Υγεία

21/11/2015 - 07:58

Διαμαρτυρία γιατρών στο Γ.Γ. Υγείας Γ. Μπασκόζο - Ο Στρ. Παυλής πρόεδρος

Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, παράσταση διαμαρτυρίας κατά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου και του επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βιτένις Αντρουκάιτις στο ΠΕΔΥ - ΜΥ Μυτιλήνης.

 
Εκθέσαμε στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας τα οξυμένα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας στη Λέσβο και απαιτήσαμε να δοθούν λύσεις. Ο κ. Μπασκόζος δήλωσε πως η μόνη εξουσιοδότηση που έχει, είναι να μας μεταφέρει την δέσμευση, πως οι απλήρωτες εφημερίες και οι υπερωρίες του προσωπικού του 2015, θα πληρωθούν χωρίς περικοπές. Για τα υπόλοιπα ζητήματα υποσχέθηκε να τα μεταφέρει στον Υπουργό και παρέλαβε σχετικό υπόμνημα που του παραδώσαμε.
 
 
Το υπόμνημα ήταν το παρακάτω:
 
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ
 
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας θα θέλαμε να σας θέσουμε μερικά από τα οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, στα Κέντρα Υγείας και το Π.Ε.Δ.Υ Μυτιλήνης. Για να διεκδικήσουμε λύσεις, έχουμε πραγματοποιήσει τόσο στο παρελθόν όσο και τους τελευταίους μήνες μια σειρά κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να βρούμε την ελάχιστη ανταπόκριση από την Διοίκηση της 2ης Υ.Π.Ε. και το Υπουργείο Υγείας. Τον Ιούλιο πραγματοποιήσαμε στάση εργασίας και στη συνέχεια επίσχεση εργασίας για 3 περίπου εβδομάδες, διεκδικώντας τις δεδουλευμένες εφημερίες μας. Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήσαμε νέα στάση εργασίας και συμμετείχαμε στην γενική απεργία στις 12 Νοεμβρίου, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Απαιτούμε:
 
1. Άμεση καταβολή χωρίς περικοπές των δεδουλευμένων εφημεριών, στους γιατρούς των Κ.Υ. - Π.Ε.Δ.Υ. της 2ης ΥΠΕ. Η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να ματαιώσει το σχέδιο περικοπής των εφημεριών. Το Υπουργείο να δεσμευτεί πως θα δώσει έκτακτη ενίσχυση στην 2η Υ.Π.Ε. για να πληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες χωρίς περικοπές. Αντίστοιχα να αυξηθεί το κονδύλι των εφημεριών για το 2016, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν τα προγράμματα εφημεριών χωρίς περικοπές.
 
2. Να πληρωθούν οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012, στους γιατρούς του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και των Κέντρων Υγείας. Δεν μπορείτε να μας αναγκάζεται να καταφεύγουμε στη δικαιοσύνη, για να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας. Αντίστοιχα να πληρωθούν οι δεδουλευμένες υπερωρίες των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και των Κέντρων Υγείας.
 
3. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση των γιατρών που εφημερεύουν σε ενεργό εφημερία στα Κέντρα Υγείας και στο Π.Ε.Δ.Υ Μυτιλήνης. Μέχρι τις 31/12/15 τα έξοδα σίτισης καλύπτονταν από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Η διοίκηση της 2ης Υ.Π.Ε. αρνείται να αναλάβει την υποχρέωση αυτή. Επίσης οι γιατροί που εφημερεύουν εκτός έδρας (σε άλλο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο), να λαμβάνουν αποζημίωση για τα έξοδα μετακίνησης.
 
4. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από την Μυτιλήνη στη Λήμνο και τον Αη Στράτη και οι μετακινήσεις ανάμεσα στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο. Ζητάμε μαζί με τους συναδέλφους στη Λήμνο αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού στις μονάδες απομακρυσμένων περιοχών.
 
5. Να καταργηθεί το απαράδεκτο πλαίσιο περιορισμών (πλαφόν) και προστίμων, στα φάρμακα και στην συνταγογράφηση των γενοσήμων. Οι διαρκείς απειλές εναντίων των γιατρών αποβαίνουν σε βάρος των ασθενών, που ταλαιπωρούνται, μη βρίσκοντας γιατρό να συνταγογραφήσει τα φάρμακά τους.
 
6. Να υπάρξει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής 24ωρη εφημερία και η λειτουργία των Κ.Υ. της Λέσβου, του Π.Ε.Δ.Υ Μυτιλήνης και του Βοστάνειου Νοσοκομείου το 2015 και το 2016.
 
7. Να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά η ανεπάρκεια της 2ης Υ.Π.Ε., να προμηθεύσει τα Κέντρα Υγείας με τα απαραίτητα φάρμακα, υγειονομικό υλικό, εφόδια, καύσιμα και παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης.
 
8. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις γιατρών και εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κ.Υ. Να ανανεωθούν οι θητείες όλων των επικουρικών γιατρών στο Βοστάνειο και το Π.Ε.Δ.Υ. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και να φύγουν τα ιδιωτικά συνεργεία από το δημόσιο σύστημα υγείας.
 
Παράλληλα διεκδικούμε δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό και γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων, χωρίς προϋποθέσεις. Ζητάμε αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου. Σας επισυνάπτουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 27ης Οκτωβρίου.
 
Μυτιλήνη, 19 Νοεμβρίου 2015
 
 
Στη συνέχεια συνεδρίασε το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου και συγκροτήθηκε σε σώμα. Έγινε ενημέρωση και συζήτηση για τα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν την «Ένωση» και πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις, που θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Η συγκρότηση του ΔΣ έχει ως εξής:
 
Πρόεδρος: Παυλής Ευστράτιος
Γραμματέας: Χρυσαφίδης Νικόλαος
Αντιπρόεδρος: Γεωργίου Ανδρέας
Ταμίας: Γεωργίου Αχιλλέας
Μέλος: Βαρλάμος Γεώργιος
 

Μοιράσου το άρθρο!