Πολιτισμός

11/09/2019 - 13:05

Μεγάλη καταστροφή στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

Καταγγελίες από τον Κώστα Αστυρακάκη

Με αφορμή τη μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, επειδή την έκλεισε η νέα Δημοτική Αρχή και επί μέρες πλημμύριζε ο χώρος εξ’ αιτίας μια διαρροής στο καζανάκι του 2ου ορόφου, επισημαίνω τα εξής:

1. Όταν απουσιάζουν από το σπίτι τους για μέρες , δεν κλείνουν άραγε την παροχή νερού;

2. Κλείνοντας την Πινακοθήκη δεν στερείς τη δυνατότητα από τους εργαζόμενους να εντοπίσουν τυχών πρόβλημα εν τη γενέσει του και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα;  (Όπως έχει συμβεί εξ’ άλλου στο παρελθόν σε αρκετούς χώρους του Δήμου)

Κάποιοι, ανάμεσά τους και γνωστός δημοσιογράφος, προκλητικά προσπαθούν να αποκρύψουν τις ευθύνες και το μέγεθος της καταστροφής απαξιώνοντας την επάρκεια και τη λειτουργικότητα του συγκεκριμένου χώρου, ρίχνοντας ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή που δεν προέβλεψε τη βλάβη. 

Αναφέρω πως η Δημοτική Πινακοθήκη δεν είναι ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος (αμφιβάλω αν την  έχει επισκεφθεί). Επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε επί Δημαρχίας Παναγιώτου. Επί θητείας μου,  ο γεμάτος νερά και σκουπίδια υπόγειος χώρος, επισκευάστηκε και φιλοξένησε τη συλλογή του Τίτου Ξηρέλλη, τη συλλογή Πρωτοπάτση, έργα σημαντικών ευρωπαίων ζωγράφων και πολύ σημαντικό λαογραφικό υλικό. 

Η λειτουργία του κτηρίου, με συνεχείς παρεμβάσεις εσωτερικά, στον υπόγειο χώρο, στο φωτισμό του και στις κλιματικές συνθήκες , έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. 

Για τους αδαείς και τους άσχετους λοιπόν, αναφέρω πως η Δημοτική μας Πινακοθήκη φιλοξενεί έργα του Τσαρούχη, του Γουναρόπουλου, του Πρωτοπάτση, του Μυταρά, του Μπουζιάνη, του Φασιανού, του Θεόφιλου , σπουδαίων ευρωπαίων ζωγράφων 19ου και 20ου αιώνα, τη συλλογή Ξηρέλλη και αξιόλογο λαογραφικό υλικό. 

Η επισκεψιμότητά του είναι μεγάλη από ντόπιους , τουρίστες και από σχολεία το Χειμώνα. 

Η δραστηριότητα όλη τη χρονιά και ιδιαίτερα το καλοκαίρι , με κοινές δράσεις με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κωνσταντινούπολης, με παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα σε διανοούμενους , μουσικά δρώμενα και κινηματογραφικές προβολές είναι πλουσιότατες και κανείς άσχετος δεν μπορεί να την απαξιώσει. 

Η παρουσία και ενός καλού υπαλλήλου , του Αργύρη Χατζημαλή, σε αυτό το χώρο ως επιμελητής, αποτελούσε εγγύηση για τη λειτουργία του και για την άρτια διεκπεραίωση των δράσεων που πραγματοποιούνταν στο χώρο. Με το σπάσιμο των δύο Δήμων , ο κ. Χατζημαλής τοποθετήθηκε στο Δήμο Δυτικής Λέσβου στην Καλλονή, επειδή με βάση τον νόμο υπήρχαν δύο εργαζόμενοι με την ίδια  ειδικότητα και με βάση τα κοινωνικά κριτήρια , παρέμεινε στο Δήμο Μυτιλήνης ο δεύτερος εργαζόμενος. 

Η παράδοση λοιπόν της Πινακοθήκης σε αυτόν τον εργαζόμενο ή σε άλλο μόνιμο υπάλληλο, έπρεπε να γίνει άμεσα. 

Η Πινακοθήκη  δεν έχει κλείσει ποτέ, τουλάχιστον τα τελευταία 9 χρόνια που είχα την ευθύνη λειτουργίας της, και μάλιστα σε καλοκαιρινή περίοδο. 

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν τώρα το καλοκαίρι , εξ’ αιτίας των δραστηριοτήτων της Πινακοθήκης, ήταν πέντε, συνεπικουρούμενοι από καθαρίστριες , ηχολήπτη, ηλεκτρολόγο και υδραυλικό της υπηρεσίας και θα μπορούσε να μην έχει κλείσε ούτε μια ημέρα. 

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής που έκλεισε την Πινακοθήκη και δεν έδωσε τη δυνατότητα να γίνει έγκαιρα αντιληπτή η συγκεκριμένη βλάβη, προκάλεσε αυτή τη μεγάλη καταστροφή, που δεν γνωρίζουμε ακόμα τις επιπτώσεις της στα μεγάλης αξίας έργα που φιλοξενούνται σε αυτή.

Ως επικεφαλής της ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» , ζητώ να επιτραπεί η είσοδος στο χώρο σε όλους τους επικεφαλείς των παρατάξεων αλλά και σε μηχανικούς του Δήμου , ώστε να αποτιμηθεί η ζημιά , να προστατευθούν τα έργα και να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης. 

Επίσης ζητάμε να μπει θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερωθεί το σώμα. 

Υ.Γ. Για τους εθελοτυφλούντες στο Δημοτικό Θέατρο υπήρχε  πάντα υψωμένη ελληνική σημαία. 

 

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής ανεξάρτητης κίνησης πολιτών “ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ,, και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μυτιλήνης 

Κώστας Αστυρακάκης

Μοιράσου το άρθρο!