Υγεία

19/01/2017 - 19:13

Παίζουν με τις ζωές 3.000 ασθενών στη Λέσβο

Με έναν μόλις γιατρό λειτουργεί σήμερα η ογκολογική μονάδα του Βοστανείου Νοσοκομείου Μυτιλήνης, μετά τη λήξη της σύμβασης έργου του δεύτερου γιατρού, που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του τμήματος.


Όπως είναι φυσικό, μια κλινική που απευθύνεται σε ειδική ομάδα ασθενών, που καθημερινά δίνουν μάχη ζωής, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει με την παρουσία ενός και μόνο ογκολόγου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου, ετησίως περνούν από το ογκολογικό του νοσοκομείου πάνω 3 χιλιάδες ασθενείς, που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και άλλες εξετάσεις.

Δυστυχώς, από την 1η Ιανουαρίου που έληξε η σύμβαση έργου του τελευταίου γιατρού, η κατάσταση στο ογκολογικό είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ το πρόβλημα έγινε ακόμη πιο πιεστικό και εμφανές, όταν ο μοναδικός ογκολόγος πήρε άδεια για μία ημέρα.

Χθες το πρωί, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της Διοίκησης του Βοστανείου και ολιγόλεπτη συνάντηση με τη διοικήτρια Άννα Ζερβού.

 

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ρ. Σωτηρχέλλη, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά των καρκινοπαθών, ήδη από το καλοκαίρι, προκειμένου η Διοίκηση του νοσοκομείου να ενημερωθεί για τα προβλήματά τους και για το ενδεχόμενο τέλος του χρόνου το ογκολογικό τμήμα να μείνει με έναν μόνο γιατρό.

 

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Τα μέλη του Συλλόγου αναφέρθηκαν στις συνθήκες νοσηλείας τους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ τόνισαν ότι μαζί με όλα τα άλλα, θα πρέπει να προχωρήσει και η μετεγκατάσταση της κλινικής στο νέο ανακαινισμένο χώρο, όπως τους έχουν υποσχεθεί εδώ και πολλούς μήνες. Σήμερα η κλινική στεγάζεται στο παλιό κτίριο του Βοστανείου, σε ένα χώρο εντελώς ακατάλληλο και προβληματικό, που με την πρώτη καταιγίδα γεμίζει νερά και πλημμυρίζει.

 

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Όσον αφορά στην κάλυψη της θέσης του δεύτερου γιατρού, η διοικήτρια του νοσοκομείου Α. Ζερβού, επισήμανε ότι η Διοίκηση προέβη εγκαίρως σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια για το πότε και αν τελικά θα καλυφθεί η θέση.

Το αίτημα έχει υποβληθεί στην 2η ΥΠΕ και η απάντηση αναμένεται, πιθανόν στο τέλος του μήνα.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΥΣΗ

Οι εκπρόσωποι των καρκινοπαθών, πρότειναν ως λύση την προσωρινή μετακίνηση ενός παθολόγου ή γιατρού γενικής ιατρικής στο ογκολογικό, προκειμένου να βοηθήσει την κατάσταση μέχρι την οριστική κάλυψη της θέσης. Πρόταση που δεν βρήκε σύμφωνη την Α. Ζερβού, με το αιτιολογικό ότι οι ανάγκες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι πολύ μεγάλες και το υπάρχον ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί να τις καλύψει.

Ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών, Ευθ. Ζιώγας, εξήγησε στους καρκινοπαθείς ότι εδώ και πολύ καιρό το νοσοκομείο έχει ζητήσει επικουρικό γιατρό για τη θέση, αλλά μέχρι σήμερα κανένας δεν δείχνει ενδιαφέρον. Σε περίπτωση, όμως, που υπάρξει μετακίνηση γιατρού από το ΠΕΔΥ για την ενίσχυση των Επειγόντων Περιστατικών, μέσα στο Φεβρουάριο, τότε θα καλυφθεί προσωρινά και το κενό στο Ογκολογικό Τμήμα.

 

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ

Τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών, λίγο πριν αποχωρήσουν από το νοσοκομείο, δήλωσαν αποφασισμένα να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, ώστε η Ογκολογική Κλινική να παραμείνει ανοιχτή και δραστήρια και να μην αναγκαστούν χιλιάδες ασθενείς από το νησί μας, να μετακινηθούν σε νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδα, για να υποβληθούν στην επιβεβλημένη θεραπεία τους.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει, δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ρ. Σωτηρχέλλη, είναι να μπορούμε στον τόπο μας να κάνουμε τις απαραίτητες θεραπείες και να έχουμε μια ανθρώπινη αξιοπρεπή περίθαλψη. Η ζωή ενός καρκινοπαθή είναι ένας συνεχής αγώνας επιβίωσης. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η πολιτεία, είναι να εξασφαλίζει στους ασθενείς την περίθαλψη και τη θεραπεία τους, σε ένα περιβάλλον με ανθρώπινες συνθήκες».

 

Μ. Χατζηγεωργίου/ εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!