Αστυνομικό Ρεπορτάζ

06/12/2014 - 22:32

Μυτιλήνη: Βαρέστε στο ψαχνό, διαλύστε την πορεία, συλλάβετε τους

style="text-align: justify;">Απαράδεκτη, προκλητική και  βίαιη η συμπεριφορά της Αστυνομίας σήμερα στη Μυτιλήνη. Είναι φανερό από τα γεγονότα ότι στόχος ήταν να διαλύσουν την πορεία , να τρομοκρατήσουν και να βαρέσουν στο ψαχνό. Αστυνομία 2014!
Σήμερα περίπου στις 6:30 ξεκίνησε ειρηνική πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά και ως συμπαράσταση στην απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού. Αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν την ειρηνική πορεία καθ όλη την διάρκεια.
 
Την στιγμή που η πορεία έφτασε στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών δύο άτομα έριξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς. Αξίζει να τονιστεί ότι σε όλους τους δρόμους υπήρχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών με πολιτικά ( λέγονται και ασφαλίτες....) Οι πέτρες μάλλον ήταν το σύνθημα που περίμενε η Αστυνομία για να διαλύσει την πορεία.... Αμέσως άρχισε να πέφτει βροχή από κροτίδες κρότου λάμψης . Ακολούθησε πανικός με το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών να κατευθύνεται προς την προκυμαία, και στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου. Οι αστυνομικοί δεν δίστασαν να ρίξουν κροτίδες και μέσα στο εστιατόριο «Κήπος»  (πίσω από το παλαιό Δημαρχείο) .Στη συνέχεια  οι αστυνομικές δυνάμεις  επιτέθηκαν με χημικά στο πλήθος που κατευθύνθηκε στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου.  Το μένος των αστυνομικών δυνάμεων ήταν τόσο μεγάλο που έριξαν και δακρυγόνα στην είσοδο του θεάτρου και ψέκασαν με τη φυσούνα τους διαδηλωτές. "Θύμα" του αστυνομικού αυταρχισμού και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Κώστας Αστυρακάκης.  Πάνω από 100 διαδηλωτές εγκλωβίστηκαν μέσα στο Δημοτικό Θέατρο. Οι διαδηλωτής που εγκλωβίστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο αντιμετώπιζαν το κίνδυνο να προσαχθούν καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει το Δημοτικό Θέατρο. Καταλυτική υπήρξε η παρέμβαση του κόσμου. Συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου και απαίτησε να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Αξίζει να τονιστεί ότι σήμερα στις 9 ήταν να ανεβεί η θεατρική παράσταση «Η Πόρνη από πάνω» με την Κατερίνα Διδασκαλού.  Ρόλο διαπραγματευτή έπαιξε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός που ζήτησε από τον Αστυνομικό Δ/ντη την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων. Μετά από λίγα λεπτά οι διμοιρίες των ΜΑΤ αποχώρησαν μέσα σε αποδοκιμασίες  και βρισιές από το πλήθος. Τα άτομα  που ήταν μέσα στο Δημοτικό Θέατρο μετά από συνέλευση αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο απαιτώντας την απελευθέρωση όλων όσων είχαν προσαχθεί.
 
Οι υπόλοιποι διαδηλωτής τράπηκαν σε φυγή στο χώρο του παρκινγκ και στο Φανάρι Μυτιλήνης που βρίσκονται καταστήματα εστίασης. Μια σημαντική παράμετρος που συνηγορεί ότι τα επεισόδια ήταν προσχεδιασμένα είναι ότι  από νωρίς υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο του παρκινγκ. Πρώτη φορά είδαμε τόσες αστυνομικές δυνάμεις στο παρκινγκ. Μήπως οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν μαντικές ιδιότητες και ήξεραν που θα πάνε οι διαδηλωτές μετά το "σπάσιμο" της πορείας; 
 
Οι διαδηλωτές μπήκαν σε μαγαζιά της προκυμαίας για να γλυτώσουν από τις αστυνομικές δυνάμεις.  Στο Φανάρι οι αστυνομικοί απομόνωσαν 27 άτομα , τους ξάπλωσαν στο έδαφος και άρχισαν να τους χτυπάνε προκαλώντας τις αντιδράσεις του κόσμου. Μεταξύ άλλων γίναμε μάρτυρες ξυλοδαρμού ενός νεαρού από τέσσερις αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί είχαν απομονώσει τον Ηλία Π. (όπως μάθαμε αργότερα τα στοιχεία του)  και σταμάτησαν να τον χτυπούν μόνο μετά από την έντονη αντίδραση των υπολοίπων διαδηλωτών και θαμώνων των μαγαζιών στο Φανάρι της Μυτιλήνης. Στο σημείο των επεισοδίων στο Φανάρι μία κοπέλα για να σωθεί πήδηξε στην θάλασσα. Την έβγαλαν από τη θάλασσα, την ακινητοποίησαν οι αστυνομικοί και την προσήγαγαν.
Συνολικά  προσήχθησαν 27 άτομα. Πριν από λίγο αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι μετά την καθοριστική παρέμβαση του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. Μάλιστα ο Δήμαρχος επικοινώνησε με την Εισαγγελέα Μυτιλήνης τονίζοντας ότι οι διαδηλωτές δεν προκάλεσαν καμία φθορά και ότι η στάση της Αστυνομίας ήταν απαράδεκτη.
 
Είναι κοινή πεποίθηση ότι η Αστυνομία στόχο είναι να διαλύσει την πορεία συνεχίζοντας το κλίμα τρομοκρατίας που έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες (βλέπε ξυλοδαρμό δημοσιογράφου, προσαγωγές, πλήθος αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Μυτιλήνης)
 
Δείτε βίντεο από την πορεία και τα επεισόδια:
 

Μοιράσου το άρθρο!