Εκπαίδευση

25/05/2021 - 06:42

Οι Όμιλοι Αριστείας και Καινοτομίας πρωταγωνιστούν στο Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης

Στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία λειτουργούν όμιλοι αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας. Αφορούν ποικίλα γνωστικά πεδία και αποσκοπούν – μεταξύ άλλων - στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών και στην καλλιέργεια της δημιουργικότητάς τους.

Στο Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης κάθε χρόνο λειτουργούν όμιλοι αριστείας και καινοτομίας. Κάποιοι από αυτούς διατηρούν την ιδία θεματική ανανεώνοντας το μαθητικό δυναμικό τους. Παράλληλα, κάθε χρόνο εγκαινιάζονται και νέοι όμιλοι για θεματικά πεδία που ενδιαφέρουν τους μαθητές.

Κατά το σχολ. έτος 2020-21 λειτούργησαν στο Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης οι ακόλουθοι όμιλοι:

  1. Όμιλος τα 4Φ (Φύση Φυσική Φωτογραφία Φωτονική)

Ο όμιλος τα 4Φ (Φύση - Φυσική – Φωτογραφία - Φωτονική) δίνει στους μαθητές βασικά θεωρητικά εφόδια της Οπτικής, εμπλέκοντάς τους με το πείραμα και την ανακάλυψη της Φυσικής που “κρύβεται” μέσα σε  φωτογραφίες. Παράλληλα, οι μαθητές παρακινούνται  να φωτογραφίσουν, να εξηγήσουν και να σχολιάσουν φυσικά φαινόμενα της καθημερινότητας.  Έτσι, επιτυγχάνεται η εξερεύνηση της Φυσικής μέσω εικαστικής προσέγγισης, η εδραίωση στον νου των συμμετεχόντων του πειραματισμού ως μέσου κατάκτησης γνώσης και η ανάπτυξη μιας δημιουργικής σχέσης με το περιβάλλον. Μια άλλη οπτική γωνία της Φύσης και της Φυσικής, μέσω μιας STEAM εκπαιδευτικής προσέγγισης.

  1.  Όμιλος Δημοσιογραφίας (Εις τον Τύπον …των φίλων)

Λειτουργεί στο Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης για όγδοη χρονιά αποσκοπώντας στην εξοικείωση των μαθητών με τα είδη του δημοσιογραφικού λόγου, την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που τους αφορούν και συνδέονται με τη σχολική ζωή και την τοπική κοινωνία, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργατικής μάθησης και επικοινωνίας.

Βασικό μέλημα του συγκεκριμένου Ομίλου είναι η σύνταξη του περιοδικού «ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ ΒΗΜΑ», το οποίο εκδίδεται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς. Σ’ αυτό αρθρογραφούν οι ίδιοι οι μαθητές. Κατά την τρέχουσα χρονιά στο πλαίσιο του Ομίλου δημιουργήθηκε και το ιστολόγιο Εις τον Τύπον ...των φίλων, όπου οι μαθητές δημοσιεύουν άρθρα, σχόλια σε ειδήσεις της εβδομάδας, συνεντεύξεις προσώπων που πρωταγωνιστούν στον χώρο της εκπαίδευσης…

  1. Όμιλος «Τέχνη και Περιβάλλον»

Όμιλος Ο όμιλος «Τέχνη και Περιβάλλον» έχει ως αντικείμενό του την καλλιτεχνική δημιουργία και τις πολλαπλές συνδέσεις της με το φυσικό περιβάλλον. Στόχος των δράσεων του ομίλου είναι να αναδειχθεί η αξία του φυσικού περιβάλλοντος και η θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτό. Κεντρικό ερώτημα αποτελεί το κατά πόσο η τέχνη, σε όλες της τις μορφές, μπορεί να παίξει κάποιον ρόλο στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η επίτευξη των στόχων του ομίλου επιδιώκεται μέσα από την μελέτη και πρωτότυπη παρουσίαση καλλιτεχνικών δημιουργιών αλλά και μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών που συμμετέχουν σε αυτόν. Οι τελικές εργασίες που πραγματοποιούνται δημοσιεύονται στο ιστολόγιο του ομίλου που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό: https://blogs.sch.gr/texni-perivallon-lyk-myt/category/arthra/

