Τουρισμός

23/01/2018 - 17:51

Τέλος Διανυκτέρευσης... το νέο χαράτσι για τον τουρισμό στη Λέσβο και ... μια πρόταση

Έ

να νέο φόρο στον τουρισμό έφερε ο νέος χρόνος, με τους ξενοδόχους  και τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων να έχουν δηλώσει εδώ και καιρό την αντίθεσή τους, και να εμμένουν στις αντιδράσεις τους.
Ο λόγος για το τέλος διανυκτέρευσης που ξεκίνησε να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2018 και αφορά τόσο τα ξενοδοχεία όσο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολόγηση του τουριστικού κλάδου, ο οποίος είναι από τους λίγους που ακόμη φέρνει έσοδα στην ελληνική οικονομία θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και την εστίαση, αλλά και την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου (ο ΦΠΑ παραμένει ίδιος μόνο σε πέντε νησιά- Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο- και μόνο για τους πρώτους έξι μήνες).

 

Έχει κατατεθεί τροπολογία όπου διευκρινίζεται, ότι θα εκδοθεί απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, με την οποία θα ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης.

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Αγορές Χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» και πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα. 

Τα προβλεπόμενα έσοδα για το 2018 που θα προκύψουν από την επιβολή Φόρου Διαμονής στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 74 εκ, οπότε το εκτιμώμενο ποσό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τα 740,000 ευρώ (1% βάση της Τράπεζας Ελλάδος έσοδα που θα προκύψουν απ’ τον φόρο διαμονής επί 74 εκ.). Λαμβάνοντας ότι τα καταλύματα είναι μικρού μεγέθους και οικογενειακές επιχειρήσεις με μέση τιμή διανυκτέρευσης 25-65 Ευρώ και με μια τουριστική περίοδο πολύ μικρότερη απ’ την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, ο οριζόντιος, μη αναλογικός Φόρος Διαμονής δημιουργεί μεγαλύτερες ποσοστιαίες επιβαρύνσεις δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα και στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Πάντως οι προσπάθειες για επανεξέταση του φόρου θα συνεχιστούν από την πλευρά μας, ειδικά όταν γίνουν εμφανείς οι επιπτώσεις του τέλους στην αγορά.

 

------

Από την 1.1.2018  τίθεται σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε  με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο αυτό:

  1. Επιβάλλεται φόρος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «Φόρος Διαμονής» σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας:

α. Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερίπτωσης αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.4276/2014 (Α΄155), ως ακολούθως:

1-2 αστέρων

0,50 €

3 αστέρων

1,50 €

4 αστέρων

3,00 €

5 αστέρων

4,00 €

και

β. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερίπτωσης γγ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014,  ως ακολούθως:

1-2 κλειδιά

0,25 €

3 κλειδιών

0,50 €

4 κλειδιών

1,00 €

  1. Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις της προηγούμενης παραγράφου κατά την έκδοση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, του φορολογικού στοιχείου, και αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε φορολογικού στοιχείου. Φόρος διαμονής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
  2. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από την 1.1.2018 για φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Η τροποποιηθείσα διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά από 01-01-2018

Σημείωση:  Βάσει της ισχύουσας διάταξης  ο φόρος δεν επιβάλλεται  σε  παραδοσιακά ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ξενώνες φιλοξενίας νέων.

Εδώ θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι ο ΕΟΤ έχει αλλάξει την μορφή των παραδοσιακών  καταλυμάτων, με ρητή διάταξη βάση νομοθεσίας το έτος 2016 από κατηγορία σε αστέρια, με αποτέλεσμα να αλλάξει το ΜΗΤΕ και η μορφή που αναγράφετε στο σήμα λειτουργίας των παραδοσιακών καταλυμάτων, για παράδειγμα από Παραδοσιακό ξενοδοχείο έγινε σε Ξενοδοχείο πόλης με αλλαγή από κατηγορία σε αστέρια. Εάν έχει γίνει τέτοια αλλαγή και στο δικό σας κατάλυμα ζητήστε απ’ τον ΕΟΤ να κάνουν διόρθωση και να προσθέσουν τη λέξη παραδοσιακό, για να μπορείτε να επωφεληθείτε από την καινούρια διάταξη.

