Skip to main content
|

"H  ιστορική επέτειος  της 8ης Νοεμβρίου έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη σαν μια ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο που πάντα θα εμπνέει το λαό μας" - Το μήνυμα του Δημάρχου Μυτιλήνης 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Στρατής Κύτελης

Με αφορμή την ιστορική επέτειο της 8ης Νοεμβρίου του 1912, της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά και της  γιορτής των Αρχαγγέλων, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, αναφέρεται στην ιστορική αυτή μέρα για τη Μυτιλήνη, που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για το νησί μας.

Στο χαιρετισμό του σημειώνει: 

x

«Η Λέσβος, το τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας μας, παρέμεινε υπό οθωμανική κατοχή από το 1462 έως το 1912. Στις 8 Νοεμβρίου 1912, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, μοίρα του ελληνικού στόλου υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, μετά την απελευθέρωση της Λήμνου (8 Οκτωβρίου 1912), κατέπλευσε στη Μυτιλήνη και απαίτησε από τις οθωμανικές Αρχές την παράδοση της πρωτεύουσας του νησιού, όπερ και εγένετο. Ηταν η αρχή για την ελευθερία, αφού ύστερα από ένα μήνα στις 8 Δεκεμβρίου του 1912, παραδόθηκαν στο λόφο Πετσοφά τα ηττημένα Οθωμανικά στρατεύματα και απελευθερώθηκε ολόκληρη η Λέσβος.

Μετά την απελευθέρωση της γειτονικής Λήμνου και με τους κατοίκους της Λέσβου να αδημονούν πλέον για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, επιτροπή Πλωμαριτών επισκέφθηκε τον Ελληνικό Στόλο στον όρμο του Μούδρου, όπου αυτός ναυλοχούσε, και ενημέρωσε τον Κουντουριώτη για τις οθωμανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη Λέσβο, ζητώντας τον να επισπεύσει την απελευθέρωση του νησιού μας.

Ανταποκριθείς στο αίτημα των κατοίκων της Λέσβου, ο Ελληνικός Στόλος, με επικεφαλής το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», αγκυροβόλησε έξω από το λιμάνι της Μυτιλήνης τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου 1912 και ο Κουντουριώτης ζήτησε από τις οθωμανικές Αρχές του νησιού την άμεση παράδοση της Μυτιλήνης, κι αυτές, λόγω της υπεροπλίας των ελληνικών δυνάμεων, αναγκάστηκαν να υποκύψουν στο τελεσίγραφο του αρχηγού του Στόλου του Αιγαίου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Τις μεσημβρινές ώρες της ίδιας ημέρας, μετά την παράδοση των οθωμανικών Αρχών και την αποχώρηση των ολιγάριθμων οθωμανικών στρατευμάτων, που κατευθύνθηκαν προς την ενδοχώρα του νησιού, ελληνικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στην Πετρόσκαλα, στην προκυμαία της Μυτιλήνης, ενώ η πόλη σημαιοστολίστηκε.

Ακολούθως οι ελληνικές Αρχές κήρυξαν την ένωση της Λέσβου με την Ελλάδα, διακηρύσσοντας εκ παραλλήλου την αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας για άπαντες τους κατοίκους του νησιού, χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Η 8η Νοεμβρίου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη Μυτιλήνη και τη Λέσβο, γιατί γιορτάζει διπλά. Την ιστορική αυτή ημερομηνία γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά την ίδια μέρα γιορτάζει και ο προστάτης του νησιού που για χάρη του έρχονται χιλιάδες κόσμου από όλον το κόσμο, στον Ταξιάρχη του Μανταμάδου. Στις 8 Νοεμβρίου που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, αυτήν την ημερομηνία επέλεξε ο ναύαρχος Κουντουριώτης για να την συνδέσει με την απελευθέρωση της Μυτιλήνης.

Δυστυχώς οι εξελίξεις με την πανδημία μπορεί να μην επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και η καθιερωμένη παρέλαση για να τιμήσει η Μυτιλήνη την απελευθέρωσή της όπως της αξίζει, η ιστορική αυτή όμως επέτειος έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη σαν μια ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο που πάντα θα συγκινεί και θα εμπνέει το λαό μας προσδοκώντας καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

 Χρόνια πολλά σε όλους!».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία