Κοινωνία

20/05/2022 - 18:00

Πανήγυρις Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης - Εορτάζει το μοναδικό παρεκκλήσι της πόλης μας

Πανήγυρις Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης - Εορτάζει το μοναδικό παρεκκλήσι της πόλης μας , πλάι στο πάρκο του Καραπαναγιώτου 

Και αυτό το παρεκκλήσι μας, όπως της Αγίας Ειρήνης, αρχικά βρισκόταν σε άλλη θέση, εντός του γηπέδου του εθνικού γυμναστήριου της εποχής εκείνης, δηλαδή σε απόσταση 100 περίπου μέτρα από το σημερινό.

Ήταν μικρό και είχε χτιστεί γύρω στα 1850 από  τα αδέλφια Κωσταντίνο και Φωκίωνα Αποστόλου, οι οποίοι ήταν συγγενείς του αειμνήστου Μητροπολίτου και κτίτορα του Ναού του Αγίου Θεράποντα, κυρού Καλλινίκου Κυπαρίσση.

Όταν, όμως, χρειάστηκε να διαμορφωθεί το σημερινό γήπεδο πόλη μας, τότε το κατεδάφισαν και έκτισαν εκ θεμελίων το σημερινό παρεκκλήσι μας. Είναι χτισμένο ακριβώς στη συνάντηση των δυο κεντρικών δρόμων Καβέτσου και Καραπαναγιώτου. 

Άρχισε να χτίζεται το 1955 με εισφορές των πιστών και κάτω από τη μέριμνα του αειμνήστου Μητροπολίτου Μυτιλήνης του από Δυρραχίου, Ιακώβου του Α΄. Αποπερατώθηκε το 1959 επί ημερών του αειμνήστου Μητροπολίτου Μυτιλήνης του από Σισανίου και Σιατίστης Ιακώβου του Β΄, ο οποίος και το εγκαινίασε. Ανακαινίστηκε το 2008.

Είναι, τέλος, το μοναδικό στην πόλη μας παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Με ευχαριστίες

π. Αθανάσιος Γιουσμάς

Μοιράσου το άρθρο!