Γκρέμισμα κολυμβητηρίου, επέκταση προκυμαίας, ποδηλατόδρομος, θέσεις για σκάφη στο master plan λιμένα Μυτιλήνης
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, το master plan του λιμένα Μυτιλήνης, που παρουσιάστηκε αναλυτικά από την επικεφαλής της μελετητικής ομάδας που έχει αναλάβει την εκπόνησή του, Μαριλένα Φράγκου.
Η παρουσίαση αφορούσε στο τμήμα του λιμανιού που βρίσκεται εντός του οικισμού της Μυτιλήνης και όχι στον Καρά Τεπέ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία, μετά το πράσινο φως που έδωσε η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, έχει αναλάβει την διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη χωροθέτηση ορισμένων δραστηριοτήτων του λιμένα Μυτιλήνης στην περιοχή του Καρά Τεπέ. Εκεί αναμένεται να μετακινηθούν κάποιες από τις οχλούσες δραστηριότητες, όπως η εκφόρτωση καυσίμων και το εμπορικό λιμάνι της πόλης. Η εκπόνηση των μελετών, όμως, είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και προς το παρόν η δημοτική αρχή επικεντρώνεται στο να εξασφαλίσει ΦΕΚ για το υφιστάμενο master plan.
Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίον προχωρά η έγκριση του master plan από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι η άσκηση πίεσης προς την ΕΤΑΔ, ιδιοκτήτρια του χώρου του πάρκινγκ Μυτιλήνης, στη μέχρι στιγμής απροθυμία της να προχωρήσει τις διαδικασίες παραχώρησης ή εκμίσθωσης του εν λόγω ακινήτου: «Πιθανόν, όταν πάρει ΦΕΚ το master plan του λιμανιού και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, η ΕΤΑΔ να διαπιστώσει ότι η πώληση του ακινήτου ή η εκμίσθωσή του στο Δήμο Λέσβου, είναι μονόδρομος. Θεωρούμε γενικότερα ότι με την ενέργεια αυτή, θα ξεμπλοκάρουμε πολλές από τις διαδικασίες που σήμερα κωλυσιεργούν. Παράλληλα με την νομιμοποίηση του master plan του λιμανιού, ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν διάφορες παρεμβάσεις στο λιμάνι της πόλης, που τώρα είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν».
Η παρούσα μελέτη είναι στην ουσία η ίδια με αυτή του Απριλίου 2017, που παρουσιάστηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις κυρίως στους δρόμους που σχετίζονται με την περιοχή του πάρκινγκ Μυτιλήνης, όπου δημιουργείται οδός ήπιας κυκλοφορίας.
Η λιμενική ζώνη ξεκινά από το Αρχαιολογικό Μουσείο, που θα είναι η έξοδος του λιμανιού και θα επεκτείνεται μέχρι τη μαρίνα, απέναντι από το πολυκατάστημα My Market.
Εκεί θα χωροθετηθούν οι δραστηριότητες των πλοίων που έρχονται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Τουρκία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 114 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα εμπορικά πλοία και η εκφόρτωση καυσίμων, μεταφέρονται στον σημερινό προσήνεμο μόλο του λιμανιού, το «στρογγυλό», που θα επεκταθεί σημαντικά.
Στον προσήνεμο μόλο, από την εξωτερική, όμως, πλευρά και σε διακριτή απόσταση από τις δραστηριότητες του εμπορικού λιμανιού, θα χωροθετηθεί η κρουαζιέρα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει, θα δημιουργηθούν ειδικές εγκαταστάσεις και δέστρες για δύο μεγάλα κρουαζιερόπλοια των 300 μέτρων.
Το επιβατικό λιμάνι θα παραμείνει στην ουσία εκεί που βρίσκεται σήμερα. Θα προστεθεί, όμως, άλλη μία θέση, ώστε να δένει ακόμη ένα πλοίο.
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
Ο περίγυρος του λιμανιού θα αλλάξει σημαντικά, ενώ το κολυμβητήριο προβλέπεται να γκρεμιστεί. Όπως αναφέρθηκε, το κτίριο εμφανίζει πολύ σοβαρά στατικά προβλήματα, που είναι σχεδόν αδύνατον να βελτιωθούν, αλλά ακόμη και αν γίνει, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Η Μ. Φράγκου τόνισε ότι εκτός από τα στατικά προβλήματα, το κτίριο δεν θα καταφέρει ποτέ να αποκτήσει πιστοποιητικό ενεργειακής επάρκειας, αφού δεν τηρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο δημόσιο κτίριο. Στη θέση του κολυμβητηρίου θα ανεγερθεί αίθουσα αναμονής, για τους επισκέπτες και τους επιβάτες του λιμανιού. Η είσοδος του λιμένα στην ουσία θα καταργηθεί και θα εξυπηρετεί μόνο τους εργαζόμενους των γύρω υπηρεσιών.
Η έξοδος των φορτηγών και των οχημάτων από το λιμάνι θα γίνεται στο ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκεί θα δημιουργηθεί κόμβος, ενώ θα τροποποιηθεί γενικότερα ο υφιστάμενος σχεδιασμός. Κόμβος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οχημάτων θα δημιουργηθεί και στο ύψος του ξενοδοχείου «Blue Sea».
ΣΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις του Τελωνείου θα μεταφερθούν απέναντι από το σούπερ μάρκετ «My Market», όπως και οι δραστηριότητες των καραβιών που συνδέουν τη Μυτιλήνη με τα απέναντι παράλια.
Μπροστά από το Δημαρχείο, στο χώρο του πάρκινγκ, προβλέπεται η μετακίνηση όλων των σκαφών του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού με τις συναφείς δραστηριότητες, ενώ εκεί θα ανεγερθεί το νέο κτίριο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.
Το εσωτερικό λιμάνι της πόλης μας, ο χώρος της Προκυμαίας δηλαδή, θα χρησιμοποιηθεί για την πρόσδεση σκαφών αναψυχής. Συγκεκριμένα, αναμένεται να τοποθετηθούν ειδικές πλατφόρμες κάθετα στην προκυμαία, που θα μπορούν να φιλοξενούν σκάφη και γιοτ από 18 έως και 40 μέτρα. Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και χώρων για την κίνηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Η προκυμαία θα επεκταθεί προς την πλευρά της θάλασσας, με την τοποθέτηση ειδικών κατασκευών που θα στηρίζονται σε ξύλινες δοκούς.
Στη διαδικασία των ερωτήσεων, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν διευκρινήσεις για τεχνικά ζητήματα που αφορούν στο νέο λιμενικό σχεδιασμό, τη χρήση του παλιού κολυμβητηρίου, καθώς και την αναμόρφωση του master plan από την επόμενη Δημοτική Αρχή, σε περίπτωση που υπάρχουν διαφωνίες.
Η Μ. Φράγκου εξήγησε ότι το κολυμβητήριο στη θέση που βρίσκεται δεν εξυπηρετεί κυκλοφοριακά το νέο λιμάνι και δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Παράλληλα, επισήμανε ότι η επισκευή του είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και ασύμφορη, αφού αντιμετωπίζει σοβαρότατα στατικά προβλήματα
πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ / Μ. Χατζηγεωργίου