σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, θα στηρίξουν εμπράκτως την τουριστική αναπτυξιακή προσπάθεια της Λέσβου στα εξής:

 

  • συνδιαμόρφωση της τουριστικής ταυτότητας της Λέσβου με βάση τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και το βαθμό ετοιμότητας των θεματικών τουριστικών προϊόντων, με επίκεντρο την ανάδειξη του νησιού ως αναγνωρισμένο από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, και παράλληλα την ανάπτυξη μορφών τουρισμού όπως ο θρησκευτικός- προσκηνυματικός, η γαστρονομία, ο φυσιολατρικός, ο αθλητικός, ο σχολικός- εκπαιδευτικός,  η γαστρονομία, το  yachting και άλλα.
  • Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την  Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και τους τοπικούς φορείς, θα προωθήσει τις μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες- προϊόντα του νησιού στους Διεθνείς Ομίλους κρουαζιέρας, με στόχο την ένταξη της Λέσβου στα προγράμματα τους από το  2018.
  • Την διερεύνηση των δυνατοτήτων συνέχισης των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού/εσωτερικού τουρισμού με τη συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας. 
  • Τη διερεύνηση της δυνατότητας προσέλκυσης επιπλέον  τουριστικών ροών από την Τουρκία για το 2017.
  • Την περαιτέρω στήριξη της δημοσιότητας και προβολής του νησιού το προσεχές διάστημα, με θεματικά  press trips και fam trips , όπως πχ. πολιτισμός, ποδηλασία και άλλα.

 

 

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν  τράπεζα EUROBANK, οι ακτοπλοϊκές εταιρίες Blue Star Ferries, και Hellenic SeaWays και η Ποτοποιία Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, και υποστηρικτές η Ένωση Ξεναγών Βορειοανατολικού Αιγαίου

 

Μοιράσου το άρθρο!