Υγεία

20/08/2014 - 22:50

Καλά νέα: Έτοιμος ο Μαγνητικός Τομογράφος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

trong>Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης/ εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

- Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και τέθηκε σε λειτουργία από τους τεχνικούς της εταιρείας Philips ο μαγνητικός τομογράφος στο Βοστάνειο, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των ασθενών

 

Έχουν περάσει 9 χρόνια από τότε που στη Μυτιλήνη μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε ο πρώτος μαγνητικός τομογράφος σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της περιοχής μας (το 2005), ώστε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης να αποκτήσει για πρώτη φορά το σημαντικό αυτό διαγνωστικό μηχάνημα. Ελάχιστοι, άλλωστε, θα θυμούνται ότι στην Ελλάδα του πακτωλού των εκατομμυρίων για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, ένας ασθενής από την ακριτική Λέσβο έπρεπε να προγραμματίσει ολόκληρο ταξίδι στην Αθήνα προκειμένου να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Κινήσεις ασθενών που εκτός από την οικονομική επιβάρυνση και την ταλαιπωρία για τους ίδιους τους ασφαλισμένους προσέθεταν επιπλέον βάρη στα καταρρακωμένα οικονομικά, στις μέρες μας, Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το 2007 ένα άλλο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της Μυτιλήνης εξοπλίστηκε με μαγνητικό τομογράφο, για το ΕΣΥ όμως στη Λέσβο υπήρχε πολύς δρόμος ακόμα προκειμένου να εξοπλιστεί με ένα τέτοιας σπουδαιότητας διαγνωστικό μηχάνημα.

Μετά από παλινωδίες ετών και αφού χρειάστηκε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης να περάσει από "σαράντα κύματα", ώστε να αντικαταστήσει το 2012 τον προβληματικό αξονικό τομογράφο (που του είχε χορηγήσει το ΙΚΑ) με ένα νέο σύγχρονο αξονικό τομογράφο, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και τέθηκε σε λειτουργία ο μαγνητικός τομογράφος, η προμήθεια του οποίου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών (νέες πτέρυγες) και του μηχανολογικού εξοπλισμού του Ιδρύματος.

Μέχρι τώρα το Βοστάνειο καλυπτόταν για τις ανάγκες ασθενών του σε μαγνητικές τομογραφίες από τα δύο ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Δηλαδή για έναν ασθενή που είχε, για παράδειγμα, εγκεφαλική βλάβη, προκειμένου να γίνει μαγνητική τομογραφία έπρεπε να δρομολογηθεί η μεταφορά του από το Νοσοκομείο προς τα ιδιωτικά κέντρα, όπως συνέβη τον προηγούμενο χρόνο σε 17χρονο μαθητή μετά από απρόσμενη επιπλοκή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Αυτό που κατάφεραν να κάνουν εδώ και χρόνια ιδιώτες γιατροί ακτινοδιαγνώστες επενδύοντας στον τομέα της υγείας, αδυνατούσε να το κάνει το κράτος για το τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας μας, που είναι η Λέσβος.

 

Τέθηκε σε λειτουργία

 

Ο πρώτος μαγνητικός τομογράφος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία, αναβαθμίζοντας έστω και με μεγάλη καθυστέρηση τις διαγνωστικές υπηρεσίες του νοσηλευτικού Ιδρύματος. Το κόστος της προμήθειας φτάνει το 1 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, ενώ ο προγραμματισμός ώστε να γίνονται μαγνητικές τομογραφίες σε νοσηλευόμενους στο Βοστάνειο, αλλά και σε ασφαλισμένους αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, καθώς αυτές τις μέρες το προσωπικό του Νοσοκομείου εκπαιδεύεται από τους τεχνικούς της προμηθεύτριας εταιρείας για τη λειτουργία του νέου μηχανήματος.

