Ρεπορτάζ Αγοράς

22/08/2019 - 06:32

Book and Art... 6 χρόνια για το φάρο πολιτισμού της Μυτιλήνης

Aφιέρωμα των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ στο βιβλιοπωλείο Book and Art και στην Μυτιλήνη Στην ιστοσελίδα των πολύ γνωστών εκδόσεων «Διόπτρα» δημοσιεύτηκε το παρακάτω αφιέρωμα στο βιβλιοπωλείο Book and Art και στην Μυτιλήνη

Αναζητώντας όμορφα μέρη σε όλη την Ελλάδα, επισκεφτήκαμε τη Μυτιλήνη για να γνωρίσουμε τη Βάλια Μπαρμπατιώτη, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Book and Art» (Κομνηνάκη 5, τηλ. 2251 037961). Της ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλιοπωλείου, για την εμπειρία του να φιλοξενεί αναγνώστες, αλλά και να προτείνει τρία βιβλία για να γνωρίσει κάποιος επισκέπτης την πανέμορφη Λέσβο. 

Αν κάτι λάτρευα πάντα στη ζωή μου ήταν τα βιβλία -ίσως και σαν μοναχοπαίδι μου κρατούσαν πάντα την καλύτερη συντροφιά. Έρχεται λοιπόν εκείνη η στιγμή που θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου και να διεκδικήσεις ό,τι μπορείς από τα νιάτα και από το παρόν σου. Ή Τώρα ή ποτέ. Στιγμή αναγέννησης για μένα μέσα στη θάλασσα το 2013 το καλοκαίρι, την ώρα που κάναμε μπάνιο με τον Γιώργο, ξεφουρνίζω χωρίς να το περιμένω ούτε εγώ η ίδια ότι θέλω να ανοίξουμε βιβλιοπωλείο. Παρόλο που το είδα στα μάτια του πως με πέρασε για τρελή, μετά από δευτερόλεπτα μου είπε γελαστά το «ναι» και ξεκινήσαμε να προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα!

 

Θυμάμαι σαν τώρα να ετοιμάζουμε τον χώρο και να μας βοηθάνε η οικογένεια μας και οι φίλοι μας σε κάθε βήμα. 11 Νοεμβρίου ανοίξαμε και από τότε αυτή η πόρτα δεν έκλεισε ποτέ και για κανέναν.
Ονειρευόμουν ένα βιβλιοπωλείο με τη ζεστασιά ενός σπιτιού, ένα μέρος που όλοι όσοι αγαπούν το βιβλίο θα έβρισκαν το στέκι τους. Αυτό ακριβώς έγινε το Book and Art. Δεν είναι άλλο ένα κατάστημα. Είμαστε εμείς οι ίδιοι που δίνουμε όλο μας το είναι για να φέρουμε τον κόσμο κοντά στο βιβλίο. Να προσφέρουμε στον αναγνώστη το αναγνωστικό ταξίδι που του αξίζει.

Μέσα στα 6 χρόνια λειτουργίας μας έχουμε ζήσει πολύ συγκινητικές και δυνατές στιγμές που μας έκαναν να αλλάξουμε ακόμη και ως χαρακτήρες. Συγγραφείς που μας έχουν τιμήσει, άνθρωποι που αγαπήσαμε μέσα σε αυτό τον χώρο. Παιδιά που πιάσανε για πρώτη φορά βιβλίο στη παιδική μας γωνιά. Πρόσφυγες που βρήκαν σε εμάς έστω και για λίγα λεπτά καταφύγιο. Εδώ μέσα μεγαλώνουν τα παιδιά μας και εμείς οι ίδιοι -υπάρχει πιο όμορφο πράγμα;

Ζω το όνειρό μου. Αυτό με στιγματίζει κάθε μέρα. Κάθε μέρα ένα νέο μάθημα. Ξεχωριστοί άνθρωποι πελάτες, φίλοι, συνεργάτες που κάνουν τη καθημερινότητα τόσο όμορφη. Ακόμη και οι κακές στιγμές, οι δύσκολες σβήνονται με τη πρώτη βροχή, μένουν μόνο τα καλά.

 

Κλείνοντας, τρία βιβλία με τα οποία ένας επισκέπτης θα πάρει μια γεύση από τη Λέσβο και τις παραδόσεις της:
1.Τα φτερά του Κόκκορα της Γεωργίας Τσουκαλοχωρίτη (εκδ. Αλεξάνδρεια). Είναι ένα ιδανικό βιβλίο για να γνωρίσει κανείς τη ντοπιολαλιά και τη ταυτότητα της γυναίκας στην Λέσβο μέσα από δώδεκα απίθανα διηγήματα.
2. Το Λεσβιακό Ημερολόγιο του Παναγιώτη Σκορδά (εκδ. Μύθος). Ο αναγνώστης θα σχηματίσει μία σφαιρική εικόνα για τις τέχνες και τον πολιτισμό στο νησί.
3. Το Αϊβαλί, Σολούπ (εκδ. Κέδρος). Είναι ένα από τα ομορφότερα Graphic Novel, ένα βιβλίο που όποιος αγαπάει την ιστορία και τον ενδιαφέρει η ευρύτερη περιοχή πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του, η αισθητική, δε, των σκίτσων του Αντώνη Νικολόπουλου θα σας ταξιδέψει κυριολεκτικά.

ΥΓ: Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τις ποικίλες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις και εκδηλώσεις του Book and Art, ακολουθήστε τη σελίδα τους στο Facebook! 

Μοιράσου το άρθρο!