Υγεία

18/02/2015 - 06:53

Ο πρώτος νεκρός από γρίπη στη Λέσβο

Το πρώτο θύμα από τoυ Η1Ν1 καταγράφηκε στη Λέσβο.  Ο 53 χρονος Παναγιώτης Αράπης από τα Πάμφιλα έχασε τη μάχη με τη ζωή. Νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στην εντατική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.  Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ της Λέσβου» ο 53χρονος μεταφέρθηκε πριν 10 μέρες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με συμπτώματα γρίπης και αναπνευστικά προβλήματα , καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς έπασχε από χρόνια ήπια πνευμονοπάθεια.  Παρότι άνηκε στην ομάδα υψηλού κινδύνου ο 53χρονος δεν είχε κάνει το εμβόλιο της γρίπης.



Μέρα με την ημέρα αυξάνεται ο αριθμός όσων χάνουν τη ζωή τους από τις επιπλοκές της γρίπης. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, 40 άνθρωποι έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα.
Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:
α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],
δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.


Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.


Ανακοίνωση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενημερώνει  το κοινό ότι τις επόμενες εβδομάδες  αναμένεται αυξητική τάση στα κρούσματα εποχικής γρίπης. Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η συνέχιση των προληπτικών μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής περιόδου γρίπης, που είναι τα ακόλουθα:
Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού.
Για τα άτομα υψηλού κινδύνου, που έκαναν εμβολιασμό κατά την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης, είναι πιθανόν για τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων, να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται περίοδος περίπου 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων.
Λήψη μέτρων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος, ο αερισμός των χώρων και η αποφυγή συγχρωτισμού.
Έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης, ακόμη και για άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.
Οικιοθελής απομόνωση (π.χ. από το σχολείο ή την εργασία) για τα άτομα με συμπτώματα γρίπης, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
 

Μοιράσου το άρθρο!