  1. Ρομποτικής

Οι μαθητές, μέσω καθοδηγούμενης ανακάλυψης και με διερευνητικού χαρακτήρα δραστηριότητες εισάγονται στον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, αξιοποιώντας τον μικροελεγκτή ArduinoUno και τα παρελκόμενά του. Οι στόχοι του ομίλου αφορούν την ανάπτυξη της διερευνητικής στάσης των μαθητών, την καλλιέργεια κριτικής σκέψης, την ενασχόληση με σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, την ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργίας πρωτότυπων κατασκευών σε αυθεντικό μαθησιακό περιβάλλον, την καλλιέργεια συνεργατικής στάσης και διαμοιρασμού πόρων και ιδεών, την άσκηση σε έννοιες προγραμματισμού και την εισαγωγή μέσω πραγματικών εφαρμογών σε έννοιες της Φυσικής των Mαθηματικών. Λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών, φέτος οι περισσότερες συναντήσεις έγιναν διαδικτυακά (μέσω WebexMeetings και μέσω της πλατφόρμας tinkercad (https://www.tinkercad.com/).Στις διά ζώσης συνεδρίες αξιοποιείται το προγραμματιστικό περιβάλλον mblock..

  1. ΝΕΡ – ΟΜΙΛΟΣ

Είναι από τους παλαιότερους ομίλους του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης. Βασικός στόχος του είναι να αποκτήσουν οι μαθητές/τριές περιβαλλοντική παιδεία και συνείδηση, κυρίως μέσω παρατηρήσεων και μετρήσεων στο πεδίο έρευνας, αλλά και επισκέψεων σε οργανωμένα εργαστήρια ελέγχου υδάτων.

 Λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών της φετινής χρονιάς, οι μαθητές/τριες ασκήθηκαν κυρίως στον τομέα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης και σωστής παρουσίασης των εργασιών τους, καθώς και της διεξαγωγής διαδικτυακής έρευνας με χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων.

Αποσκοπώντας στη διάχυση των δράσεων του ομίλου στην ευρύτερη κοινωνία, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά – όπως και τις δύο προηγούμενες - , οι συμμετέχοντες μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους διαδικτυακά στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης.

  1. Θεατρικός Όμιλος

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά ο όμιλος συμμετείχε στο projectStoryMine (Ιστορίες Κοριτσιών) της Πολιτιστικής Εταιρείας ΦΡΕΟΝ, υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού για Δράσεις Θεάτρου και Ψηφιακού Πολιτισμού 2020. Πρόκειται για ένα συμπεριληπτικό πρόγραμμα θεατρικής και multimedia εκπαίδευσης για την ενδυνάμωση και την καλλιτεχνική ανάπτυξη των νεαρών ηλικιών, και τη δικτύωσή τους μέσα από την ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα storymine.gr. Ο αρχικός σχεδιασμός μετασχηματίστηκε εξαιτίας του COVID-19, αλλά συνεχίστηκε δυναμικά με εργαστήρι συνεργατικών δραστηριοτήτων - μέσω πλατφόρμας zoom - των μελών της ομάδας με την συντονιστική ομάδα του Εθνικού Θεάτρου. Αξιοποιώντας τα ψηφιακά μέσα και τις νέες τεχνολογίες η ομάδα έπαιξε βιωματικά με βασικές αρχές της Δραματουργίας και της δημιουργίας Χαρακτήρων και οι μαθητές δημιούργησαν πρωτότυπες και αυθεντικές ιστορίες. Προσδοκία των συντελεστών είναι να ολοκληρωθούν σε μια παράσταση!   

 

Μοιράσου το άρθρο!