Περιβάλλον

29/11/2016 - 05:08

Οι καταγίδες χτύπησαν τη Λέσβο - Διαβάστε ποια σχολεία θα είναι κλείστα

>up date Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του νησιού Λέσβου που επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 28ης και 29ης Νοεμβρίου 2016, ζήτησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Καπάκη.

Ανακοίνωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων το τελευταίο 16ωρο, η Υπηρεσία μας μέχρι στιγμής έχει δεχθεί, 75 κλήσεις για παροχές βοηθείας κυρίως για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία. Συγκεκριμένα: Συγκεκριμένα έγιναν 28 αντλήσεις υδάτων σε Μυτιλήνη, Καλλονή, Πλωμάρι, 5 διασώσεις-απεγκλωβισμοί ατόμων στον Ποδαρά, 5 διασώσεις (μεταφορά σε ασφαλές σημείο) στην Καλλονή, 1 στην Σκαλα Καλλονης, 1 στο Περαμα, 1 στην Άγρα (απεγκλωβισμός από αυτοκίνητο) καθώς και παροχή βοηθείας σε 3 οχήματα στην περιοχή της Πεδής που είχαν ακινητοποιηθεί.

Μεγάλη καταστροφή για την κτηνοτροφία

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου Λέσβου, Νίκο Καρασάββα, τεράστια είναι τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία σε όλο σχεδόν το νησί, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υπάρξει στο ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής κεντρικής και δυτικής Λέσβου. Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται και στην ηλεκτροδότηση και ύδρευση όλων των παραπάνω περιοχών. Όπως ανακοινώθηκε, συνεργεία του δήμου Λέσβου ήδη καταγράφουν τις ζημιές σε οικοσκευές, ενώ συνεργεία της περιφέρειας τις ζημιές σε επιχειρήσεις.

 

-----------

αρχική ανάρτηση

 

Σοβαρά προβλήματα και ζημιές από τη καταιγίδα που έπληξε τη Λέσβο. Τα προβλήματα αφορούν κυρίως την Καλλονή (όπως συμβαίνει συνήθως) και την περιοχή του ΠΛωμαρίου. Όλα τα ποτάμια μη αντέχοντας τον όγκο νερού που πέφτει από το πρωί «φούσκωσαν» και το νερό έχει κατακλείσει όλη την κωμόπολη. Πολλές ζημιές σε πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα όπως είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος, χωρίς να μπορεί να γίνει προς το παρόν καμία εκτίμηση αφού συνεχίζει να βρέχει. Μικρής έκτασης κατολίσθηση προς τα Παρακοιλα αντιμετωπίστηκε  άμεσα νωρίτερα. Μέχρι τις 11 το βράδυ έχουν πέσει πάνω από 200 χιλ. βροχής στην Καλλονή σύμφωνα με τον κύριο Βέρρο, ενώ τα σχολεία στην περιοχή της Καλλονής θα παραμείνουν κλειστά.

Σοβαρά προβλήματα και στο Πλωμαρι, από χείμαρρους που φούσκωσαν προς τον Άγιο Ισίδωρο και την Αγία Βαρβάρα πλημμύρισε ένα σπίτι και ένα ξενοδοχείο, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρύνουν ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στον Σεδούντα ποταμό. Νωρίτερα από το νερό αδιάβατοι ήταν οι δρόμοι ενώ το νερό παρέσυρε κλαδιά και μπάζα στο δρόμο προς Λαγκάδα όπου χρειάστηκε η παρέμβαση των μηχανημάτων της περιφέρειας για  να ανοίξουν το δρόμο. «Προς το παρόν αυτά είναι τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ (Μυρσίνη Τζινέλλη)  ο αντιδήμαρχος Μανόλης Αρμενάκας τονίζοντας ότι δε ξέρουμε τι θα βρούμε όταν ξημερώσει αφού περιμένουμε κι άλλη καταιγίδα μέσα στη νύχτα»

Και στις δύο περιοχές επιχειρούν η πυροσβεστική καθώς και μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας , ενώ συνίσταται στους οδηγούν να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις.

Προβλήματα και στην Αγία Παρασκευή  αναφέρει η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ όπου πέντε σπίτια πλημμύρισαν από τον όγκο του νερού που μετέτρεψε σε ποτάμι τον κεντρικό δρόμο του χωριού το απόγευμα.

Ισχυρή χαλαζόπτωση και στην πόλη της Μυτιλήνης λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ χωρίς ωστόσο να καταγραφούν ζημιές.

 

Η ανάρτηση του Αντιδημάρχου Καλλονής  στο facebook:

Ταξιαρχης Βερρος 110 χιλ βροχής -μέχρι τωρα.Μεσα σε λίγες ώρες ειναι πολλά.Υπήρξαν κάποια προβλήματα με 2-3 φρεάτια τα οποία θα ελέγξουμε αυριο.Προβληματα στις εκβολές ποταμών και κάποιες κατολισθήσεις προς τα Παρακοιλα αντιμετωπίστηκαν άμεσα.Οι κακοτεχνίες στο δίκτυο του Βιολογικού παράγουν άμεσα αποτελέσματα.Οταν τα ομβρια διοχετεύονται στο δίκτυο του βιολογικού το αποτέλεσμα είναι να μην δουλεύει τίποτα και να χορεύουν τα καπάκια των φρεατίων.Οι αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος ειναι επίσης η αιτια της διακοπής της υδροδότησης που υπάρχει τωρα και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε.

 

Η ανάρτηση του Αντιδημάρχου Πλωμαρίου στο facebook:

Manolis Armenakas  Πλημμυρα και στη περιοχη Πλωμαριου. Ο Σεδουντας ελεγχεται. Στον Αγιο Ισιδωρο ξεχειλησε ο χειμαρος οπως και στο Τρυγονα. Ζημιες, πετρες, κλαδια στη Λαγκαδα, οπότε προσοχη στο δρόμο. Ζημιες σε σπιτια, ξενοδοχεια. Η πυροσβεστικη και οι εθελοντες Πυροσβεστες στο δρομο. Αυριο μηχανηματα θα καθαριζουν τη περιοχη

 

Κλειστά τα σχολεία:


Με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις, σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, τα σχολεία στην πόλη της Καλλονής θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα λειτουργήσουν.

Επίσης κλειστά τα σχολεία : το Δημοτικό Σχολείο Κεραμίου και τα σχολεία της Άγρας θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα λειτουργήσουν.

up date Με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις, σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, τα σχολεία της Σκάλας Καλλονής, των Παρακοίλων, των Χυδήρων και το 2ο Νηπιαγωγείο Πλωμαρίου θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα λειτουργήσουν.

Δείτε βίντεο από την Καλλονή:

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!