Editorial

04/06/2014 - 06:22

Editorial - Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

yle="text-align: justify;">Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014
Αν θέλεις να «θάψεις» μια υπόθεση τότε κάνε μια ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση).  Κλασική φράση που τόσο συχνά αποδεικνύεται η ισχύ της.  Η υπόθεση του πυροσβέστη από τη Λέσβο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το τι σημαίνει  ΕΔΕ.  Στις 13/12/12 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη εκπαιδευτική άσκηση του προσωπικού της Πυροσβεστικής, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κατά την εξέλιξη της άσκησης, παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα υγείας σε πυροσβέστη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης, ο οποίος ένιωσε αρχικά μια έντονη δυσφορία, όταν έκανε χρήση της αναπνευστικής συσκευής. Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση του Πυροσβεστικού Σώματος διενεργήθηκε αρκετούς μήνες μετά το συμβάν. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το πόρισμά της ΕΔΕ για τη διαλεύκανση των αιτίων του συμβάντος.
Ένας νέος άνθρωπος που βγήκε με ποσοστό αναπηρίας 80% μετά από άσκηση αναμένει καρτερικά τα αποτελέσματα της ΕΔΕ αντιμετωπίζοντας καισοβαρά προβλήματα οικονομικά εκτός από τα προβλήματα υγείας. Γιατί αν δεν ολοκληρωθεί η ΕΔΕ δεν μπορεί ούτε αποζημίωση να διεκδικήσει ούτε να προσφύγει στην δικαιοσύνη.
Η απαξίωση που δείχνει η επίσημη Πολιτεία, το κράτος δικαίου (λέμε τώρα..) στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια είναι εξοργιστική. Πίσω από την υπόθεση ενδεχομένως να κρύβονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προμήθεια του εξοπλισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα.  Καταγγελίες από τους Πυροσβέστες αναδεικνύουν το σοβαρό θέμα της χρήσης και συντήρησης αναπνευστικών συσκευών και αεροσυμπιεστών, καθώς και βλάβες που διαπιστώνονται στις αναπνευστικές συσκευές.
Και το περίεργο της υπόθεσης: με το θέμα εκτός από τους συναδέλφους του άτυχου πυροσβέστη ασχολείται μόνο το ΚΚΕ (έχει κατάθεση δύο ερωτήσεις στη Βουλή και απάντηση δεν παίρνει). Και σε τοπικό επίπεδο και σε πανελλαδικό επίπεδο το θέμα από την αρχή «θάφτηκε» λες και είναι φυσιολογικό να βγαίνει με αναπηρία 80% ένας νέος άνθρωπος μετά από άσκηση.
Οι Βουλευτές του νησιού μας που κάνουν τόσες ερωτήσεις στη Βουλή γιατί δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα;  Αλλά μπορεί να μην τους νοιάζει η ψήφος ενός πυροσβέστη με αναπηρία;

Μοιράσου το άρθρο!