Πολιτισμός

06/07/2022 - 21:00

«Μικροί πρωταγωνιστές στη μεγάλη οθόνη»- Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

«Μικροί πρωταγωνιστές στη μεγάλη οθόνη»

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει, τις Τετάρτες του Ιουλίου (ώρα 21:00), θερινό κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Μικροί πρωταγωνιστές στη μεγάλη οθόνη», για μικρούς και μεγάλους, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αξιόλογες ελληνικές ταινίες με παιδιά σε πρωταγωνιστικούς ρόλους από τα 80’s αλλά και μεταγενέστερα.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών:

 

Τετάρτη 6 Ιουλίου, 21:00

Ο Ψύλλος

Ελλάδα, 1990 | Διάρκεια: 90’ | Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου

Με τους: Παντελή Τριβιζά, Βασίλη Κoλoβό, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρη Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ

Ο δωδεκάχρονος μαθητής Ηλίας Σειλαϊδής ζει τη δεκαετία του '60, σε ένα χωριό της ορεινής Πελοποννήσου. Τον φωνάζουν «Ψύλλο», όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας που συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο «Ψύλλος» τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού και του δίνει φτερά να πετάξει μακριά…

Η πολυβραβευμένη αυτή ταινία απέσπασε μεταξύ άλλων το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας για Παιδιά και Νέους για τη διετία 1989-1990.

*Θα προηγηθεί η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Το κορίτσι και τα άλογα που χορεύουν» (Ελλάδα, 2000 | Διάρκεια: 15’ | Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου) που έχει γυριστεί στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου.

 

Τετάρτη 13 Ιουλίου, 21:00

Η Σκιάχτρα

Ελλάδα, 1985 | Διάρκεια: 98’ | Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Με τους: Άλκη Κούρκουλο, Σοφία Αλιμπέρτη, Λίλυ Κοκοδή, Αντιγόνη Αμανίτου, Βίκυ Κουλιανού, Νίκο Παπακωνσταντίνου

Ένα δεκαεπτάχρονο αγόρι φεύγει από το χωριό του αναζητώντας τη Σκιάχτρα, μια όμορφη νεράιδα που είχε συναντήσει κάποτε στο ποτάμι και τη φοβούνται όλοι. Το μικρό αγόρι ξεκινά μια περιπλάνηση σε τόπους μαγικούς και στοιχειωμένους, που θα εξελιχθεί σε ένα ταξίδι μύησης στη ζωή.

Η ταινία απέσπασε Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1985).

 

Τετάρτη 20 Ιουλίου, 21:00

Το Δένδρο που Πληγώναμε

Ελλάδα, 1986 | Διάρκεια: 75’ | Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Με τους: Γιάννη Αβδελιώδη, Δήμο Αβδελιώδη, Νίκο Μειωτέρη, Μαρίνα Δεληβοριά, Κατερίνα Κυριακώδη, Τάκη Αγορή

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Χίο του 1960, όταν η φιλία δύο μικρών αγοριών δοκιμάζεται με το κλείσιμο του σχολείου μετά από μια παρεξήγηση. Αργότερα, στα μέσα του καλοκαιριού, οι δυο φίλοι ξαναβρίσκονται και περνούν παρέα ένα υπέροχο καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, όμως, έρχεται γρήγορα πριν καλά-καλά το καταλάβουν…

Η ταινία έλαβε πολλές διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ανάμεσα στις οποίες και το Βραβείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταινιών Νεότητας στο Φεστιβάλ Βερολίνου (1987).

 

Τετάρτη 27 Ιουλίου, 21:00

Το Φως που Σβήνει

Ελλάδα, 2000 | Διάρκεια: 95’

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ντούρος

Με τους: Αλέκο Αλεξανδράκη, Βλαδίμηρο Γολοσίνσκι, Βίκυ Βολιώτη, 

Ελισάβετ Ναζλίδου, Δημήτρη Μαυρόπουλο, Στέλλα Γιάννη

Ο δωδεκάχρονος Χρήστος ζει στη Χάλκη και χάνει σταδιακά την όρασή του από μία σπάνια αρρώστια. Αναπτύσσει, όμως, μια ιδιαίτερη ακουστική ευαισθησία, ικανή να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στη μουσική. Στο πρόσωπο ενός ηλικιωμένου φαροφύλακα, βρίσκει κατανόηση και καθοδήγηση για τη μουσική και τη ζωή. 

Η ταινία απέσπασε ανάμεσα σε άλλα βραβεία και αυτό της Καλύτερης Ταινίας στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ στο Λέτσε της Ιταλίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22530 32300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Μοιράσου το άρθρο!