Ο μαγνητικός τομογράφος του Βοστάνειου έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Philips και η ισχύς (ένταση μαγνητικού πεδίου) του ανέρχεται στο 1,5 Tesla, όση δηλαδή και η ισχύς των μαγνητικών τομογράφων στα περισσότερα νοσοκομεία και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα του τόπου και της χώρας μας. Ενδεχομένως για το δυσκίνητο, ακόμα και σε καιρούς οικονομικής κρίσης, Ελληνικό Δημόσιο να αποτελεί μικρή λεπτομέρεια ότι στην Ελλάδα άρχισαν ήδη να χρησιμοποιούνται μαγνητικοί τομογράφοι επόμενης γενιάς (μεγαλύτερης ισχύος και συγκεκριμένα στα 3 Tesla), με τους οποίους περιορίζεται ο χρόνος της εξέτασης, ενώ είναι και μεγαλύτερη η ανάλυση στην απεικόνιση, ακόμη και πολύ μικρών βλαβών ή εστιών όγκου.

Το παραπάνω δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την σπουδαιότητα της νέας προμήθειας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, το οποίο για πρώτη φορά απέκτησε μαγνητικό τομογράφο αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του.

 

Ο Βασίλης Μουζάλας

 

Προκειμένου να λειτουργήσει το νέο διαγνωστικό μηχάνημα άμεσα, ο διοικητής του Βοστάνειου, Βασίλης Μουζάλας, προνόησε τους προηγούμενους μήνες εξασφαλίζοντας την έγκριση πρόσληψης επικουρικού γιατρού ακτινοδιαγνώστη, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη λειτουργίας του μηχανήματος. Ο γιατρός έχει υπογράψει σύμβαση για απασχόληση 1 έτους στο Νοσοκομείο, είναι όμως προφανές ότι η συγκεκριμένη θέση πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο προκειμένου το μηχάνημα να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα και γι’ αυτό σκόπιμο θα ήταν να προσληφθεί μόνιμος γιατρός.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία του νέου μαγνητικού τομογράφου έγινε χωρίς τυμπανοκρουσίες από το Βοστάνειο, καθώς ακόμα και χθες που το μηχάνημα βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία στο υπόγειο του παλαιού κτιρίου (το οποίο ωστόσο έχει διαμορφωθεί σε έναν πλήρως ανακαινισμένο και σύγχρονο χώρο), οι γιατροί του Ιδρύματος αγνοούσαν ότι ο μαγνητικός έχει ήδη εγκατασταθεί!

Να προσθέσουμε ότι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου αναμένεται να διακοπεί για ένα διάστημα η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου για τις ανάγκες του έργου ανακαίνισης και αναδιαρρύθμισης του παλιού κτιρίου του Νοσοκομείου, καθώς το έργο των νέων πτερύγων και της ανακαίνισης του παλιού κτιρίου θα μπει πλέον στην τελική ευθεία ώστε να εισέλθει σε τροχιά ολοκλήρωσης.

 Μιλώντας για το νέο διαγνωστικό μηχάνημα ο διοικητής του Βοστάνειου, Βασίλης Μουζάλας, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας ότι «θα χρειαστούμε μερικές μέρες για την εκπαίδευση του προσωπικού και την προσαρμογή του στη λειτουργία του μηχανήματος, η εγκατάσταση του οποίου φέρνει ένα βήμα πιο μπροστά τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας. Σας έχω πει και στο πρόσφατο παρελθόν ότι το Νοσοκομείο Μυτιλήνης με τις νέες κτιριακές υποδομές και το νέο μηχανολογικό εξοπλισμό γυρίζει σελίδα, παρέχοντας πλέον ιατρικές υπηρεσίες που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα νοσοκομεία των Αθηνών και αυτός είναι και ο λόγος που οι μετακινήσεις ασθενών εκτός νησιού για λόγους υγείας περιορίζονται ολοένα και περισσότερο χρόνο με το χρόνο», είπε καταλήγοντας ο κ. Μουζάλας.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!