 

Τουριστικό Τμήμα Επιμελητηρίου Λέσβου

 

------------------

Ο κος Περικλής Αντωνίου αναφέρει:

 


ΠΕΡΙΚΛΗΣ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ Μέλος του Δ.Σ. του ΞΕΕ, τ. Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδ. Λέσβου

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κο Αλέξανδρο Βασιλικό


ΘΕΜΑ: Εφικτή η μείωση του Φόρου Διαμονής (Φ.Δ.) Πανελλαδικά, τουλάχιστον κατά 50% και η εξαίρεση της Περιφ. Βορ. Αιγαίου (ΠΒΑ) απ’ την επιβολή του Φ.Δ.



 Αγαπητέ Πρόεδρε,

1.Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού για το υπ’ όψη θέμα, πέραν των ερωτημάτων / προβλημάτων, που προέκυψαν με την εφαρμογή του Φ.Δ. και τα οποία πρέπει το ταχύτερον ν’ απαντηθούν / επιλυθούν, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο το συνολικό ποσό που θα εισρέει (απ’ τον ΦΔ) ετησίως στα Δημόσια Ταμεία, όσο κι η οριζόντια επιβάρυνση των καταλυμάτων, που για πολλά απ’ αυτά είναι ιδιαίτερα επαχθής, αφού καθορίζεται ανεξάρτητα γεωγραφικής τους θέσης, ετήσιας ή εποχικής λειτουργίας, μεγέθους, δραστηριοτήτων (πέραν της διαμονής / εστίασης), ημερήσιου τιμήματος διανυκτέρευσης, τζίρου κλπ, κλπ.

2.Με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις το προσδοκώμενο Πανελλαδικά συνολικό ποσό απ’ την είσπραξη του Φ.Δ., μ’ εξαίρεση της ΠΒΑ απ’ την καταβολή του, θα κυμανθεί περίπου στα 180-200 εκατομμ. ευρώ ετησίως – λαμβάνοντας υπ’ όψη το συνολικό αριθμό διανυκτερεύσεων, που ξεπερνούν τα 200 – 220 εκατομμ. ετησίως – έναντι του ποσού των 74 εκατομμ. ευρώ, που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό του 2018, το οποίο σημαίνει ότι είναι εφικτή η μείωση του Φ.Δ. τουλάχιστον κατά 50%!

3.1.Εναλλακτικά θα προτείναμε, η καταβολή του Φ.Δ. να ισχύσει φέτος (το 2018) δοκιμαστικά μόνο για το 3μηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ή το πολύ το 4μηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου – προκειμένου ν’ αξιολογηθούν, έστω και καθυστερημένα και εκ των υστέρων οι επιπτώσεις του κι όχι μόνο….- με μείωση του ισχύοντος σήμερα Φ.Δ. τουλάχιστον κατά 30% ή 40% αντίστοιχα, αφού σ’ αυτά τα χρονικά διαστήματα «συνωστίζεται» πλέον του 60% ή 70% των αντίστοιχων συνολικών ετήσιων τουριστικών εισπράξεων της Χώρας!

3.2.΄Ετσι και το προβλεπόμενο ποσό των 74 εκατομμ. ευρώ θα εισρεύσει στα Δημόσια Ταμεία  και ο Φ.Δ. θα ‘ναι λιγότερο επαχθής (για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταλυμάτων, που ‘ναι Οικογενειακές, Μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των «Ευαίσθητων Προορισμών»), αφού το τίμημα διανυκτέρευσης στην περίοδο αιχμής είναι κατά πολύ υψηλότερο του αντίστοιχου της εκτός αιχμής (8-9μηνης) περιόδου.

4.Τέλος, θα ‘ ταν προς τη σωστή κατεύθυνση, για τη διαμόρφωση λογικού ύψους του Φ.Δ., η συνεκτίμηση του βαθμού Τουριστικής Ανάπτυξης της κάθε περιοχής (Περιφέρειας / Προορισμού), κατατάσσοντας τες σε Ζώνες, π.χ. σε Ανεπτυγμένες (Α), Υπό Ανάπτυξη (ΥΑ), Προβληματικές (Π) ή και της δυναμικότητας (μαζί μ’ άλλες,  ενδεχόμενα, παραμέτρους) των καταλυμάτων.

 Ευχαριστώ.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Περικλής Αντωνίου
 

Μοιράσου το άρθρο!